Βρώμικο παιχνίδι των Τούρκων στη Χίο – «Πόλεμος» με τις ΝΟΤΑΜ

Must Read

Με κάθε τρόπο, επιχειρεί η Άγκυρα, προκλητικά, να επαναφέρει στο Αιγαίο κάθε διεκδίκησή της. Απλώς κάθε φορά ανοίγει και ένα διαφορετικό ζήτημα διεκδικήσεων σε κάποιος άλλο νησί. Αυτή τη φορά η Τουρκία, επέλεξε να ανεβάσει ένα ζήτημα που είχε δημιουργήσει την κρίση των Ιμίων.

Και αυτό δεν είναι από το δικαίωμα της Έρευνας και Διάσωσης στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία θέτει θέμα μέσω ακυρωτικής ΝΟΤΑΜ που απαντά σε Ελληνική που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για έρευνα και διάσωση.

Η Αθήνα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με αριθμό “Α 2580/19” (αεροπορική οδηγία) με την οποία ενημερώνει τους πιλότους των ιπταμένων μέσων που διέρχονται από την περιοχή του κεντρικού ανατολικού Αιγαίου, ότι δεσμεύει εναέριο χώρο εντός FIR Αθηνών για την διεξαγωγή άσκησης Έρευνας – Διάσωσης μετά από αίτημα που έθεσε στην χώρα μας η Frontex που βρίσκεται στο Αιγαίο για το μεταναστευτικό ζήτημα, με τις προσφυγικές ροές να έρχονται από τα Τουρκικά παράλια.

Η άσκηση πρόκειται να διεξαχθεί στις 13 Σεπτεμβρίου, Νοτιοανατολικά της Χίου. Μόλις έγινε γνωστή η αεροπορική οδηγία, η Άγκυρα έσπευσε με τον πλέον προκλητικό τρόπο να επικαλύψει με “αντί-NOTAM” υπ αριθμόν «Α 4944/19», την Ελληνική.

Μια από τις μόνιμες παράλογες διεκδικήσεις της Τουρκίας είναι να μην αναγνωρίζει την δικαιοδοσία της Ελλάδας για έρευνα και διάσωση στο ανατολικό Αιγαίο, την ώρα που όλοι οι διεθνείς οργανισμοί όταν συμβαίνει οτιδήποτε αφορά τη συγκεκριμένη επιχείρηση απευθύνονται στον Ελληνικό θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος.

Η περιοχή γύρω από την Χίο μπορεί να πει κανείς πως βρίσκεται μονίμως στο στόχαστρο των Τουρκικών προκλήσεων. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε τις υπερπτήσεις μαχητικών της Άγκυρας πάνω από Οινούσσες, Παναγιά και το Βορειοανατολικό άκρο της Χίου.

Πάντως αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, η Τουρκία εκτός του ότι επαναλαμβάνει κατά διαστήματα τη συγκεκριμένη «αντί- ΝΟΤΑΜ», όταν πρόκειται να διεξαχθεί άσκηση έρευνας και διάσωσης, πολλές από τις φορές που το είχε πράξει και στο παρελθόν ήταν σε περιόδους έξαρσης του μεταναστευτικού, όπως συμβαίνει και σήμερα.

Το γεγονός των διαρκών παράνομων διεκδικήσεων για έρευνα και διάσωση και ο εκνευρισμός της Τουρκίας για τα αντανακλαστικά της χώρας μας φάνηκε ίσως με τον χειρότερο τρόπο κατά τη διάρκεια επιχείρησης για τον εντοπισμό και τη διάσωση μεταναστών στο Φαρμακονήσι από ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τον περασμένο χειμώνα το πλήρωμα ελικοπτέρου Super Puma κινδύνευσε από χαμηλή διέλευση Τουρκικού F-16, το οποίο περνώντας λίγα πόδια πάνω από το στροφείο του Ελληνικού ελικοπτέρου είχε αναγκάσει τους πιλότους να δεχτούν αναταράξεις από τα καύσιμα του αεροσκάφους ενώ τους είχε σώσει η εμπειρία τους και οι ισχυρές μηχανές του Super Puma που δεν «μπούκωσαν» από το καύσιμο του Τουρκικού μαχητικού.

Αυτός ήταν ακόμη ένας ιδιαίτερα επικίνδυνος τρόπος αμφισβήτησης της Ελληνικής ζώνης ευθύνης για έρευνα και διάσωση. Αυτή τη φορά με τόσες εξελίξεις σε Ελληνοτουρκικό επίπεδο αλλά και με τα όσα πειρατικά πράττει στην Κύπρο η Άγκυρα, φαίνεται πως επιχειρεί να στήσει νέες παγίδες που δυναμιτίζουν ακόμη περισσότερο το τεταμένο κλίμα.

Μέσω των «αντί- ΝΟΤΑΜ» η Άγκυρα τοποθετεί πολλές «δικαιολογίες» οι οποίες όμως μαρτυρούν τις πάγιες θέσεις της γείτονος πολλές από τις οποίες εκφράζονται και από τους χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας» που επανήλθαν στη δημοσιότητα με την προκλητική πόζα του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν μπροστά από έναν τέτοιο χάρτη.

Η Τουρκία έχει δηλώσει στο παρελθόν σε «αντί-ΝΟΤΑΜ» ότι η γραμμή του FIR Αθηνών δεν αφορά σε οριοθέτηση συνόρων μεταξύ των δυο χωρών, αλλά είναι μια γραμμή θεωρητική που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για λογούς εναέριας κυκλοφορίας.

Εδώ ακριβώς «κρύβεται» η πάγια διεκδίκηση της Τουρκίας η οποία δεν αναγνώρισε ποτέ την ζώνη ευθύνης της χώρας μας για Έρευνα και διάσωση υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι η αρμοδιότητα για SAR από το μέσο του Αιγαίου και ανατολικά ανήκει στην Τουρκία.

Επιπλέον η θέση αυτή κρύβει και το πόσο πολύ «πονά» την Άγκυρα το εύρος του FIR Αθηνών, που καθημερινά σπεύδει με κάθε είδους παραβίαση και παράβαση να το αμφισβητεί. Μια άλλη θέση της Τουρκίας μέσω «αντί- ΝΟΤΑΜ» η οποία μάλιστα έχει να κάνει με την τωρινή επίμαχη περιοχή της Χίου, ήταν ότι δεν μπορεί να γίνονται τέτοιες ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης σε περιοχές αποστρατικοποιημένες.

Συμπερασματικά, οι επιτελείς στην Λεωφόρο Μεσογείων βλέπουν πως μέρα με τη μέρα κάθε κίνηση που κάνει η γείτονα χώρα, προσθέτει έναν ακόμη κρίκο προκλήσεων. Το που θα οδηγήσει αυτό κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να το πει, πάντως οι γείτονές μας δείχνουν πως επιχειρούν και επιθυμούν να μην πέσει ο πήχης της έντασης.

Πηγή: hellasjournal.com

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This