16/1/2022

Η χρησιμότητα της Αλεξανδρούπολης για τις ΗΠΑ και οι ρόλοι Ελλάδας και Τουρκίας

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Του Πέτρου Αγρέβη – Χασάπη

Το ελληνικό κατεστημένο πιστεύει ή αυτό τουλάχιστον προσπαθεί να περάσει στο λαό, ότι η στρατιωτική χρησιμοποίηση της Αλεξανδρούπολης από τους Αμερικανούς, μετά και την τελευταία συμφωνία που υπέγραψαν Δένδιας και Μπλίνκεν, μας εξασφαλίζει έναντι της Τουρκίας.

Αυτό όμως δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, αληθές και φυσικά δεν είναι αυτός ο στόχος των Αμερικανών με την παρουσία τους στην Αλεξανδρούπολη.

Η χρησιμότητα της Αλεξανδρούπολης για τους Αμερικανούς.

Η Αλεξανδρούπολη είναι το σταυροδρόμι δύο δρόμων που ενδιαφέρουν πάρα πολύ τις ΗΠΑ. Ο ένας είναι η κάθοδος των Ρώσων προς το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Αφρική και ο δεύτερος είναι ο «δρόμος του μεταξιού». Ο δεύτερος, πέρα από το ότι η ευρύτερη περιοχή είναι ενεργειακό πέρασμα για την Ευρώπη και στρατηγικός κόμβος ελέγχου όλων των Βαλκανίων, είναι ο δρόμος από τον οποίο θα επιδιώξει η Κίνα να περάσει τα εμπορεύματά της δια ξηράς στην Ευρώπη. Και αυτόν τον δρόμο θέλουν να τονελέγχουν οι ΗΠΑ, όπως αντίστοιχα επιδιώκουν να ελέγχουν και τις θαλάσσιες μεταφορές και θαλάσσιες κινήσεις της Κίνας με την AUKUS που δημιούργησαν.

Αυτό που όλη η ανθρωπότητα βλέπει, μετά και τα γεγονότα στο Αφγανιστάν, είναι μια Αμερική που αρχίζει να παρακμάζει. Παρακμάζει, λόγω του εφησυχασμού, της πλαδαρότητας και κυρίως της παγκοσμιοποίησης που προήλθε από τα σπλάχνα της, η οποία όμως άρχισε να διαλύει και την ίδια, κάτι το οποίο διείδε ο Τράμπ διακηρύσσοντας το «America First». Από την άλλη βλέπει μια Κίνα που ανέρχεται και απειλεί την παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ. Μετά τις ατελέσφορες φορολογικές και εμπορικές πρακτικές του Τράμπ εναντίον της Κίνας, η νέα (αν και γκλομπαλιστική) ηγεσία των ΗΠΑ, υιοθέτησε άμεσα δραστικά γεωστρατηγικού χαρακτήρα μέτρα πλήρους ελέγχου της Κίνας.

Έτσι αφενός μεν συνήψε τη συμφωνία AUKUS, με Αυστραλία και Μ. Βρετανία, για πλήρη έλεγχο των θαλασσών γύρω από την Κίνα, αφετέρου δε κατέλαβε θέση στο ανωτέρω σταυροδρόμι στην Αλεξανδρούπολη. Η έλευση λοιπόν των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη (και όχι μόνο), δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, ούτε καν την ασφάλειά μας. Πουθενά στη συμφωνία που υπογράφηκε, οι ΗΠΑ δεν εγγυώνται ούτε τα ελληνικά σύνορα (χερσαία και θαλάσσια) ούτε την ελληνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Επιπλέον οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν ούτε το «χάρτη της Σεβίλλης» για την ελληνική ΑΟΖ αλλά ούτε και η ελληνική κυβέρνηση αξίωσε να περιληφθεί στη συμφωνία τέτοια αναγνώριση που θα μας κατοχύρωνε. Αντιθέτως, ο γνωστός «χάρτης Μπάιντεν» υπέρ της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο και ΝΑ Αιγαίο, σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου, είναι σε πλήρη ισχύ και δεν έχει ανακληθεί.

