5/7/2022

Βορειοατλαντική Συμμαχία ή Ευρασιατική Συμμαχία;

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Του Πέτρου Αγρέβη – Χασάπη

Υπάρχουν δύο παράμετροι στη γεωπολιτική εξίσωση που δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αγνοούμε στις όποιες αναλύσεις. Η πρώτη είναι ότι κινδυνεύει πλέον η απόλυτη κυριαρχία των ΗΠΑ επί του πλανήτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και η δεύτερη είναι η όποια ικανότητα της Ρωσίας να κερδίσει τον πόλεμο με την Ουκρανία, αλλά και το ποιες θα είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Τον κίνδυνο της απώλειας του πλανητικού imperium των ΗΠΑ, την έχουν αντιληφθεί φυσικά οι Αμερικανοί, τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί. Εξάλλου ό,τι ανέρχεται σ΄ αυτόν τον κόσμο, με μαθηματική βεβαιότητα κατέρχεται και αυτό είναι φυσικός νόμος. Στη σύγχρονη μάλιστα ψηφιακή εποχή, αυτές οι άνοδοι και οι κάθοδοι είναι πολύ πιο γρήγορες σε σχέση με το παρελθόν. Ρεπουμπλικάνοι όμως και Δημοκρατικοί έχουν διαφορετική αντίληψη για το πώς θα αποφύγουν την παρακμιακή τους πορεία.

Ο Πέτρος Αγρέβης Χασάπης

Οι Ρεπουμπλικάνοι πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να δυναμώσουν το εσωτερικό των ΗΠΑ, για να μπορούν άνετα να συνεχίσουν την εξωτερική τους επιβολή. Πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ ανοίχθηκαν πολύ με την παγκοσμιοποίηση, με αποτέλεσμα να έχουν οικονομικό και πολιτικό πρόβλημα στο εσωτερικό και να κινδυνεύουν από αυτό. Συνιστούν δηλαδή μια επιστροφή σε ένα ισχυρό εθνικό κράτος, όπου η πολιτική θα έχει τον πρώτο λόγο απέναντι στην οικονομία.

Αντίθετα οι Δημοκρατικοί, υποκινούμενοι και από ισχυρά διεθνή ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, που εκμεταλλεύονται τους λαούς, θεωρούν ότι με τη δύναμη του δολαρίου, με τη δύναμη της παγκοσμιοποίησης και με όργανο τη Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ), την οποία (μη έχοντας κάποιο άλλο λόγο ύπαρξης) τη μετέτρεψαν  πλέον σε στρατιωτικό βραχίονα της παγκοσμιοποίησης, θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στον πλανήτη. Στη στόχευσή τους αυτή έχουν απέναντί τους πολλά ισχυρά και συνεχώς ανερχόμενα Έθνη Κράτη και κυρίως τη Ρωσία και την Κίνα. Η πρόκληση στην ουσία, από την πλευρά κυρίως των Δημοκρατικών, της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ο αιματηρός πόλεμος που ξέσπασε, ο οποίος ενισχύεται συνεχώς από τις ΗΠΑ με κάθε τρόπο, είναι η πρώτη πράξη όσων θα επακολουθήσουν.

Εδώ ερχόμαστε στη δεύτερη παράμετρο της εξίσωσης. Πόσο θα αντέξει η Ρωσία σε αυτή τη συνεχή πολεμική αναμέτρηση (ουσιαστικά βέβαια με το ίδιο το ΝΑΤΟ μέσω αντιπροσώπου); Πόσο θα αντέξει τις οικονομικές κυρώσεις; Τι θα γίνει στο εσωτερικό της Ρωσίας; Πως είναι η υγεία του Πούτιν; Θα αντέξει ο Πούτιν στην εξουσία ή θα ανατραπεί;

Σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του imperium των ΗΠΑ, όπως είπαμε, παίζει το δολάριο. Αλλά σε ότι αφορά στο δολάριο υπάρχει πρόβλημα. Ενώ το δολάριο εκδίδεται αφειδώς χωρίς αντίκρισμα, με μόνη εγγύηση την ίδια την ισχύ των ΗΠΑ, αντίθετα Ρωσία και Κίνα άρχισαν να ενισχύουν τα νομίσματά τους είτε με αντίκρισμα σε χρυσό είτε με αντίκρισμα σε προϊόντα. Δηλαδή δίνουν πραγματική ισχύ στα νομίσματά τους και όχι απλά τη δική τους εγγύηση. Μάλιστα ο Πούτιν απαίτησε την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια, αφενός για να μην κατάσχονται τα χρήματα αυτά από τις ΗΠΑ, αφετέρου για να εξασφαλίσει ισχυρή ισοτιμία στο ρούβλι. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, δέσμευσαν ως κύρωση εναντίον της Ρωσίας, περί τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια της Κεντρικής Ρωσικής Τράπεζας και αυτό έχει προβληματίσει πολλούς κεντρικούς τραπεζίτες, ειδικά της Ασίας. Για όλους αυτούς τους λόγους, πολλές ασιατικές χώρες, ακόμα και αραβικές, άρχισαν πωλούν αμερικανικό χρέος για να μειώσουν την έκθεσή τους, προεξοφλώντας ότι η συνεχιζόμενη κρίση σύντομα θα κτυπήσει και τις ΗΠΑ.

Προκειμένου τώρα οι ΗΠΑ να εμποδίσουν την όποια ενίσχυση της Κίνας προς τη Ρωσία μέχρι να φθαρεί και να καταρρεύσει η Ρωσία όπως στοχεύουν, απείλησαν την Κίνα ότι θα προβούν σε κυρώσεις εναντίον της και διεμήνυσαν ότι τότε η Κίνα θα υποφέρει πιο πολύ από τη Ρωσία, καθόσον ο κρατικός καπιταλισμός της Κίνας παίζει διεθνώς με τους δικούς τους κανόνες της δυτικής παγκοσμιοποίησης. Προς το παρόν αυτό συγκρατεί την Κίνα, η οποία όμως γνωρίζει ότι στην πραγματικότητα είναι η ίδια το βασικό «μενού» των ΗΠΑ και πως αν δεν δράσει έγκαιρα, ίσως να πληρώσει ακριβά αυτόν τον δισταγμό της.

Μετά από όλα αυτά και με συνεχιζόμενη την ενίσχυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, εφόσον όμως ταυτόχρονα αντέξει και η Ρωσία στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της, προβλέπω ότι σύντομα θα έχουμε μια πραγματική διαίρεση του πλανήτη σε Δύση και Ανατολή, με απρόβλεπτες συνέπειες. Ούτε οι ΗΠΑ πρόκειται να κάνουν πίσω καθόσον θα περιπέσουν πλέον σε ένα παρακμιακό σπιράλ, ούτε όμως και η Ρωσία πρόκειται να επιστρέψει στα πρώην σύνορά της, χωρίς εδαφικά κέρδη. Στην καλύτερη περίπτωση προβλέπω τη δημιουργία ξεχωριστών συνασπισμών και οργανισμών εκατέρωθεν και τη δημιουργία μιας στρατιωτικής Ευρασιατικής Συμμαχίας για την προστασία της Ανατολής από το ΝΑΤΟ. Στη χειρότερη, ας μην το συζητάμε καλύτερα…

Η Τουρκία, η οποία τα παρακολουθεί όλα αυτά, κάνει τους δικούς της σχεδιασμούς και στοχεύει να είναι η ίδια ισχυρός παίχτης στην επόμενη μέρα. Δεν θέλει από τώρα να προσδεθεί οριστικά στο δυτικό άρμα και γι΄ αυτό βρίσκει διάφορες δικαιολογίες για να ξεφεύγει, αποσπώντας μάλιστα ταυτόχρονα και ανταλλάγματα. Οι ΗΠΑ, οι οποίες επιθυμούν διακαώς την Τουρκία στο δυτικό μπλοκ, κυρίως λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, ανέχονται τα καμώματά της. Όμως, όπως κάνουν πάντα οι Τούρκοι, δεν θέλουν περιπέτειες και θυσίες. Θέλουν να κερδίζουν εκ του ασφαλούς, γι’ αυτό και το παίζουν ανεξάρτητοι και όχι δεδομένοι.

Αντίθετα κάποιες πολιτικές ορντινάντσες των ΗΠΑ στην Ελλάδα και κάποια πολιτικά αφελή «αμερικανάκια» σπεύδουν να δώσουν δώρο τις ζωές των Ελλήνων στα οικονομικά συμφέροντα της δυτικής παγκοσμιοποίησης, καθησυχάζοντας παράλληλα τους Έλληνες ότι είμαστε οι δήθεν νικητές με τη «σωστή» πλευρά της ιστορίας. Όταν όμως τα τουρκικά μαχητικά πετούν μόλις 2,5 μίλια από την πόλη της Αλεξανδρούπολης, παραβιάζοντας όχι μόνο τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά αυτή ταύτη την εθνική κυριαρχία και οι πολιτικά ψοφοδεείς των Αθηνών, όχι μόνο δεν τα καταρρίπτουν, αλλά δεν τολμούν κάν να ψελλίσουν τη λέξη «επιθετικότητα», τότε είμαστε ήδη οι ηττημένοι και ταπεινωμένοι της ιστορίας.

