Οι Τούρκοι «ντοπάρουν» με 120 εκατ. ευρώ το ψευδοκράτος και απειλούν με πλατφόρμα εξόρυξης στην Κυπριακή ΑΟΖ

Must Read

Ένα άρθρο στην εφημερίδα Χουριέτ αποκαλύπτει το περιεχόμενο των συζητήσεων Οζερσάι-Τατάρ με Ερντογάν στην Άγκυρα, αλλά και των αποφάσεων μεταξύ Τουρκίας και κατοχικών αρχών στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, Γιουσούφ Κανλί, οι Τουρκοκύπριοι έπεισαν την Τουρκία να παράσχει νέα οικονομική βοήθεια στο ψευδοκράτος στο πλαίσιο ενός πρωτοκόλλου οικονομικής συνεργασίας, που υπεγράφη πρόσφατα. Από τα 750 εκατ. λίρες, όμως, μόνο τα 150 θα πάνε στο οδικό δίκτυο. Τα υπόλοιπα 600 που απομένουν, πού θα πάνε;

«Η νέα χρηματοδότηση, η οποία ανέρχεται σε 750 εκατομμύρια τούρκικες λίρες (περίπου 120 εκατ. ευρώ), θα επιτρέψει πρωταρχικά στο ‘’τουρκοκυπριακό κράτος’’ (όπως αποκαλούν το ψευδοκράτος) να ολοκληρώσει την κατασκευή πέντε βασικών αυτοκινητοδρόμων και να κατασκευάσει κάποιους από αυτούς που ξεκίνησαν το 2012. (Όταν οι συμβαλλόμενες εταιρείες χρεοκόπησαν, τα έργα αφέθηκαν ανολοκλήρωτα, επιφέροντας πρόσθετα δεινά στην ανερχόμενη κυκλοφοριακή πρόκληση της «Βόρειας Κύπρου»). Περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια, που διατίθενται ειδικά για την ολοκλήρωση έργων υποδομής, θα είναι μια μεγάλη εξέλιξη για την τουρκοκυπριακή οικονομία, εκτός από τη συμβολή στην προώθηση της ποιότητας ζωής», σημειώνει.

Κι όμως, τα χρήματα των Τούρκων θα πάνε στην Άμυνα των Τουρκοκυπρίων

 «Οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις ασφαλείας, στις οποίες περιλαμβάνεται και η αστυνομία, έχουν κόστος προσωπικού εκτός από τα επενδυτικά σχέδια – συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης συσκευών παρακολούθησης, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μετατροπή της «Βόρειας Κύπρου» σε κάποιο είδος «κράτους του Μεγάλου Αδελφού», επισημαίνει ο αρθρογράφος, τονίζοντας πως οι επικρίσεις από την αριστερή αντιπολίτευση στο ψευδοκράτος για το ότι το μεγαλύτερο μέρος των 750 εκατομμυρίων θα πήγαιναν στις αμυντικές δαπάνες είναι πράγματι σωστές!

«Είναι τόσο λυπηρό, συνεχίζει, το γεγονός ότι για λόγους εσωτερικής ασφάλειας και στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενίσχυση της επαγρύπνησης κατά της τρομοκρατίας καθώς και για την καταπολέμηση των μικροαστικών εγκλημάτων, το ψευδοκράτος επέλεξε να παρακολουθεί κάθε κίνηση των πολιτών του μέσω κάμερας υψηλής ευκρίνειας.

«Σε τόσο μικρό μέρος, […], οι δύο πλευρές του νησιού έχουν ξεκινήσει ένα είδος συνεργασίας κατά του εγκλήματος. Ήταν απαραίτητη η μετατροπή του ψευδοκράτους σε κάποιο σπίτι όπου “κάποιος μας παρακολουθεί”;», διερωτάται.

Η αλλαγή τακτικής

«Θα χαιρετιόμαστε από αντικριστές πλατφόρμες εξόρυξης»

Σύμφωνα με τον Κανλί, υπήρξε και ένα ζήτημα που έδειξε όχι μόνο μια αλλαγή τακτικής, αλλά και καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους Κύπρου να μην επιτρέψουν σε κανέναν την αμφισβήτηση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μέχρι πρόσφατα, η Τουρκία απειλούσε με χρήση βίας εναντίον όλων των δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων στην Κύπρο σε περιοχές που είτε θεωρούνται από την ίδια ως έδαφός της είτε βρίσκονται στην ΑΟΖ του ψευδοκράτους.

«Τώρα, η Άγκυρα και το ψευδοκράτος αποφάσισαν να μην καταφύγουν στη χρήση βίας, αλλά να υπερασπιστούν σθεναρά τις τουρκικές γεωτρήσεις ή τις έρευνες, ξεκαθαρίζοντας στην Ε/κ πλευρά και την διεθνή κοινότητα ότι αν κάποιος εγκαταστήσει μια εξέδρα σε αμφισβητούμενα ύδατα,  στο οποίο χορηγήθηκαν άδειες ερευνών από το ψευδοκράτος, τότε θα μπορούσε να τοποθετηθεί παράλληλα μια (τουρκική) εξέδρα σε κοντινή απόσταση και σύντομα «μπορεί να βρεθούμε χαιρετούμε ο ένας τον άλλο από τις χωριστές μας πλατφόρμες εξόρυξης».

Ο  Κανλί τονίζει πως πρόκειται για μια επαναστατική και εκρηκτική αλλά και αποφασιστική προσέγγιση που αποδεικνύει ότι ούτε η Άγκυρα ούτε η Βόρεια Κύπρος θα παραιτηθούν από τα αναφαίρετα δικαιώματά τους στην ανατολική Μεσόγειο.

«Με κάθε τρόπο, μια τέτοια αλλαγή πολιτικής μπορεί να είναι πολύ πιο ασφαλής σε σύγκριση με την πρόκληση που θέτει η διπλωματία των κανονιοφόρων», καταλήγει.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This