«Πόλεμος» με drones σε Αιγαίο – Κύπρο (video)

Ταυτόχρονα ο Μενέντεζ ζητά από τον Τραμπ άμεση επιβολή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας

Must Read

Την ώρα που το νέο δόγμα στις σχέσεις Ελλάδας–ΗΠΑ φέρνει και drones στο Αιγαίο, η Τουρκία επιστρατεύει τα δικά της Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών για να κάνει επίδειξη ισχύος.

Αυτό επιβεβαιώνει τον…πόλεμο νέου τύπου που αναμένεται να κυριαρχήσει τους επόμενους μήνες σε Αιγαίο και Κύπρο με τις δυο χώρες να αναβαθμίζουν και να διαφοροποιούν τους εξοπλισμούς τους, με τα σύγχρονα όπλα τεχνολογίας.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε εικόνες, τις οποίες τράβηξε με drones, από τα τουρκικά γεωτρύπανα στην Κυπριακή ΑΟΖ, τα οποία παρακολουθούνται από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

«Το πολεμικό μας ναυτικό παρακολουθεί συνεχώς και αδιάκοπα τα πλοία μας στην Ανατολική Μεσόγειο, που διεξάγουν εργασίες γεώτρησης από αέρος, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Bayraktar TB-2, αεροπλάνα και ελικόπτερα του λιμενικού, από θαλάσσης με υποβρύχια, κορβέτες και τορπιλάκατους και υπό θαλάσσης με υποβρύχια», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΑΜ.

Τόσο το Φατίχ όσο και το Γιαβούζ, τα δυο τουρκικά γεωτρύπανα, παραμένουν στην περιοχή, δηλώνοντας την ισχυρή παρουσία της Τουρκίας και την απαίτησή της για δημιουργία «γκρίζων» ζωών και μοιρασιάς των κοιτασμάτων.

Άμεση υποβολή κυρώσεων ζητάει από τον Τραμπ Αμερικανός γερουσιαστής

Από την άλλη, οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας από αμερικανικής πλευράς δεν έχουν επιβληθεί ακόμα και ο εμπνευστής της σχετικής με την Κύπρο τροπολογίας στο αμερικάνικο νομοσχέδιο ζητάει από τον πρόεδρο Τραμπ την άμεση επιβολή τους.

Την ανάγκη να δοθεί μια «ισχυρή απάντηση» στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400, υπογραμμίζει ο γερουσιαστής Μενέντεζ σε επιστολή του προς τον πρόεδρο Τραμπ, η οποία φέρει τις υπογραφές όλων των Δημοκρατικών μελών της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Ειδικότερα, η ομάδα των Δημοκρατικών γερουσιαστών ζητά από τον πρόεδρο Τραμπ να προχωρήσει χωρίς καμία καθυστέρηση στην επιβολή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, όπως αυτές προβλέπονται στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA). Σε διαφορετική περίπτωση επισημαίνουν τον κίνδυνο για την υπονόμευση της αποτελεσματικότητας, που θα έχει το όπλο των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί μια ισχυρή απάντηση στην απόφαση που έλαβε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν για την αποδοχή του ρωσικού αεροπορικού συστήματος S-400 διότι, χωρίς αποφασιστική δράση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η θέση μας στο ΝΑΤΟ και η ισχύς που έχει το καθεστώς των κυρώσεων μας εναντίον της Ρωσίας θα υποφέρει», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές εκφράζουν την απογοήτευση τους για το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ επέλεξε να δει και να συζητήσει «την απάντηση της κυβέρνησης σε αυτή την άνευ προηγουμένου εξέλιξη μόνο με τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους τους.

«Αποτελεσματική η εξωτερική πολιτική όταν γίνεται σε διακομματική βάση»

Όπως επισημαίνουν, «η αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι πιο αποτελεσματική και ανθεκτική όταν γίνεται σε διακομματική βάση. Συμφωνούμε με τον υπουργό Πομπέο και πολλούς Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία σύμφωνα με το νόμο. Αναμένουμε ότι θα ακολουθήσετε το νόμο και θα επιβάλλετε κυρώσεις στην Τουρκία χωρίς καθυστέρηση».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές υπενθυμίζουν ότι στο θέμα της επιβολής των κυρώσεων συμφωνούν με πολλά παλιά και σημερινά μέλη της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και με πολλούς Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές.

«Για παράδειγμα, συμφωνούμε με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος στις 14 Ιουλίου δήλωσε στην Washington Post τα εξής: «Ο νόμος απαιτεί να επιβληθούν κυρώσεις και είμαι βέβαιος ότι θα συμμορφωθούμε με το νόμο και ο Πρόεδρος Τραμπ θα συμμορφωθεί με το νόμο», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τέλος, οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές εκφράζουν την ελπίδα ότι Τουρκία θα μπορέσει μία μέρα να αναπροσανατολίσει των εαυτό της ως γέφυρα μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης και να επιστρέψει ως ένα εποικοδομητικό μέλος του ΝΑΤΟ που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This