1/12/2021

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Όλες οι αλλαγές στο Στρατό – Τι θα γίνει με τη θητεία

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, καθώς φαίνεται ότι έχει μπει σε πρώτο πλάνο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου η δραστική αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό να ενισχυθούν η στελέχωση και η μαχητικότητα των μονάδων.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία, η λήψη σειράς μέτρων. Τα θέματα αυτά είχαν απασχολήσει τον κ. Παναγιωτόπουλο και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις συναντήσεις που είχαν -αμέσως μετά τις εκλογές και την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης- τόσο στο υπουργείο όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου.

0bc87e884ec8b731efcf4e6a4ce43283 1

Η αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες είναι ένα από τα ζητήματα που βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της πολιτικής της νέας ηγεσίας του υπουργείου, προκειμένου να γίνει δωδεκάμηνη και η θητεία στον Στρατό Ξηράς (σήμερα είναι εννιάμηνη) και με αυτό τον τρόπο να εξομοιωθεί με τη θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα αυτό παραμένει στο τραπέζι και δεν αποκλείεται να προωθηθεί άμεσα στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης προκειμένου οι αμέσως επόμενες ΕΣΣΟ που θα καταταγούν να λειτουργήσουν καταλυτικά στην αντιμετώπιση της λειψανδρίας στα στρατόπεδα τα τελευταία χρόνια, ιδίως στα χρόνια της κρίσης, καθώς μια σειρά μέτρων που πάρθηκαν είχαν επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία του Στρατεύματος.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό, καθώς κάποια στιγμή άρχισε να γίνεται λόγος ακόμα και για κλείσιμο στρατοπέδων, κάτι που σήμερα δεν φαίνεται ότι συζητείται, τουλάχιστον με τους όρους που γινόταν αυτή η συζήτηση στο πρόσφατο παρελθόν. Αντίθετα, όλα συγκλίνουν στο ότι πρόθεση της νέας κυβέρνησης είναι να ενισχύσει με προσωπικό όλες τις μάχιμες μονάδες, λόγω και της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο.

Αύξηση θητείας

Υπενθυμίζεται ότι προς τα τέλη Ιουλίου, αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε πει σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι δέχεται εισηγήσεις από τη στρατιωτική ηγεσία να προχωρήσει σε αύξηση της θητείας, ωστόσο στη συνέχεια αναδιπλώθηκε με δημόσιες δηλώσεις του.

Οι πληροφορίες, πάντως, επιμένουν ότι το ζήτημα έχει ανοίξει και ως ένας από τους υποστηρικτές του μέτρου φέρεται ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και πρώην αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής.

Ολες οι ως τώρα κινήσεις και διεργασίες που γίνονται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας δείχνουν ότι κινούνται στην κατεύθυνση αυτή, της επάνδρωσης των μάχιμων στρατοπέδων, καθώς τόσο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος όσο και ο Αλκιβιάδης Στεφανής έχουν ενημερώσει εγγράφως τα Γενικά Επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων τόσο για την εξεταζόμενη αύξηση της θητείας των εφέδρων στον Στρατό Ξηράς όσο και για σειρά άλλων μέτρων, για τα οποία και έχουν ζητήσει από τη στρατιωτική ηγεσία να καταθέσει το αμέσως επόμενο διάστημα τις προτάσεις της προς την πολιτική ηγεσία, για να υποβληθούν εν συνεχεία από τον υπουργό κ. Παναγιωτόπουλο προς έγκριση στον πρωθυπουργό και στη συνέχεια να πάρουν τον δρόμο της υλοποίησης.

Μάλιστα, την εβδομάδα που πέρασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έβαλε στο τραπέζι την αύξηση του αριθμού των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές, με δεδομένο το γεγονός ότι υπήρξε μείωσή του την τελευταία δεκαετία. Επίσης, ζήτησε να αυξηθεί ο αριθμός των στελεχών που επανδρώνουν τις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητά τους. Για όλα αυτά έχει ζητηθεί από το ΓΕΕΘΑ να υποβάλει προτάσεις ως τις 23 Σεπτεμβρίου.

