Τι περιμένει ο Αναστασιάδης από τη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη

Must Read

Στην οικία της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ έφτασαν στις 9:30 ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αναστασιάδης, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, για την πρώτη άτυπη συνάντησή τους μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. Τους δύο ηγέτες υποδέχθηκε η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία τους συνόδευσε στην αίθουσα της συνάντησης και ακολούθως αποχώρησε.

Τα ζητήματα στα οποία υπάρχει διαφωνία μεταξύ των πλευρών είναι δεδομένα, με πιο βασικά αυτά της πολιτικής ισότητας, της συνδιαχείρισης του φυσικού αερίου, των εγγυήσεων και της ασφάλειας, των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και των μεθοδεύσεων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, του «Πολίτη της Κύπρου», δεν αναμένεται να γίνουν κοινές δηλώσεις των ηγετών μετά τη συνάντηση, ωστόσο δεν αποκλείεται να έχουμε τοποθετήσεις με την επιστροφή του Νίκου Αναστασιάδη στο Προεδρικό. Δεν αποκλείεται επίσης η δημοσιοποίηση ανακοινωθέντος από τα Ηνωμένα Έθνη, με μια απλή και σύντομη τοποθέτηση.

Σε δηλώσεις του κατά την αναχώρησή του από το Προεδρικό, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι εάν η δική του αποφασιστικότητα συναντήσει και τη συνειδητοποίηση από μέρους του Μουσταφά Ακιντζί για αλληλοσεβασμό και τήρηση της διεθνούς έννομης τάξης, τότε θα «εργαστούμε κατά τρόπο που η λύση να γίνεται αποδεκτή από διεθνή παράγοντα και από τους κατοίκους της Κύπρου».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «δεν μπορεί να επικαλούμεθα αρχές που δεν ισχύουν σε κανένα, μα κανένα κράτος».

«Συνεπώς, η δική μου θέση είναι ότι, ναι θα πρέπει να απαντήσουμε στις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, χωρίς ποτέ – και το υπογραμμίζω – να παραγνωρίζουμε και εκείνες των Ελληνοκυπρίων», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε ταυτόχρονα και την Άγκυρα να αλλάξει στάση. «Ταυτόχρονα, θα πρέπει και η Τουρκία, αν όντως θέλει να βοηθήσει –που από την ίδια εξαρτάται η λύση του Κυπριακού– να δείξει καλή βούληση, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες ή την ενθάρρυνση ενεργειών που αντί να δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης, υποσκάπτουν, ή δημιουργούν κλίμα δυσπιστίας ή εντείνουν το κλίμα δυσπιστίας».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προκλήσεις της Τουρκίας σε σχέση με το φυσικό αέριο, ο Πρόεδρος είπε ότι «συναντώμεθα για να αντιμετωπίσουμε ακριβώς αυτούς τους κινδύνους, δηλαδή κλιμάκωσης της έντασης, αδιεξόδων, και τελικά επιδίωξης μιας λύσης που δεν είναι εντός των προδιαγεγραμμένων ή των όσων έχουν συμφωνηθεί».

«Στις διακηρύξεις φαίνεται ότι όλοι συμφωνούμε. Το θέμα είναι να διαφανεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων τι από όλα αυτά υιοθετούμε, που θα βοηθήσουν έτσι ώστε μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο να καταλήξουμε σε μια – και το υπογραμμίζω – λειτουργική και βιώσιμη λύση», κατέληξε.

Διακοινοτική πορεία χθες το βράδυ

Στο μεταξύ, χθες, πλήθος κόσμου στην Κύπρο παραβρέθηκε σε διακοινοτική πορεία κατά την οποία εγκρίθηκε κοινό ψήφισμα προς τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων και τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, με το οποίο ζητήθηκε η επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών για «λύση, επανένωση και ειρήνη, σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία».

Κατά την ανάγνωση του ψηφίσματος στα ελληνικά και τα τουρκικά, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την απόγνωσή τους για τη μη εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This