58EA8EA4 BF02 4073 B6CF 35156C27C77A
Ο Πέτρος Αγρέβης Χασάπης

Η Τουρκία με Ερντογάν και χωρίς Ερντογάν

Η εγχώρια πολιτική, μιντιακή αλλά και πνευματική ελίτ, βρίσκεται σε σύγχυση σχετικά με το εάν μας συμφέρει η παρουσία του Ερντογάν και τι είδους Τουρκία θα προκύψει μετά τον Ερντογάν. Η κρατούσα άποψη είναι πρώτον ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική και τα οράματα του νεοθωμανισμού διατρέχουν ολόκληρη την τουρκική πολιτικοκοινωνική ηγεσία και δεν πρόκειται να αλλάξουν και δεύτερον ότι μετά τον απρόβλεπτο Ερντογάν μάλλονθα υπάρξει κάποιος δυτικόστροφος κεμαλικός πολιτικός ηγέτης, με τον οποίο η Δύση θα τα βρει πιο εύκολα και εμείς θα βρεθούμε σε δυσχερή θέση.

Σε ότι αφορά στο πρώτο, ναι έτσι έχουν τα πράγματα. Η πάγια εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η τουρκική επεκτατικότητα και ο νεοθωμανισμός, με λίγα λόγια ο επιθετικός εθνικισμός, είναι πλέον δομικό στοιχείο του DNA της τουρκικής ελίτ, με τον οποίο έχει φροντίσει να διαποτίσει ολόκληρο το τουρκικό κοινωνικό σώμα και πρέπει να είμαστε ετοιμοπόλεμοι γι’ αυτό.

Σε ότι αφορά στο δεύτερο, δεν είναι ακριβώς έτσι. Ναι είναι βέβαιο πως ένας πιο κοσμικός δυτικόστροφος κεμαλικός ηγέτης, θα τα βρει πολύ πιο εύκολα με τις ΗΠΑ και γενικότερα με τη Δύση. Όμως θα χάσει τον ισλαμικό κόσμο. Αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν εμφανίζεται ως ο ισλαμιστής ηγέτης – πατερούλης που φροντίζει για το καλό ολόκληρου του ισλαμικού κόσμου. Έτσι καταφέρνει να έχει καλές σχέσεις με Ιράν, με Πακιστάν, με Κατάρ, με ΗΑΕ, με Ταλιμπάν, ακόμα και με ISIS και πάει λέγοντας, σε Ασία, Ευρώπη και Αφρική. Το φαινόμενο αυτό το βιώνουμε κι εμείς με τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης τους οποίους καταφέρνει να επηρεάζει. Πολύ δύσκολο θα είναι να επιτύχει το ίδιο ένας καθαρά δυτικόστροφος κεμαλικός ηγέτης.

Αυτό που κάνει ο Ερντογάν το θέλει και η Δύση και ιδιαίτερα οι δυνάμεις της δυτικής παγκοσμιοποίησης. Θέλουν κάποιον «Ερντογάν» που να μπορεί να ελέγχει τον ισλαμικό κόσμο. Όσοι λοιπόν βλέπουν τα πράγματα μονόπλευρα, δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι ο Ερντογάν εξυπηρετεί τα δυτικά στρατηγικά συμφέροντα, γι’ αυτό και του αφήνουν μεγάλο βαθμό ελευθερίας, πράγμα το οποίο φυσικά το γνωρίζει και το εκμεταλλεύεται άριστα ο ίδιος.

Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν και η σιωπή της Δύσης.

Στο ανωτέρω πνεύμα των ελευθεριών που παρέχει η Δύση στον Ερντογάν εντάσσονται τόσο η ανοχή στην αγορά των S-400 από τη Ρωσία (αν και χώρα του ΝΑΤΟ η Τουρκία) όσο και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Ενώ λοιπόν η Τουρκία είναι εκείνη που εργαλειοποιεί τους ισλαμιστές μετανάστες και τους σπρώχνει στην Ευρώπη, αντιθέτως ολόκληρη η Δύση σιωπά και ταυτόχρονα τροφοδοτεί με δισεκατομμύρια τον Ερντογάν.

Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού εξυπηρετεί επίσης και κυρίως τους στόχους της παγκοσμιοποίησης για ισλαμοεποικισμό των δυτικών χωρών, αλλοίωση των εθνικών κοινωνιών και διάλυση των εθνικών κρατών. Βλέπουμε για παράδειγμα διάφορες διεθνείς οργανώσεις, διάφορες ΜΚΟ, προσωπικότητες κ.λ.π. να κατηγορούν την Ελλάδα για διενέργεια push back ή για τα δικαιώματα των λάθρα μεταναστών εδώ, βλέπουμε να κατηγορούν τη Λευκορωσία, αλλά κανείς απολύτως δεν κατηγορεί την Τουρκία που τα προκαλεί όλα αυτά. Αντίθετα την χρηματοδοτούν. Όποιος λοιπόν απορεί ή και εκνευρίζεται για το φαινόμενο αυτό, έχει τις απαντήσεις του πιο πάνω.

Ο «δρόμος του μεταξιού» και η Ελλάδα

Οι ΗΠΑ, στην προσπάθειά τους για την αντιμετώπιση της Κίνας, πιστεύω ότι θα επιδιώξουν (κάτι που ίσως επιχειρείται ήδη στο παρασκήνιο), να συμφωνήσουν με τη Ρωσία. Αν δεν συμβεί αυτό και υπάρξει περίπτωση σύγκρουσης με Κίνα και ιδιαίτερα τη Ρωσία, τότε η Ελλάδα, με τις τόσες αμερικανικές βάσεις που έχει στην επικράτειά της, θα μετατραπεί σε μια τεράστια«κιμαδομηχανή» ανθρώπων, με την Τουρκία φυσικά αμέτοχη και έτοιμη να επωφεληθεί.

Σε κάθε περίπτωση, για να λειτουργήσει ή για να μην λειτουργήσει ο εμπορικός «δρόμος του μεταξιού», αλλά και για να υπάρξει χερσαίο στρατιωτικό προγεφύρωμα για την αντιμετώπιση της Κίνας, τον πρώτο και τελευταίο λόγο τον έχει η τουρκική επικράτεια είτε με Ερντογάν είτε χωρίς Ερντογάν. Η ύπαρξη δε επιπλέον του Ερντογάν έχει, όπως είδαμε και το πλεονέκτημα για τη Δύση του ελέγχου του ισλαμικού κόσμου.

Μετά από τα παραπάνω θα αναρωτηθεί κάποιος, ποιον ακριβώς ρόλο παίζει η Ελλάδα για τους δυτικούς «συμμάχους». Προφανώς αυτόν του «χρήσιμου ηλίθιου» που πιστεύει αφελώς ότι θα φιλοτιμηθούν να έρθουν άλλοι να πολεμήσουν για πάρτη του και γι’ αυτό δεν προβάλει καμία απαίτηση τη στιγμή που τους παραχωρεί τα πάντα. Αυτό πρέπει να διορθωθεί.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουρκικό drone «βολτάρει» πάνω από τη Νίσυρο

Στα 19.000 πόδια πάνω από την Κανδελιούσσα Νισύρου πέταξε (τρεις φορές το πρωί και...

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος: «Όσο αυξάνει η εκλογική πίεση για τον Ερντογάν, τόσο θα προσπαθήσει να ξεφύγει, μέσω μιας κρίσης με την Ελλάδα»

Αναφορά στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, στη διπλωματική «ντρίμπλα» Ερντογάν για απευθείας διάλογο με την...

«Πάμε γερά…»: Έρχονται τα Rafale και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σχολίασε

Στις 19 Ιανουαρίου αναμένεται να προσγειωθούν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας τα πρώτα έξι...

Κοινό δόγμα Τουρκίας-Πακιστάν – Τι αποφάσισε ο Ιμράν Χαν

Τουρκία και Πακιστάν έρχονται πιο κοντά. Η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή...

Επίσκεψη του Ακολούθου Άμυνας της Αιγύπτου στην Intracom Defense

Ο Ακόλουθος Άμυνας της Αιγύπτου στην Ελλάδα, Συνταγματάρχης Ayman Alian, συνοδευόμενος από τον βοηθό...

Ο κορωνοϊός «παρόπλισε» τον Α/ΓΕΝ

Όπως έγινε γνωστό, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, διαγνώστηκε...

Πανηγυρικά δημοσιεύματα των Τούρκων για την αμερικανική τορπίλη στον East Med

Το πόσο χρήσιμος και εθνικά επωφελής ήταν ο αγωγός East Med, φαίνεται περίτρανα τόσο...

Ξέφυγαν οι Τούρκοι: Υπό ελληνική κατοχή η Γαύδος!

