«Τουρκική επικράτεια» η θαλάσσια περιοχή Λέσβου-Χίου! Μηδενική αντίληψη, μηδενική αντίδραση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ο Ερντογάν σπρώχνει το FIR Αθηνών - Κωνσταντινούπολης 8 ναυτικά μίλια δυτικά! 

Must Read

Εν μέσω της οικονομικής κατάρρευσής της, η Τουρκία κατήγγειλε διεθνώς την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις αποφάσεις του ICAO για το FIR Αθηνών – Κωνσταντινούπολης. Στήριξε την καταγγελία της αυτή μετατρέποντας και κηρύσσοντας παράνομα και σε μόνιμη βάση, τη διεθνή θάλασσα μεταξύ Λέσβου και Χίου «περιοχή τουρκικής κυριαρχίας-επικράτειας», κάτι το οποίο κάνει για πρώτη φορά.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (επαναπαυμένη σε προηγούμενες λανθασμένες αποφάσεις, τις οποίες ουδόλως ανέτρεψε) ούτε αντιλήφθηκε ούτε αντέδρασε στις συγκεκριμένες μόνιμες κινήσεις της Τουρκίας για τη μετατροπή της διεθνούς θάλασσας μεταξύ Λέσβου – Χίου σε τουρκική επικράτεια και κυριαρχία, γεγονός που, αν δεν ανατραπεί αμέσως, συμπαρασύρει αρνητικά το σύνολο των εθνικών θεμάτων στο Αιγαίο.

Αναλυτικά:

Η Τουρκία, με την αγγελία Β2414/21 κατηγορίας Β, ενημέρωσε διεθνώς ότι θα εκτελούσε άσκηση με πυρά σε περιοχή που κείται εντός της Τερματικής Περιοχής Ελιγμών (ΤΜΑ) του αεροδρομίου Σμύρνης, στις 14 και 15 Δεκεμβρίου 2021 και σε ύψος μέχρι 5.000 ποδιών.

Με αυτή την αγγελία, η Τουρκία δηλώνει διεθνώς ότι η περιοχή της τουρκικής άσκησης καταλαμβάνει μόνο τουρκική κυριαρχία. Ωστόσο, η περιοχή Νο1, που φαίνεται στον χάρτη, καταλαμβάνει μεγάλο μέρος διεθνούς θάλασσας εντός του FIR Αθηνών (κόκκινο χρώμα). Δηλαδή, μετατρέπει στην πράξη τη διεθνή θάλασσα μεταξύ Λέσβου – Χίου σε τουρκική κυριαρχία-επικράτεια.

Η περιοχή Νο1 εισέρχεται 8 ν.μ. εντός του FIR Αθηνών, μετατρέποντας τη διεθνή θάλασσα σε τουρκική επικράτεια και παράλληλα, αυξάνει τα χωρικά της ύδατα (τουρκική κυριαρχία) στην περιοχή Λέσβου – Χίου σε 14 ν.μ. (6 ν.μ. που έχει ορίσει η Τουρκία ως χωρικά ύδατα στην περιοχή του Αιγαίου συν τα 8 ν.μ. που αρπάζει από την Ελλάδα, με την Αθήνα να μην αντιδρά).

Η διεθνής θάλασσα μετατρέπεται σε τουρκική επικράτεια. Η Αθήνα δεν αντιδρά:
Η Τουρκία δηλώνει ότι η περιοχή της τουρκικής άσκησης (κόκκινος κύκλος) καταλαμβάνει μόνο τουρκική κυριαρχία. Ωστόσο, η περιοχή Νο1 καταλαμβάνει διεθνή θάλασσα εντός του FIR Αθηνών. Η Αγκυρα μετατρέπει τη διεθνή θάλασσα μεταξύ Λέσβου – Χίου σε τουρκική κυριαρχία – Η περιοχή Νο2 αποτελεί την Τερματική Περιοχή Ελιγμών (ΤΜΑ) του αεροδρομίου Σμύρνης, η οποία είναι μόνιμη περιοχή, εντός της οποίας κείται η περιοχή Νο1 της τουρκικής άσκησης με πυρά.

Με την ενέργειά της αυτή, η Τουρκία ανατρέπει σε βάρος της Ελλάδας το σύνολο των εθνικών θεμάτων στο Αιγαίο, όπως ΑΟΖ, χωρικά ύδατα, ζώνη αλιείας, περιοχή έρευνας – διάσωσης κ.λπ. Και τούτο, διότι όλα αυτά μετριούνται και υπολογίζονται με βάση τα χωρικά ύδατα κάθε κράτους.

Πέραν αυτών, η Τουρκία μεταθέτει-σπρώχνει το FIR Αθηνών – Κωνσταντινούπολης 8 ν.μ. δυτικά.

