Πέμπτη 24/6/2021

Ακόμη… πονάει ο Ερντογάν από το όχι Καραμανλή στο Σχέδιο Ανάν

Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου…

Ο Ερντογάν απειλεί. Και πάλι. Χρησιμοποιώντας τους πρόσφυγες. Και πάλι. Εχει γίνει συνήθειά του, πλέον.

Αυτή τη φορά, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως η Τουρκία θα αναγκαστεί να αφήσει τους πρόσφυγες από την Συρία, που βρίσκονται στο έδαφός της, να φύγουν προς την Ευρώπη, αν η Δύση δεν προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια στη χώρα και υποστήριξη στο σχέδιό της για δημιουργία ασφαλούς ζώνης εγκάταστασης των προσφύγων.

«Αν δεν μπορέσετε να αποδεχθείτε αυτό το σχέδιο, τότε θα ανοίξουμε τις πύλες. Θα τους αφήσουμε να πάνε όπου θέλουν», είπε ο «Σουλτάνος».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε… αισιόδοξος (;), απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει πιθανότητα συνεταιρισμού για το θέμα της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο με τις χώρες της Δύσης, ενώ κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα και το δίκαιο και ότι απειλεί τη διεθνή ειρήνη.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε ως «φιλοξενούμενη εγγυήτρια» την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αναφέρθηκε και στις διαβουλεύσεις του σχεδίου Ανάν, αφήνοντας αιχμές για τους Έλληνες που διαφώνησαν με το ξεπούλημα…

«Πολλοί νυν ηγέτες δεν συμμετείχαν στις διαδικασίες στις οποίες εγώ συμμετείχα. Ποια είναι αυτή; Η σύνοδος στο Μπούργκενστοκ. Με ποιον την κάναμε; Με τον Κόφι Ανάν. Συναντηθήκαμε με τον ίδιο στο Μπούργκενστοκ. Τότε καθίσαμε με τον Έλληνα πρωθυπουργό (Κ. Καραμανλή), ως εγγυήτρια δύναμη η Ελλάδα, και εμείς ως εγγυήτρια δύναμη και συζητήσαμε. Ήρθε και ο Φερχόιγκεν, που εκπροσωπούσε την ΕΕ. Κάναμε αυτές τις συναντήσεις. Πρώτα ήθελαν να σηκωθούν από το τραπέζι (σ.σ. μιλάει για τους Έλληνες και τους Κύπριους, οι οποίοι πολύ ορθά αντέδρασαν σε ένα τέτοιο σχέδιο). Τότε ο Κόφι Ανάν τους είπε «Εγώ έδωσα τον λόγο μου, πριν τελειώσει αυτή η δουλειά δεν μπορούμε να σηκωθούμε», δήλωσε και συνέχισε:

«Τότε αναγκάστηκαν να υπογράψουν. Και τι έγινε; Πήγαμε σε δημοψηφίσματα και η πλευρά βορείου Κύπρου ψήφισε ναι με 65%. Η νότια Κύπρος είπε όχι με 75%. Παρόλο που είπε όχι, η ΕΕ ενέταξε την Κύπρο αλλά δεν ενέταξαν την βόρεια Κύπρο (ήτοι τα κατεχόμενα). Κοιτάτε μέχρι που φτάνει αυτή η υπόθεση».

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «από τότε μέχρι σήμερα είναι άδικη η προσέγγιση. Η προσέγγιση που δεν αναγνωρίζει δικαιώματα και δίκαιο απειλεί την ειρήνη στον κόσμο».

«Υπάρχουν περιοχές γύρω από την Κύπρο, οι οποίες έχουν καθοριστεί, όπου η Τουρκία μπορεί να κάνει έρευνες, και υπάρχουν και περιοχές όπου η νότια Κύπρος μπορεί να κάνει έρευνες. Αλλά τι λέει το διεθνές δίκαιο σε αυτό το θέμα; ‘Όποιο προϊόν βγει εδώ, είτε ψάρια είναι είτε πετρέλαιο, αυτά διαμοιράζονται με ίσο ποσοστό στον πληθυσμό», τόνισε.

«Αυτοί τι κάνουν; Θέλουν να στερήσουν τη βόρεια Κύπρο από αυτά. Στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Όποια δικαιώματα υπάρχουν θα ληφθούν με ποσοστά του πληθυσμού. Όποια είναι τα δικαιώματα της νότιας Κύπρου θα τα πάρει. Αλλά χώρες, οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση, προσπαθούν να έχουν δικαίωμα λόγου σε αυτές τις θάλασσες. Το πρόβλημα πηγάζει από εδώ», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει πιθανότητα συνεταιρισμού στο θέμα της ενέργειας με τις χώρες της Δύσης, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αυτό μπορεί να αξιολογηθεί. «Δεν βρισκόμαστε σε αντίθεση με κανέναν από αυτούς. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει οτιδήποτε. Μπορεί να γίνει. Εμείς έχουμε δύο γεωτρύπανα. Υπάρχει πιθανότητα να έρθει και τρίτο. Έχουμε δύο ερευνητικά πλοία. Όλα αυτά τα πλοία μας ξεκίνησαν σταδιακά τις εργασίες και συνεχίζουν».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