Αμφισβητούν την κυριαρχία της Γαύδου ξανά οι Τούρκοι, οι οποίοι έχουν απλώσει για τα...

Οι συμμαχίες κτίζονται πάνω στις κόκκινες γραμμές

Του Πέτρου Αγρέβη – ΧασάπηΜια σοβαρή στρατηγικού χαρακτήρα συμμαχία, μεταξύ δύο κρατών, κτίζεται πάνω...

Γιώργος Φίλης: Σε τροχιά σύρραξης Ελλάδα – Τουρκία

Ο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, αναλυτής Ευρωπαικών θεμάτων και ειδικός στα Ελληνοτουρκικά κ. Γιώργος Φίλης ήταν...

Ούτε τα Θεοφάνια σταμάτησαν τις παραβιάσεις οι Τούρκοι

Ούτε την ημέρα των Θεοφανίων υπολόγισαν οι γείτονες, που έχουν προ πολλού απορρίψει τα...

«Ό,τι πει το Μαξίμου» (και) στα εξοπλιστικά – Επικίνδυνοι και πρόχειροι σχεδιασμοί

Όλα τα προγράμματα (Rafale, φρεγάτες, κορβέτες) «ξεπετάγονται» ανάλογα με τη σκοπιμότητα της στιγμής

Εξοπλισμοί… επιτελικού φιάσκου!

Συμβάσεις χωρίς διαγωνισμό και μετατροπή τους σε νόμο με μηδενική εγχώρια συμμετοχή στην παραγωγή

Στήνουν κρίση: Τουρκικό σχέδιο για παρουσία Πακιστανών σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο

Λίγες ημέρες μετά τις προκλητικές εικόνες στο Σύνταγμα, ο αναπληρωτής αρχηγός του Τουρκικού γενικού...

Οι ΗΠΑ «τελειώνουν» τον EastMed παρά την συμφωνία που υπογράψαμε;

Το δημοσίευμα του Σωτήρη Σιδέρη στο omegapress, έχει ονόματα και διευθύνσεις. Από τα οποία...

Τουρκικό Βατερλώ! Το Πακιστάν ακύρωσε παραγγελία μαμούθ με τουρκικά ελικόπτερα

Τραγικό τέλος έλαβε το τουρκικό όνειρο δημιουργίας πανίσχυρης στρατιωτικής βιομηχανίας ελικοπτέρων. Η κυβέρνηση του...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μιράντα Αθανασίου: «Το παιδί μας δεν γνωρίζει ότι ο πατέρας του είναι νεκρός» λέει η πρώην σύντροφος του Μονογυιού

Σε κατάσταση σοκ η πρώην σύντροφος του επιχειρηματία με τον οποίο έχει μια κόρη 3,5 ετών

Ράκος στο νοσοκομείο η Αθηνά Κοντοπάνου – Ο γάμος με τον Τζώρτζη Μονογυιό το 2020

Το πιο σκληρό παιχνίδι επεφύλασσε η μοίρα στο ζευγάρι...

Νέα τραγωδία με τροχαίο στις Αχαρνές – Νεκροί ένας 18χρονος και ένας 13χρονος!

Μια ακόμη τραγωδία στην άσφαλτο, με νεκρούς έναν 18χρονο...

Νεκρή σε τροχαίο η σύζυγος ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ! Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας

Συγκλονισμένη είναι η ποδοσφαιρική ΑΕΚ από την είδηση του...

Χαμός στο διαδίκτυο με ποιηματάκι που εμπνεύστηκε ο Δάντης κατά του πρωθυπουργού

«Έκρηξη» στο ελληνικό Twitter προκάλεσε η ποιητική αφιέρωση με...

Καταγγελία ομαδικού βιασμού στην Θεσσαλονίκη με εμπλεκόμενους «βαθύπλουτους» γόνους

Μία εξαιρετικά σκοτεινή ιστορία διαδραματίζεται τις τελευταίες ώρες με...

Τζώρτζης Μονογυιός: Η σύζυγός του δεν γνωρίζει τι έχει συμβεί… – «Άκουσα τη σπαρακτική φωνή…»

Τι είπε ο αδελφός της Αθηνάς Κοντοπάνου - Φίλος Τζώρτζη: «Δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας σε κανένα supercar»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