Η Τουρκία δηλώνει… αδικημένη για τα F35 και ζητά να πάρουν πίσω την έξωση!

Must Read

Η διπλωματία της Τουρκίας χαρακτήρισε «άδικη» την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν τη χώρα από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 του NATO εξαιτίας της αμφιλεγόμενης απόφασης της Άγκυρας να αποκτήσει ένα σύστημα αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας ρωσικής κατασκευής.

«Αυτό το μονομερές μέτρο αντίκειται προς το πνεύμα της συμμαχίας και δεν βασίζεται σε θεμιτούς λόγους (…). Ο αποκλεισμός της Τουρκίας, ενός από τους εταίρους του προγράμματος F-35, είναι άδικος», υποστήριξε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ προέτρεψε την Ουάσινγκτον να ανακαλέσει την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε λαθεμένη, ενώ έκρινε ότι θα πλήξει τους στρατηγικούς δεσμούς των δύο κρατών, συμμάχων στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Η απόφαση

Η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 θα έχει τερματιστεί ως τα τέλη του Μαρτίου του 2020, είχε ξεκαθαρίσει το βράδυ της Τετάρτης η Έλεν Λορντ, αναπληρώτρια υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδια για θέματα προμηθειών.

Η Λορντ διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα μπορέσει να καλύψει τα κενά που θα δημιουργήσει ο αποκλεισμός της Άγκυρας από το πρόγραμμα και δεν θα υπάρξουν προβλήματα στις παραδόσεις των F-35 στα κράτη που έχουν ήδη κάνει παραγγελίες.

«Προχωράμε σε έναν πολύ συντεταγμένο τερματισμό» της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, ο οποίος θα έχει ολοκληρωθεί «τον Μάρτιο του 2020», είπε η Λορντ.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος απέφυγε να σχολιάσει ερωτηθείσα εάν η Άγκυρα θα μπορούσε να επανενταχθεί στο πρόγραμμα εάν δεν εγκαταστήσει το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

«Αυτή είναι μια πολύ συγκεκριμένη αντίδραση σε μια συγκεκριμένη ενέργεια», δήλωσε ο Ντέιβιντ Τράκτενμπεργκ, αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας, αρμόδιος για τη χάραξη πολιτικής, διαβεβαιώνοντας, ταυτόχρονα, ότι η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική σχέση της με την Τουρκία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This