Αμερικανός υπ. Άμυνας: «Οποιαδήποτε τουρκική επιχείρηση στην Β. Συρία θα αποτραπεί!»

Must Read

Για πολλοστή φορά ο Ερντογάν επανέλαβε τις επεκτατικές θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, αυτή τη φορά σε ομιλία του προς τους Τούρκους πρεσβευτές, που συμμετέχουν στο «συνέδριο πρεσβευτών» της χώρας του.

Μετά τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σήμερα ήταν η σειρά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μιλήσει για τις επιδιώξεις της Τουρκίας στη γειτονιά μας.

«H σταθερότητα στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’. Στην περιοχή αυτή δεν θα μείνουμε αδιάφοροι στις προσπάθειες σαμποταρίσματος αλλά και εκβιασμού που γίνονται εξ ονόματος γεωτρήσεων. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα νόμιμα δικαιώματα μας όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων», δήλωσε.

Όσον αφορά το θέμα των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως οι S-400 είναι απειλή για το ΝΑΤΟ ή για το πρόγραμμα των F-35». «Κι άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αγοράσει ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα αλλά κανείς δεν έχει πει κάτι».

«Η αγορά των S-400 από την Τουρκία ήταν εμπορική, όχι στρατηγική», λέει ο Τούρκος πρόεδρος, κριτικάροντας τη συμπεριφορά των δυτικών συμμάχων της χώρας. «Δεν θεωρούμε σωστή τη μετατροπή του θέματος σε κρίση. Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να συμπεριφερθούν σαν συμμαχική χώρα».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι οι ρωσικοί S-400 θα βλάψουν το ΝΑΤΟ και το πρόγραμμα των F-35, ενώ δήλωσε πως «η Τουρκία περιμένει από την Αμερική, την σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ και στρατηγικό της εταίρο να κάνει βήματα που να αξίζουν σε έναν πραγματικό σύμμαχο».

Ο ίδιος τόνισε πως η Τουρκία έχει στόχο να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ότι είναι προς το συμφέρον της Ένωσης να συμπεριλάβει την Τουρκία, αν θέλει να γίνει παγκόσμιος παίκτης!

«Στόχος μας είναι να γίνουμε μέλη της ΕΕ. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση αυτή και εδώ και 50 χρόνια περιμένουμε να γίνουμε μέλη. Μη θυσιάζουμε τη σχέση μας για τα θελήματα κάποιων χωρών. Η ΕΕ πρέπει να ξεκινήσει την επαναδιαπραγμάτευση για την τελωνειακή ένωση. Κι εμείς προχωράμε στα τελευταία 6 βήματα για τα κριτήρια της άρσης της βίζας», ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κερδίσει την Τουρκία, αν θέλει να γίνει παγκόσμιος παίκτης».

Αναφορικά με το ζήτημα των Κούρδων του PKK, αλλά και την προαναγγελία πολεμικής επιχείρησης στην περιοχή του Ευφράτη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε:

«Η Τουρκία αναμένει βήματα από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά την έκδοση στην Τουρκία του ηγέτη της FETO και τον τερματισμό του εξοπλισμού  ομάδων του PKK/YPG. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να εξαλείψει τις ομάδες μαχητών του PKK από την περιοχή του Ιράκ».

«Η διαδικασία που αρχίσαμε στην περιοχή του Ευφράτη θα περάσει σύντομα στο επόμενο στάδιο. Η Τουρκία προστατεύει τα συμφέροντά της στην Συρία είτε μέσω διαλόγου, ήπιας δύναμης, διπλωματίας ή realpolitik», κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τι λέει ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας για τις εξαγγελίες της Τουρκίας

Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ, Mark Esper, δήλωσε πως οποιαδήποτε τουρκική επιχείρηση στην Βόρεια Συρία δεν θα είναι αποδεκτή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και «θα αποτραπούν».

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο Ερντογάν είχε πει πως η Τουρκία, η οποία ήδη έχει προγεφύρωμα στην Βορειοδυτική Συρία, θα προχωρήσει σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην κουρδοκρατούμενη περιοχή ανατολικά του Ευφράτη στη Βόρεια Συρία.

«Καθαρά πιστεύουμε πως οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια από τους Τούρκους δεν θα γίνει αποδεκτή» είπε ο Esper στους δημοσιογράφους, που τον ακολουθούσαν στο ταξίδι του στην Ιαπωνία.

«Θα εμποδίσουμε μονομερείς ενέργειες, που θα βλάψουν πάλι τα αμοιβαία συμφέροντα, τα οποία μοιράζονται στην περιοχή οι ΗΠΑ, η Τουρκία και οι Κούρδοι του SDF» είπε ο Esper.

Οι Αμερικανοί στήριξαν τους SDF (Syrian Democratic Forces), στους οποίους φυσικά περιλαμβάνεται και η πολιτοφυλακή των YPG και τα 4 τελευταία χρόνια έχουν πάρει τον έλεγχο της Βορειοανατολικής Συρίας από τους ισλαμιστές του ISIS.

Ο Esper δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πρόθεση να εγκαταλείψουν τους SDF, αλλά δεν έδωσε και πάλι καμιά εγγύηση ότι θα τους προστατεύσει σε περίπτωση τουρκικής επιχείρησης, σύμφωνα με το Reuters.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This