Πως θα γίνει η προσευχή-πρόκληση στην Αγιά Σοφιά – Το πρόγραμμα του σόου που ετοίμασε ο Ερντογάν

Must Read

Ακραία προκλητικός εμφανίστηκε ακόμη μία φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς, μετά τις πρόσφατες προκλήσεις στη συνορογραμμή μας στον Εβρο, έσπευσε με ύφος χιλίων… σουλτάνων χθες να ανακοινώσει πως σήμερα θα πραγματοποιηθεί τελικά η προσευχή των μουσουλμάνων στην Αγία Σοφία, με αφορμή την Αλωση της Κωνσταντινούπολης.

Προβαίνει προφανώς σε μια κίνηση που στόχο έχει, όχι απλώς να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά, συντηρώντας το κλίμα έντασης που η Αγκυρα καλλιεργεί εδώ και καιρό σε όλα τα μέτωπα, αλλά και να προσβάλει πια το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων, μια και η προσευχή θα διοργανωθεί στην Αγία Σοφία, στο μέγα λίκνο της Ορθοδοξίας.

«Αύριο (σήμερα) θα αναγνωσθούν το εδάφιο της Αλωσης αλλά και προσευχές στην Αγία Σοφία. Θα ζήσουμε τη χαρά της κατάκτησης του έθνους μας μαζί με αυτά τα προγράμματα. Τιμούμε τους βετεράνους, τους μάρτυρες και τους ήρωές μας, ειδικά τον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ Χαν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, χωρίς όμως να διευκρινίσει εάν η προσευχή θα πραγματοποιηθεί εντός της Αγίας Σοφίας ή στο προαύλιό της.

Το χρονοδιάγραμμα του σόου

Έξω από την Αγιά Σοφιά έχει στηθεί ένας προτζέκτορας ο οποίος θα δείχνει την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν ουστιαστικά από τις 11.30, όταν τουρκικά σκάφη θα βρεθούν στον Βόσπορο και θα «περάσουν» από την προεδρική κατοικία.

Στις 18.00, θα γίνει η ανάγνωση του Κορανίου μπροστά από το Τοπ Καπί και θα ακολουθήσουν παράσταση με ξίφη και συναυλία της μπάντας του τουρκικού στρατού. Στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί επίδειξη τοξοβολίας και απονομή βραβείων για τον διαγωνισμό ποίησης με θέμα την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και στις 20.53, ο Ερντογάν που δεν θα έχει φυσική παρουσία, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά μέσω… βίντεο.

Στις 21.30 θα προβληθούν εικόνες από drone –επεξεργασμένες με ειδικά εφέ- που θα δείχνουν την πορεία του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή (Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ, ο κατακτητής της Κωνσταντινούπολης) και την “άφιξη” του στην Αγιά Σοφιά, μπροστά από ψεύτικα τοίχη που φτιάχντηκαν για το σόου. Σε αυτό το σημείο θα διαβαστεί η προσευχή της νίκης, το 48ο κεφάλαιο από το Κοράνι, που αποτελείται από 29 στίχους και αναφέρονται στην Συνθήκη του Hudaybiyyah, που επετεύχθη από τον προφήτη Μωάμεθ. Στη συνέχεια θα γίνουν αναφορές και σε αρετές της μουσουλμανικής κοινότητας.
Το… show θα ολοκληρωθεί με ρίψη πυροτεχνημάτων.

Ακύρωσε τον Αλί Αρμπάς

Χθες, και λίγες ώρες νωρίτερα πριν ο Ερντογάν ανακοινώσει πως θα γίνει τελικά η προσευχή, ο διευθυντής θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς είχε δηλώσει ότι δεν θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή τη μουσουλμανική προσευχή στην πλατεία του Σουλταναχμέτ, ανάμεσα δηλαδή από την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί (τέμενος Σουλταναχμέτ).

Κι αυτό διότι η προσευχή είχε αποφασιστεί να γίνει στο τέμενος Φατίχ στην Κωνσταντινούπολη. Χωρίς να δίνει οποιαδήποτε αιτιολόγηση της απόφασής του, ο Ερμπάς είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως «ίσως θα πραγματοποιήσουμε την προσευχή της Παρασκευής στην πλατεία και στον αύλειο χώρο του τεμένους Σουλταναχμέτ τις επόμενες εβδομάδες ή αργότερα».

Ο Αλί Ερμπάς ήταν εκείνος που, όπως είχε πει πριν από δύο ημέρες, είχε την έμπνευση να κάνει την πρώτη προσευχή μετά την επαναλειτουργία των τζαμιών στις 29 Μαΐου, στην πλατεία ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί.

Μάλιστα, είχε τονίσει σε διαδικτυακή συνέντευξή του ότι «την 29η Μαΐου, που συμβολίζει την κατάκτηση, με το θέλημα του Θεού θα κατακτήσουμε εκείνα τα μουσουλμανικά τεμένη που είναι τα σύμβολα της κατάκτησης», αναφερόμενος στην επέτειο της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς την 29η Μαΐου 1453, η οποία εορτάζεται ως ημέρα «Κατάκτησης» (Φατίχ) για τους Τούρκους.

Με τις δηλώσεις του είχε τροφοδοτήσει τα σενάρια περί μετατροπής του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπως έχει κάνει με επανειλημμένες δηλώσεις του από το 2016 ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This