Τα πολιτικά «γιουσουφάκια» των ΗΠΑ κάνουν μόνο τους γενναίους τιμωρούς των Ρώσων εκ του ασφαλούς, στέλνοντας ελληνικά όπλα στην Ουκρανία. Όταν όμως οι Τούρκοι πετούν πάνω από την Αλεξανδρούπολη στρουθοκαμηλίζουν «χώνοντας το κεφάλι τους στην άμμο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρόλαραν τους Τούρκους με σήμα των Rafale και τρελάθηκαν

Αφρίζουν οι Τούρκοι με τα ελληνικά Rafale και δεν μπορούν να το κρύψουν. Κάπως...

Forbes: Η Ελλάδα αναπτύσσει ισραηλινά συστήματα για την αντιμετώπιση τουρκικών drones

«Η Ελλάδα αναπτύσσει κρυφά ισραηλινά οπλικά συστήματα για να αντιμετωπίσει τουρκικά UAV (Unmanned Aerial...

«Δύναμη για την Ελλάδα»: Εκδήλωση για τα εθνικά θέματα

Ποιά είναι η Πατριωτική Απάντηση στα προβλήματα, που πολιορκούν σήμερα τον Ελληνισμό; Η αποτυχία...

Η Άγκυρα μεταφέρει την επιθετικότητα στην Κύπρο

Στην Κύπρο μεταφέρει την επιθετικότητά της η Άγκυρα, με την έκδοση παράνομης NAVTEX που...

Περίεργο δημοσίευμα του Forbes: «’Χρειάζεται’ η Ελλάδα τους ρωσικούς S-300 στην Κρήτη;»

Ένα άρθρο το οποίο προκαλεί αρκετά ερωτηματικά ως προς τους σκοπούς που εξυπηρετεί εμφανίστηκε...

Θρήνος στην Εθνική Φρουρά: Δεν άντεξε ο 27χρονος καταδρομέας…

Στο πένθος βυθίστηκε η Εθνική Φρουρά με την είδηση ότι ο 27χρονος καταδρομέας ΣΥΟΠ...

«Αστακός» ο Έβρος!

Ενισχύεται ο έλεγχος του Εβρου από τον Ελληνικό Στρατό, ο οποίος παρέλαβε 180 Τεθωρακισμένα...

Συνολικά 29 τουρκικές παραβιάσεις στο FIR Αθηνών, μία ημέρα πριν τη σύνοδο της Μαδρίτης

Μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει και οι Τούρκοι το χαβά τους με τις παραβιάσεις του...

Τι πρέπει να πει ο Μητσοτάκης στον Στόλτενμπεργκ, πριν φτάσουμε στην σύρραξη

Μιλώντας στην Σαμοθράκη, στο πλαίσιο του 'Economic Forum of Thrace 2022' – με επίκεντρο...

Σε σοβαρή κατάσταση 27χρονος καταδρομέας μετά από ατύχημα σε άσκηση της Εθνικής Φρουράς

Σοβαρό ατύχημα σε προγραμματισμένη άσκηση της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο, με έναν 27χρονο καταδρομέα...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σε άθλια κατάσταση ο Αντώνης Σαμαράς

Δύσκολες ώρες ζει ο Αντώνης Σαμαράς έπειτα από την...

Αίγυπτος: Δεύτερη φονική επίθεση καρχαρία – Νεκρή τουρίστρια από τη Ρουμανία

Και δεύτερη γυναίκα σκοτώθηκε από καρχαρία στην περιοχή της...

Ανησυχία μέσα στη νύχτα από την εξαφάνιση βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ

Σοβαρό θέμα έχει προκύψει στην Ν.Δ. μετά την πρωτοβουλία...

H Δήμητρα Ματσούκα με μαγιό στην Τήνο είναι ό,τι πιο σέξι είδαμε σήμερα

Η αδερφή της Δήμητρας Ματσούκα, Μαρία, έχει ένα δικό...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