Με αυτόν τον τρόπο παραβιάζεται το σύνολο των αποφάσεων του ICAO και, κυρίως, η απόφαση του 1950, με την οποία καθορίστηκε, με τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας, το FIR Αθηνών – Κωνσταντινούπολης, το οποίο από τις εκβολές του Έβρου ακολουθεί τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας (6 ν.μ. χωρικά ύδατα) και καταλήγει 15 ν.μ. ανατολικά της Μεγίστης. Η Άγκυρα γνωρίζει ότι με την άσκηση αυτή παραβιάζει το σύνολο της Σύμβασης του Σικάγου του ICAO για το FIR Αθηνών – Κωνσταντινούπολης.

Πώς νομιμοποιούν τις παραβιάσεις του FIR Αθηνών 

Το «χαστούκι» από τον ICAO στην Αθήνα, που κοιμόταν βαθιά το 1998 – Όλα τα ελληνικά συμφέροντα κινδυνεύουν με καταδίκη σε όποιο δικαστήριο παρουσιαστεί η υπόθεση

Τις παραβιάσεις του FIR Αθηνών – Κωνσταντινούπολης η Τουρκία προσπαθεί να τις νομιμοποιήσει βασιζόμενη σε αυθαίρετες, άθλιες και επικίνδυνες για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα -και κυρίως λανθασμένες- προηγούμενες ελληνικές ενέργειες, που δεν έχουν διορθωθεί.

Κάτι που δεν αναμένεται να κάνει ούτε η παρούσα κυβέρνηση, η οποία μάλλον δεν έχει καμιά απολύτως ιδέα για το τι έχει συμβεί και πρέπει να διορθωθεί, σύμφωνα με τις τωρινές αντιδράσεις της.

Συγκεκριμένα, πίσω στο 1998, η τότε ελληνική κυβέρνηση… ξέχασε να υποβάλει στον ICAO, εντός της ετήσιας συγκεκριμένης προθεσμίας, την ελληνική απαίτηση για κατάθεση σχεδίων πτήσης στο FIR Αθηνών από όλα τα αεροσκάφη. Αποτέλεσμα ήταν η εκπρόθεσμη αίτηση της Ελλάδας να απορριφθεί από τον ICAO.

Για να διορθώσει αυτή τη σοβαρή αμέλεια η Αθήνα προέβη σε μια εγκληματική ενέργεια, παραβιάζοντας το σύνολο διεθνούς νομιμότητας ICAO και ΟΗΕ. Και τούτο, διότι, για να προκύψει εκ νέου η απαίτηση για κατάθεση σχεδίων πτήσης, η Αθήνα κήρυξε το σύνολο του FIR Αθηνών και τον διεθνή εναέριο χώρο σε ελεγχόμενη περιοχή. Δηλαδή, μετέτρεψε τον διεθνή εναέριο χώρο του FIR Αθηνών – Κωνσταντινούπολης σε εθνική κυριαρχία, παραβιάζοντας την απόφαση ICAO 1950 περί καθορισμού του FIR Αθηνών – Κωνσταντινούπολης.

Πέραν αυτού, η Αθήνα προέβη και σε άλλη αρνητική για τα ελληνικά συμφέροντα ενέργεια, παραβιάζοντας τη διεθνή νομιμότητα. Μολονότι η απόφαση ΙCΑΟ 1950 αναφέρει σαφέστατα ότι το FIR Αθηνών – Κωνσταντινούπολης ορίζεται από τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας, η Αθήνα την παραποίησε αυθαιρέτως και αναγράφει σε όλα τα ελληνικά θεσμικά κείμενα ότι το FIR Αθηνών ορίζεται από τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας και τα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα η ίδια η Ελλάδα να πετάει στα σκουπίδια την επίσημη συμφωνία καθορισμού του FIR και να δίνει κάθε δικαίωμα στην Τουρκία να το σπρώχνει μέχρι το μέσον του Αιγαίου, και όχι μόνο.

Επιπροσθέτως, η Τουρκία αρπάζει την ευκαιρία και θεωρεί αυτές τις ενέργειες της Αθήνας «επιθετικές» κατά της Τουρκίας, με αποτέλεσμα όλα τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα να κινδυνεύουν με καταδίκη σε όποιο δικαστήριο ή διαιτησία παρουσιαστεί η υπόθεση.

Η κυβέρνηση δεν πήρε μυρωδιά από τις ενέργειες Ερντογάν 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να αντιδράσει πολύ ευγενικά, προκειμένου να μην προκαλέσει την Τουρκία και εξέδωσε την αγγελία Α3978/21, με την οποία δήλωσε ότι τμήμα της περιοχής της τουρκικής άσκησης κείται μέσα στο FIR Αθηνών, κι έτσι αυτό το συγκεκριμένο τμήμα της άσκησης είναι άκυρο.

