Το «Ζωτικό Κέντρο» (Ευρασία) – Ρωσία – ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση

Must Read

Του Παύλου Χρήστου

Υποπτεράρχου ε.α

Προέδρου του Ελληνικού Συνδέσμου Φίλων της Κριμαίας

 

​Η Ρωσία χρησιμοποιεί τη Στρατηγική Έμμεσης Προσέγγισης (παραλλαγή Άμεσης Στρατηγικής): Επιδίωξη αποτελέσματος με στρατιωτική νίκη με τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποιούν έμμεσες ενέργειες. Έχοντας σωστό στρατηγικό σχεδιασμό καθόρισε έγκαιρα τις αναγκαίες μελλοντικές δυνάμεις για την εκπλήρωση των εθνικών αντικειμενικών της σκοπών. Αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός απαιτεί:

• Γνώση της περιβάλλοντος ασφάλειας και των κανόνων του «παιγνίου»
• Ισορροπία επιδιωκόμενων αντικειμενικών σκοπών
• Ρεαλιστική προσέγγιση και σκέψη
• Συντονισμό κρατικών υπηρεσιών
• Γνώση των αντικειμενικών δυνατοτήτων
• Σχεδιασμό ενεργειών στον κατάλληλο χρόνο
• Συνολική κατεύθυνση της κοινωνίας προς τους αντικειμενικούς σκοπούς
Έχοντας μια δυναμική και ευέλικτη Στρατιωτική Στρατηγική χρησιμοποιεί τις Ένοπλες Δυνάμεις της για επίτευξη των εθνικών πολιτικών της σκοπών με χρήση βίας ή απειλή βίας. Γνωρίζει απόλυτα τους παράγοντες της Στρατιωτικής Στρατηγικής:

Ο Παύλος Χρήστου

• Στρατηγικό περιβάλλον
• Πιθανά θέατρα επιχειρήσεων – επιλογή
• Οικονομικές δυνατότητες
• Δημογραφικά δεδομένα
• Ηθικές δυνάμεις
• Επιδιώξεις όμορων κρατών
• Συμφέροντα τρίτων στην περιοχή

Ακολουθεί μια αποτελεσματική Γεωπολιτική – Γεωστρατηγική εξετάζοντας τη σχέση και επίδραση των γεωγραφικών παραγόντων στη διαμόρφωση στρατηγικών δεδομένων και στην επίλυση στρατηγικών προβλημάτων. Έχει απόλυτα μελετήσει τη θεωρία του «Ζωτικού Κέντρου», που υποστηρίζει ότι η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα της κυριαρχίας των ηπειρωτικών δυνάμεων.

 

Η πιο σημαντική γεωγραφική περιοχή στη διεθνή πολιτική θεωρείται η Ανατολική Ευρώπη και οι πεδιάδες της Σιβηρίας. Το «Ζωτικό Κέντρο» περικλείεται από ένα εσωτερικό ημικύκλιο, στο οποίο περιλαμβάνονται οι χώρες που βρίσκονται στην περιφέρεια της Ευρασίας (Γερμανία, Τουρκία, Κίνα, Ινδία). Αυτή η περιοχή περιβάλλεται από ένα άλλο ημικύκλιο το οποίο συμπεριλαμβάνει χώρες όπως η Βρετανία, Νότιος Αφρική, Ιαπωνία και Ηνωμένες Πολιτείες. Η «ζωτική περιοχή» (Ευρασία) εφ’ όσον διασφαλιστεί (από τη Ρωσία) ότι δεν κινδυνεύει από επίθεση της Δύσης μπορεί να εξελιχτεί ως η ισχυρότερη δύναμη. Ο έλεγχος της ζωτικής περιοχής είναι παράγοντας κυριαρχίας.

 

Ο Δυτικός κόσμος και ιδιαίτερα οι Η.Π.Α. εσφαλμένως πίστεψαν ότι μπορούν να εισέλθουν «λαθραία» στην περιοχή την Ευρασίας και να την ελέγξουν. Η δυναμική αντίδραση της Ρωσίας για να προστατέψει τον «Ζωτικό της Χώρο» ήταν και αναμενόμενη και δικαιολογημένη. Οι απειλές στην Εθνική Ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη διεθνή σκηνή ήταν και είναι εμφανείς από τις απόπειρες της Δύσης να καταπολεμήσουν την ενδυνάμωση της Ρωσίας ως ένα από τα κέντρα επιρροής σε ένα πολύπλευρο κόσμο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This