Η Τουρκία κάνει σεισμικές έρευνες και προετοιμάζει γεωτρήσεις στο Καστελλόριζο!

Must Read

Σεισμικές έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας από πλευράς Τουρκίας έχουν ήδη γίνει και μάλιστα ξεκίνησαν αρκετά χρόνια πριν.

Σύμφωνα με στοιχεία, η τουρκική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της Άγκυρας για διεκδίκηση τμήματος των φυσικών πόρων της ανατολικής Μεσογείου έχει πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή Καστελλόριζου!

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η ΤΡΑΟ, εκτός από την εντατική της δραστηριότητα εντός των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ, έχει ήδη διεξαγάγει τις πρώτες σεισμικές έρευνες σε ορισμένες περιοχές ανατολικά του 28ου μεσημβρινούστα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπου υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων. Τα στοιχεία αυτά έχουν ήδη κοινοποιηθεί στη διεθνή επιστημονική κοινότητα μέσω δημοσιεύσεων σε έγκριτα περιοδικά.

Οι πρώτες έρευνες φαίνεται ότι διεξήχθησαν σε δύο περιόδους. Από το 2012 έως και το 2015 έγιναν κατά κύριο λόγο από το παλιότερο «Τσεσμέ», ενώ κατά την περίοδο από το 2015 και μετά ανέλαβε το πολύ πιο εξελιγμένο «Μπαρμπαρός».

Μια ένδειξη της διεξαγωγής σεισμικών ερευνών σε ελληνική υφαλοκρηπίδα θεωρείται  το περιστατικό του περασμένου Οκτωβρίου. Τότε, η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία εξέδωσε NAVTEX για σεισμικές έρευνες από το «Μπαρμπαρός» σε μια περιοχή, η οποία περιείχε -πέρα από ορισμένες τουρκικές θαλάσσιες εκτάσεις- κατά κύριο λόγο τα οικόπεδα 4 και 5 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) και μια τριγωνική περιοχή περίπου 600 χιλιομέτρων, που συμπίπτει με το ανατολικότερο άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Αθήνα αντέδρασε στέλνοντας μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού, αρχικά τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και ακολούθως τη «Σαλαμίς». Τα δύο ελληνικά πολεμικά για περίπου δύο εβδομάδες είχαν αναλάβει διαδοχικά την αποστολή να εκπέμπουν προς το τουρκικό ερευνητικό σήμα με το οποίο κοινοποιούνταν οι πληροφορίες περί πλου σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται η «Καθημερινή», παρά τις οχλήσεις, το «Μπαρμπαρός» ολοκλήρωσε τις σεισμικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα πριν αναχωρήσει προς την κυπριακή ΑΟΖ.

Τα επόμενα βήματα του σχεδιασμού της Άγκυρας προβλέπουν συμπληρωματικές έρευνες, για να επιλεγούν οι γεωτρητικοί στόχοι, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων με την εγκατάσταση εξεδρών παραγωγής.

Και εύλογα αναρωτιέται κανείς: Η Ελλάδα τι θα κάνει γι’ αυτό;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This