Ελληνογαλλικές ασκήσεις τύπου… κρουαζιέρας!

Τι νόημα έχει η συνεκπαίδευση σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον (Ιόνιο), αντί για το Αιγαίο, όπου κινείται ανεξέλεγκτα η Τουρκία;

Must Read

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση: «…Την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ με την Γαλλική Φρεγάτα FS PROVENCE, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου Πελάγους και του Στενού Κυθήρων…»

Καλή και αναγκαία η συνεκπαίδευση ελληνικών και γαλλικών δυνάμεων. Αλλά τι νόημα έχει αυτή η συνεκπαίδευση σε ένα σχεδόν ειδυλλιακό και σίγουρα ασφαλές περιβάλλον όπως το Μυρτώο Πέλαγος και τα Κύθηρα;

Σκοπός και στόχος της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας είναι η ενδυνάμωση της ικανότητας της Ελλάδας να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο αποτελεσματικής υπεράσπισης της κυριαρχίας, ακεραιότητας και συμφερόντων της χώρας, έναντι των επεκτατικών βλέψεων της Τουρκίας, αν αυτή αποφασίσει να τις υλοποιήσει.

Επομένως η συνεκπαίδευση και ο συντονισμός των δυνάμεων έχουν νόημα και είναι αναγκαίοι όταν γίνονται κοντά ή μέσα στις περιοχές οι οποίες αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο πιθανό κίνδυνο, γεγονός που θα οδηγούσε στην απόρριψη των νομικών, πολιτικών, διπλωματικών και επιχειρησιακών θέσεων της Τουρκίας περί αποστρατιωτικοποίησης των νήσων.

Και αυτές οι περιοχές είναι όλο το ανατολικό Αιγαίο, από τη Σαμοθράκη και τον Αη Στράτη μέχρι την Κάρπαθο, το Καστελλόριζο και κυρίως τις πέριξ βραχονησίδες.

Η διεξαγωγή των συνδυασμένων ασκήσεων σε… τόπους κρουαζιέρας αποκαλύπτει το τεράστιο, δομικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη δεκαετία του 1980 σε βάρος της χώρας και το οποίο όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις κάνουν ότι δεν βλέπουν και δεν το διορθώνουν. Η συμβολή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξακολούθηση αυτής της εθνικά επιζήμιας ακινησίας, αδιαφορίας και ανημποριάς είναι αξιοσημείωτη.

Όπως είναι γνωστό από τη δεκαετία του 1980, με δύο οδηγίες των γραμματέων του ΝΑΤΟ Λουνς και Σολάνα (που υιοθέτησαν αμάσητη την τουρκική θέση), τα ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Επιπροσθέτως, τον Αύγουστο 2006, ο SACEUR, με διαταγή του, απαγόρευσε στα νατοϊκά αεροσκάφη να προσεγγίζουν τα νησιά του Αν. Αιγαίου εγγύτερα των 6 ν.μ.

Οι παράνομες αυτές αποφάσεις του ΝΑΤΟ έγιναν με τις υπογραφές και της Γαλλίας και των ΗΠΑ, με τις οποίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπέγραψε, ζητωκραυγάζοντας, για κομματικό όφελος τις δύο αμυντικές συμφωνίες συνεργασίες. Σημειώνεται ότι από το 1980 έως σήμερα καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε ουδεμία προσπάθεια να ανατρέψει τις παράνομες αποφάσεις – διαταγές του ΝΑΤΟ για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, βεβαίως, ουδέποτε σκέφθηκε, ούτε καν έθεσε το θέμα ούτε το διαπραγματεύτηκε ούτε επέμεινε στην ανάγκη να μην εφαρμοστούν οι περιοριστικές και εθνικά επιζήμιες αποφάσεις – διαταγές του ΝΑΤΟ στην ελληνογαλλική και την ελληνοαμερικανική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας.

Επομένως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει και αυτή πυροβολήσει τα πόδια της, διότι και το Παρίσι και η Ουάσινγκτον δεν μπορούν και δεν έχουν κανέναν λόγο να έρθουν να κάνουν ασκήσεις σε επιβαρυμένες περιοχές, όπως, π.χ., ανοιχτά της Λήμνου ή στην περιοχή ανατολικά της Ρόδου και του Καστελλόριζου, ακόμα και στη Σαμοθράκη και Θάσο, αφού δεν φρόντισε η ελληνική κυβέρνηση ώστε οι χώρες αυτές να άρουν τον παράνομο περιορισμό αποστρατιωτικοποίησης των νήσων στις διμερείς αμυντικές συμφωνίες.

Δι’ αυτού του τρόπου όμως η κυβέρνηση:

  • εξακολουθεί να αποδέχεται -μουρμουρίζοντας σιωπηλά- ότι σε νατοϊκό επίπεδο τα νησιά της στο Αν. Αιγαίο είναι αποστρατιωτικοποιημένα,
  • αφήνει το ελεύθερο στην Τουρκία να κινείται ανεξέλεγκτα στο Αν. Αιγαίο με μόνιμες, ετήσιες ασκήσεις της στην περιοχή, καταλαμβάνοντας ελληνική εθνική κυριαρχία, όποτε θέλει και με όποιο μέσο θέλει,
  • επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά ότι στόχος σε οποιαδήποτε κίνησή της είναι το κομματικό συμφέρον και τα οφέλη του, πιστή στο ανεξάντλητο «εθνικό δόγμα» του «άσε τα δύσκολα για τους επόμενους» και αυτοί στους μεθεπόμενους…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This