Στα Επιτελεία

Τόσο ο κ. Παναγιωτόπουλος όσο και ο κ. Στεφανής έχουν καταστήσει σαφή την πρόθεσή τους να μειωθεί το προσωπικό των Γενικών Επιτελείων κατά 50% και έχουν ζητήσει την υποβολή προτάσεων από το σύνολο των Γενικών Επιτελείων ως τη 1 Νοεμβρίου. Ως τη 1 Σεπτεμβρίου έχει ζητηθεί, επίσης, από τη στρατιωτική ηγεσία να καταθέσει προτάσεις για την άρση – παύση όλων των αποσπάσεων – διαθέσεων στελεχών σε Στρατηγεία, Αρχηγεία και Διοικήσεις Σχηματισμών. Παράλληλα με αυτά, μελετώνται και σχεδιάζονται οι μεταθέσεις και οι τοποθετήσεις για το 2020, μια διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τη 1 Νοεμβρίου.

b5594d0a862c482eec07f9561af1d87b
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αναμένεται να προχωρήσει και στη λήψη άλλων μέτρων, στο πλαίσιο μιας γενικότερης αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων με βάση τις κατευθύνσεις του πρωθυπουργού για το πώς θα αντιμετωπίζεται στο εξής το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας, που αποτυπώθηκε και στη μετονομασία του ΚΥΣΕΑ σε Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στον νόμο για το επιτελικό κράτος. Βάσει αυτών των κατευθύνσεων, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας έχουν επιφορτιστεί με το καθήκον της σύστασης επιτροπής για την πάταξη της γραφειοκρατίας, ενώ έχουν ζητήσει ως τις 23 Σεπτεμβρίου τις προτάσεις του ΓΕΕΘΑ για τη δημιουργία Εθνικού Φορέα Διαχείρισης του κυβερνοχώρου. Προτάσεις έχουν ζητηθεί από το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ ως τη 1 Νοεμβρίου και για τη δημιουργία Κέντρου Μελετών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρόταση για δημιουργία σώματος υπαξιωματικών

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής επανέφερε και το ζήτημα της δημιουργίας σώματος υπαξιωματικών προκειμένου να αντιμετωπιστεί, όπως αναφερόταν σε έγγραφό του προς τα Γενικά Επιτελεία, η παρούσα κατάσταση των «αξιωματικών δύο ταχυτήτων». Μάλιστα, ο κ. Στεφανής έχει ζητήσει τις προτάσεις των Γενικών Επιτελείων ως τις 6 Σεπτεμβρίου, με την επισήμανση να περιλαμβάνουν «μεταξύ άλλων, πρόταση για την εξελικτική πορεία των υπαξιωματικών με καταληκτικό βαθμό τον βαθμό του ανθυπασπιστή και υπό προϋποθέσεις και αυστηρές εξετάσεις προαγωγή ποσοστού αυτών σε αξιωματικούς».

Πηγή: Κυριακάτικη δημοκρατία (μην την χάσετε κυκλοφορεί με το περιοδικό enjoy εντελώς δωρεάν)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

526% περισσότερες δαπάνες από το 2020 σε εξοπλισμούς για την άμυνα τη νέα χρονιά!

Σε βάθος εικοσαετίας, ο αμυντικός προϋπολογισμός του 2022 είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος, ενώ σε επίπεδο πιστώσεων αποτελεί ρεκόρ, καθώς είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ

Η χρησιμότητα της Αλεξανδρούπολης για τις ΗΠΑ και οι ρόλοι Ελλάδας και Τουρκίας

Του Πέτρου Αγρέβη – Χασάπη Το ελληνικό κατεστημένο πιστεύει ή αυτό τουλάχιστον προσπαθεί να περάσει...

Έτοιμη η Ελλάδα να παραχωρήσει στη Λιβύη την υφαλοκρηπίδα της Γαύδου!

Χαμένη υπόθεση η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας - Λιβύης

Επιτέλους! Επιστρέφουν στην πατρίδα τα οστά επτά ηρώων από την Κύπρο

Επειτα από 47 χρόνια επιστρέφουν επιτέλους σήμερα στην πατρίδα τα οστά επτά αγνοούμενων Ελλήνων...

