Τρίτη 27/7/2021

Τώρα που φεύγει ο Νετανιάχου, τι θα γίνει με το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα;

Κάποιοι στην Ελλάδα ανησυχούν

Μπορει η διακρατική συμφωνία με το Ισραήλ για τη δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων να υπεγράφη από τον γενικό διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, αντιπτέραρχο (Ι) Θεόδωρο Λάγιο (ε.α.) και τον διευθυντή της Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ (SIBAT), ταξίαρχο ε.α. Yair Kulas, παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της ισραηλινής εταιρίας Elbit Systems, που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου Benhalel (Butzi) Machlis, πολλοί όμως γνωρίζουν πως ο ρόλος του Βενιαμίν Νετανιάχου, ήταν καταλυτικός και καίριος.

Τόσο καιρός που τώρα που φεύγει υπάρχει μία διάχυτη ανησυχία σε ντόπιος παράγοντες που ασχολήθηκαν με την συμφωνία, για το μέλλον αυτής. Μία τέτοια συμφωνία – μαμούθ όμως δεν μπορεί να εξαρτάται από πρόσωπα. Εκτός εάν υπάρχουν και κάποιες άλλες «συμφωνίες», τις οποίες γνωρίζει προσωπικά μόνο ο Νετανιάχου, και δικαίως κάποιοι ανησυχούν.

Η συνολική διάρκεια της συμφωνίας είναι 22 έτη, το κόστος ανέρχεται σε 1,375 δισ. ευρώ και προβλέπει μετά την παρέλευση πενταετούς περιόδου χάριτος ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή 2,65% επί του αρχικού τιμήματος (περίπου 36.000.000 ευρώ). Από τον έκτο χρόνο το ποσό θα προστίθεται στο ποσό της ετήσιας δόσης που θα καταβάλλει η ελληνική πλευρά.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