14-7-2020

Προχωράει ο φράχτης στον Έβρο – Τι ειπώθηκε χθες στο Πεντάγωνο για όσα έγιναν στα σύνορα

Μαραθώνια ήταν η χθεσινή ενημέρωση των βουλευτών μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής που έγινε από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και άλλους επιτελείς στην αίθουσα «Καποδίστριας» του Πενταγώνου για όσα συνέβησαν στον Εβρο τις τελευταίες ημέρες, με την Τουρκία να αμφισβητεί τα ελληνικά σύνορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά αναλύθηκε στους βουλευτές μέλη της επιτροπής το νομικό πλαίσιο που καθορίζει τα σύνορα στον Εβρο. Εξηγήθηκαν όσα προβλέπουν η Συνθήκη της Λωζάννης το 1923 και το συνοδευτικό Πρωτόκολλο του 1926 που καθορίζει επακριβώς τα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας, και τους παρουσιάστηκαν χάρτες της περιοχής από υπηρεσιακά στελέχη της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, καθώς επίσης και ψηφιοποιημένα αρχεία για τις διακυμάνσεις της κοίτης του ποταμού τα τελευταία χρόνια.

Αφού έγινε αυτή η ενημέρωση, οι δύο υπουργοί, οι κ. Δένδιας και Παναγιωτόπουλος, τόνισαν πως ουδέποτε υπήρξε εισβολή σε ελληνικό έδαφος από Τούρκους, η ένσταση εκ μέρους της Τουρκίας διατυπώθηκε για περιοχή στις Φέρες και όχι στο Μελισσοκομείο και ξεκαθαρίστηκε πως ο φράχτης στον Εβρο γίνεται εντός του ελληνικού εδάφους και θα προχωρήσει κανονικά. Ο υπουργός Εξωτερικών συγκεκριμένα φέρεται ότι είπε πως το τελευταίο διάστημα και μετά τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου στον Εβρο υπάρχει στην περιοχή έξαρση των προκλήσεων από την Αγκυρα με ποιοτική αναβάθμισή τους, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ουδέποτε επέτρεψε παραβίαση ελληνικού εδάφους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. «Ουδέποτε κατελήφθη λοιπόν ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις, προφανώς από στοιχεία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στον Εβρο αυτές τις μέρες. Όταν έγινε αντιληπτό ότι ο Ελληνικός Στρατός προχωρά σε αποψίλωση εκτάσεων για να κατασκευαστεί ο φράχτης, ήρθαν στο σημείο κάποιοι Τούρκοι στρατιώτες και αστυνομικοί, αλλά παρέμειναν στο όριο του τουρκικού εδάφους» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Από την πλευρά του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο οποίος μίλησε για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, στον Εβρο και μέχρι τη Λιβύη, τόνισε πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση, ακόμη και επεισόδιο στρατιωτικής φύσεως, με στόχο να προασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα. Παρών και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, που κατά την προηγούμενη θητεία του είχε υπό τον έλεγχό του τα σύνορα του Εβρου και γνωρίζει σπιθαμή προς σπιθαμή την περιοχή.

Από την πλευρά τους τα μέλη της επιτροπής από την αντιπολίτευση στηλίτευσαν τους χειρισμούς της κυβέρνησης και σε ορισμένες περιπτώσεις ανέβηκαν οι τόνοι, ιδίως για τη φράση του Νίκου Δένδια περί fake news και τα περί υιοθέτησης ακροδεξιάς ρητορικής.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