Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Ακιντζί κατά Αναστασιάδη: «Οι προφάσεις της ελληνοκυπριακής ηγεσίας δεν πείθουν»

Εν μέσω τουρκικών προκλήσεων και με την γειτονική χώρα να αντιμετωπίζει με αλαζονεία ΗΠΑ και Ε.Ε., ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ετοιμάζεται να συναντήσει τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στις 9 Αυγούστου, πριν την ανεπίσημη πενταμερή.

Σύμφωνα με την «προεδρία» των τουρκοκυπρίων, η συνάντηση αυτή θα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ο κ. Ακιντζί δήλωσε την Τρίτη ότι τα θέματα της πολιτικής ισότητας και αποτελεσματικής συμμετοχής σε αποφάσεις είναι ξεκάθαρα μέρος των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Ωστόσο, είπε: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν συμφωνεί «και θα μιλήσουμε ανοιχτά για αυτά στη συνάντηση στις 9 Αυγούστου».

«Μπερδεμένα τα μηνύματα από την ελληνοκυπριακή πλευρά»

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συναντηθεί με τις δύο πλευρές χωριστά στο τέλος Σεπτεμβρίου και ότι ο ίδιος (ο Γενικός Γραμματέας) επιθυμεί τριμερή συνάντηση μαζί τους στην Ευρώπη ή στη Νέα Υόρκη.

Κατά τον κ. Ακιντζί, η ελληνοκυπριακή ηγεσία έστειλε διαφορετικά μηνύματα σε διαφορετικά άτομα, σε διαφορετικούς χώρους, και αυτά όλα θα πρέπει να ξεκαθαριστούν στην ανεπίσημη πενταμερή με την παρουσία όλων των μερών.

Τόνισε δε ότι η πενταμερής θα πρέπει να προετοιμαστεί πολύ καλά, για να μην υπάρχουν λανθασμένες ελπίδες.

Επίσης, επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν χρονοδιάγραμμα. «Θέλουμε μέλλον με ειρήνη, ασφάλεια και ισότητα για όλους στο νησί», είπε και συνέχισε: «Η πρόταση για τη δημιουργία κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες αντιμετωπίζεται θετικά από ξένους διπλωμάτες και οι «προφάσεις» της ελληνοκυπριακής πλευράς για μη αποδοχή της πρότασης δεν πείθουν».

Κατά τον κ. Ακιντζί, η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς θα ωφελήσει όλα τα μέρη και είναι σημαντικό, όπως ανέφερε, στη συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να συζητηθούν τρόποι για μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, δήλωσε ότι θα ήθελε να ακούσει το όραμα του κ. Αναστασιάδη για το πώς σκέφτεται το μέλλον.

Για τις δηλώσεις Μητσοτάκη

Για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ότι ευελπιστούσε να άκουγε πιο ελπιδοφόρα μηνύματα αλλά δυστυχώς, υποστήριξε ο κ. Ακιντζί, «προέβη σε δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