Αποκαλυπτήρια για το made in Greece τεθωρακισμένο όχημα «Οπλίτης»

Το τακτικό τροχοφόρο (4x4) τεθωρακισμένο Hoplite (Οπλίτης) παρουσιάστηκε ενώπιον του διευθυντή και στελεχών της...

Στο Σουφλί και δεύτερο τμήμα Καταδρομέων για να ελέγξει τη λαθρομετανάστευση από Βουλγαρία

Μετά το τμήμα των Ειδικών Δυνάμεων που βρίσκεται στο Σουφλί εδώ και μήνες, έρχεται...

Ούτε 10, ούτε 6 ναυτικά μίλια… Πάνω από τα κεφάλια μας πετούν τα τουρκικά μαχητικά!

Στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, για να μην χρησιμοποιήσουμε την άλλη αγοραία έκφραση, γράφουν...

Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι στον Έβρο; Τα τρία σενάρια

Μέσα σε έναν χρόνο αποψίλωσαν ένα δάσος 30 στρεμμάτων μπροστά από το φυλάκιο στις Καστανιές

Rafale με… κομμένα φτερά – Εκτός των συμβάσεων η συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας 

Οι πρόσφατες συναντήσεις στην Αθήνα, μεταξύ ελληνικών και γαλλικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα...

Μπαράζ υπερπτήσεων από τους Τούρκους σε Παναγιά και Οινούσσες

Συνεχίζουν να τραβούν το σχοινί οι Τούρκοι παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο! Όπως έγινε γνωστό...

Ημέρα Εορτασμού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Εισοδίων της Θεοτόκου

Σήμερα, 21 Νοεμβρίου 2021 θα εορταστεί με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα (και σύμφωνα με...

Washington Examiner: Η Τουρκία δημιουργεί «στρατό του Ισλάμ» στην Αφρική και τον εξοπλίζει με Drones

Στις αρχές Νοεμβρίου, οι αρχές της Σομαλίας στο διεθνές αεροδρόμιο του Μογκαντίσου κατέσχεσαν έξι...

Η «απόβαση» των ελικοπτέρων Blackhawks στην Αλεξανδρούπολη

Τα πρώτα τέσσερα αμερικανικά ελικόπτερα Blackhawks έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη και αναμένονται στη συνέχεια τέσσερα...

6 μίλια από την Κρήτη τουρκική φρεγάτα παρακολουθεί το Nautical Geo!

Το σκηνικό του Σεπτεμβρίου επαναλαμβάνει η Άγκυρα με το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo, εκ...

Με τον πιλότο που σώθηκε από την πτώση του F-16 μίλησε ο Παναγιωτόπουλος

Ο πιλότος του μαχητικού F-16 Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας πρόλαβε και εκτοξεύτηκε από...

Sargsyan Gurgen: Το λιοντάρι της Αρμενίας που ανατινάχθηκε πάνω στους Αζέρους εισβολείς

Μία επική ιστορία ηρωισμού εκτυλίχθηκε κατά την πρόσφατη άνανδρη επίθεση του αζερικού στρατού κατά...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πυρά από τον συνταγματολόγο Γιώργο Κασιμάτη: «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

Την οργή σύσσωμης της πολιτείας αλλά και των κομμάτων...

Χαροπαλεύει ψάχνοντας κρεβάτι σε ΜΕΘ ο διπλά εμβολιασμένος Παναγιώτης Κελεσίδης

Μάχη με τον κορωνοϊό δίνει ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του...

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Η ώρα της «λυπητερής»!

Αναρτώνται στην ΑΑΔΕ τα ποσά που πρέπει να αποδώσουν επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Γύρισαν σπίτι και βρήκαν την 16χρονη κόρη τους απαγχονισμένη

Μια νέα τραγική είδηση μας έρχεται από τη Θεσσαλονίκη,...

Βασίλης Ηλιάδης: Πέθανε ο γιος της Καίτης Γκρέυ και πατέρας της Αγγελικής Ηλιάδη

Θρήνος έχει σκεπάσει την οικογένεια του Βασίλη Ηλιάδη ο...

Ανησυχία για τον Άδωνι Γεωργιάδη

Έντονο προβληματισμό προκαλεί η συμπεριφορά του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