Νέα πρόκληση της Άγκυρας: Φωτιά στο Αιγαίο βάζει η Τουρκία με ερευνητικό

Αντί για βοήθεια με πυροσβεστικά αεροπλάνα, έβγαλε NAVTEX για το σκάφος «Τουμπιτάκ Μαρμαρά»!

Must Read

Περίπατο πάνε ακόμη μια φορά οι ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης για ήσυχο καλοκαίρι, χωρίς τουρκικές προκλήσεις. Εκτός αν δεν κατάλαβε καλά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τι ακριβώς του είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι, αντί για τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, που είχε υποσχεθεί ως βοήθεια η Τουρκία, τελικά μας στέλνει ένα ερευνητικό πλοίο για έρευνες στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τη NAVTEX που εκδόθηκε από την τουρκική πλευρά, το σκάφος «Τουμπιτάκ Μαρμαρά» (TÜBİTAK MARMARA), που ανήκει στο Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu με αρχικά:TÜ.BI.T.A.K), θα διεξάγει έρευνες μέχρι την 1 Σεπτεμβρίου, με ημερομηνία «έναρξης των ερευνών» τη χθεσινή.

Πέρυσι το «Ουρούτς Ρέις» αλώνιζε στην ελληνική ΑΟΖ και το «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή, αμφισβητώντας ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα και της Ελλάδας και της Κύπρου, και φέτος το «Τουμπιτάκ Μαρμαρά».

Όπως είναι φανερό, η Τουρκία δεν έχει κανέναν σκοπό να σταματήσει τις προκλήσεις, το απέδειξε, άλλωστε, ο Ερντογάν και στην Αμμόχωστο και απομένει πλέον να δούμε την αντίδραση της ελληνικής πλευράς στη νέα πρόκληση.

Και γράφουμε αντίδραση της Ελλάδας και όχι της Ε.Ε., γιατί δεν περιμένουμε κάτι παραπάνω από τους συμμάχους μας στην Ευρώπη, πέρα από χλιαρές ανακοινώσεις καταδίκης, όπως η τελευταία απόφαση της Ε.Ε. για την τουρκική πρόκληση στα Βαρώσια, η οποία επισημοποιήθηκε με την επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου και τις εξαγγελίες του κατοχικού καθεστώτος περί ανοίγματος μικρού (δοκιμαστικά) μέρους της περιοχής των Βαρωσίων (περίπου του 3,5%).

Η Ε.Ε. καταδίκασε μεν τις τουρκικές κινήσεις, αλλά ακόμα μία φορά οι καταδίκες παρέμειναν στα λόγια, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή δέσμευση για κυρώσεις.

Πόσο σημαντική είναι η εξέλιξη με την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στο Αιγαίο γίνεται κατανοητό από όσα έχει υποστηρίξει στην ιστοσελίδα militaire.gr ο δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος τον περασμένο Μάιο:

«Η πλέον σοβαρή έξοδος/αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας είναι του πλοίου “Μarmara”, που ανήκει στο ιδρυθέν το 1963 Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας, του οποίου συμβουλίου σκοπός είναι ο ορισμός πολιτικής στους τομείς επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας».

Να προαγάγει την έρευνα και να πετύχει ανάπτυξη της Τουρκίας. Να «ηγηθεί στη δημιουργία ενός επιστημονικού και τεχνολογικού πολιτισμού» στη χώρα.

Αντιδήμαρχος, μέλος του ΑΚΡ, ζητά να κρεμάσουν τους κεμαλικούς!

Μήνυση κατά του Ναβί Τσοκάν, αντιδημάρχου του Ακτσακαλέ της Σανλιούρφα και στελέχους του ερντογανικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), κατέθεσε το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα της Τουρκίας (CHP) για τα ακραία σχόλιά του που στοχοποιούσαν πολιτικούς του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του κεμαλικού CHP.

Η μήνυση αφορούσε συγκεκριμένα αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Τσοκάν, ο οποίος κάλεσε τις Αρχές να… κρεμάσουν πολιτικούς του κεμαλικού κόμματος. «Το CHP είναι ένα κόμμα που έχει λάβει 11,5 εκατομμύρια ψήφους (στις τελευταίες εκλογές) και ένα άτομο που αποκαλεί αυτό το κόμμα “καταραμένο” και λέει ότι θέλει να κρεμάσει αξιωματούχους του CHP θα υπερασπιστεί τον εαυτό του ενώπιον της δικαστικής εξουσίας» δήλωσε για το θέμα στο πρακτορείο ειδήσεων ANKA ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αζίζ Αϊντινλίκ.

Τα σχόλια του αντιδημάρχου του ΑΚΡ προκάλεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, έντονη οργή. Ο βουλευτής του CHP Μαχμούτ Τανάλ υποστήριξε πως «θα πρέπει επίσης να εξηγηθεί πώς αυτό το άτομο μεταφέρθηκε στη θέση του αντιδημάρχου στον Δήμο Ακτσακαλέ, όταν υπηρετούσε ως υπάλληλος του γραφείου του κυβερνήτη της Σανλιούρφα» σε μια σειρά από tweets στις 6 Αυγούστου, παραθέτοντας επίσης τα tweets του Τσοκάν.

Άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού και του ναυτικού της Ιταλίας

Τη διεξαγωγή συνεκπαίδευσης μεταξύ μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και του ναυτικού της Ιταλίας ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ). Στη δραστηριότητα (PASSEX: Passing Exercise), από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν η φρεγάτα τύπου Standard ΑΔΡΙΑΣ F-459 και το υποβρύχιο τύπου 214 ΚΑΤΣΩΝΗΣ S-123 και από ιταλικής η φρεγάτα τύπου Carlo Bergamini (η ιταλική έκδοση της FREMM, σχεδίαση που είναι υποψήφια για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού) ITS CARABΙNIERE F-593.

Η συνεκπαίδευση διεξήχθη τις βραδινές ώρες της Τρίτης 10 Αυγούστου έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 11 Αυγούστου 2021, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης και κατά τη διάρκειά της εκτελέστηκαν αντικείμενα σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, καθώς και γυμνάσια ανθυποβρυχιακού πολέμου και πολέμου επιφανείας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δύο προσαγωγές για τον περίεργο θάνατο 40χρονου στον Ασπρόπυργο

Δεν έχουν βρεθεί σημάδια από αιχμηρά αντικείμενα ή από όπλο, αλλά υπήρχαν μώλωπες

More Articles Like This