Με την ευγενική αγγελία Α3978/21, η Αθήνα διαμαρτύρεται για την τουρκική άσκηση, αλλά δεν «βλέπει» ότι η Αγκυρα οικειοποιείται όλη τη διεθνή θάλασσα μεταξύ Λέσβου – Χίου.

Όμως, η άμεση απαντητική τουρκική αγγελία A7030/21 δηλώνει διεθνώς ότι η εν λόγω περιοχή κείται αυστηρά μέσα στο FIR Κωνσταντινούπολης, γι’ αυτό η άσκηση θα γίνει κανονικά. Προσθέτοντας ακόμα ότι η Ελλάδα είναι αυτή που παραβιάζει τις αποφάσεις του ICAO για το FIR.

Με την αγγελία Α7030/21, η Τουρκία επιμένει ότι η άσκησή της γίνεται μέσα στο FIR Κωνσταντινούπολης, μετατοπίζοντας παράνομα προς το μέσον του Αιγαίου το FIR Αθηνών – Κωνσταντινούπολης.

Η ελληνική κυβέρνηση άφησε αναπάντητη αυτή την τουρκική πρόκληση, που εμφανίζεται για πρώτη φορά και είναι εξόχως επικίνδυνη, αφού βασίζεται στην ανερμάτιστη ισχύουσα πολιτική της Αθήνας.

Όμως, η συγκεκριμένη τουρκική άσκηση με πυρά, που εκτελέστηκε στις 14 και τις 15 Δεκεμβρίου 2021, τόσο νομικά όσο και στην πράξη δημιουργεί ΜΟΝΙΜΕΣ βλάβες κατά της Ελλάδας.

Η μονιμότητα, που αποτελεί το νέο και μέχρι στιγμής αθέατο στοιχείο της τουρκικής πολιτικής σε βάρος της Ελλάδας, έγκειται στο ότι η Τουρκία στην αγγελία της Β2414/21 αναγράφει-δηλώνει ότι η περιοχή της τουρκικής άσκησης με πυρά κείται εντός (!) της Τερματικής Περιοχής Ελιγμών (ΤΜΑ) του αεροδρομίου της Σμύρνης.

Όπως φαίνεται στον χάρτη, η περιοχή Νο2 (κύκλος με κόκκινο χρώμα) αποτελεί την ΤΜΑ του αεροδρομίου Σμύρνης, η οποία είναι μόνιμη περιοχή, εντός της οποίας κείται η περιοχή Νο1 της τουρκικής άσκησης με πυρά.

Αυτό αποδεικνύει ότι η Τουρκία με την ΤΜΑ της Σμύρνης έχει σε μόνιμη βάση μετατρέψει τη διεθνή θάλασσα εντός του FIR Αθηνών σε τουρκική κυριαρχία.

Αυτή η άριστα μελετημένη και σχεδιασμένη τουρκική τεχνική παρουσιάζεται για πρώτη φορά και είναι εξόχως επικίνδυνη για τη χώρα μας.

Το τραγικό είναι ότι η κυβέρνηση δεν πήρε μυρωδιά από την ενέργεια αυτή της Τουρκίας, και αυτό φαίνεται στην ελληνική αντίδραση. Στην αγγελία Α3978, που εξέδωσε η Αθήνα, αναφέρεται μόνο στο τμήμα Νο1 της περιοχής που κείται μέσα στο FIR Αθηνών, δηλαδή στην περιοχή της άσκησης, αλλά δεν είδε, δεν κατάλαβε και δεν αναγνώρισε ότι το τμήμα αυτό κείται μέσα στο FIR Αθηνών σε μόνιμη βάση, στην παράνομη Τερματική Περιοχή (ΤΜΑ) της Σμύρνης. Για το σοβαρό αυτό θέμα μόνιμου χαρακτήρα η ελληνική αγγελία δεν αναφέρει τίποτα. Κι έτσι επιτρέπει στην Άγκυρα να παρελαύνει σε μόνιμη βάση μεταξύ Λέσβου και Χίου.

Το θέμα της ΤΜΑ του αεροδρομίου της Σμύρνης (περιοχή Νο 2), σε συνδυασμό με την περιοχή της άσκησης (περιοχή Νο1), σακατεύει όλα τα εθνικά συμφέροντα, μεταξύ των οποίων και τα 10 ν.μ. εθνικού εναέριου χώρου, δεδομένου ότι η ΤΜΑ Σμύρνης και η περιοχή της άσκησης απέχουν 6 ν.μ. από τις ακτές Λέσβου – Χίου, στέλνοντας την ελληνική κυριαρχία των 10 ν.μ. Εθνικού Εναέριου Χώρου σε… άλλον πλανήτη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This