Παραλίγο τραγωδία σε περιστατικό με μαχητικά και ανεμόπτερα!

Δεν καταθέτουν σχέδια πτήσης ιδιώτες ανεμοπτεριστές, καταγγέλλει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας

Must Read

Ένα σοβαρό ατύχημα αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή όταν στην πεδιάδα του Φενεού, ανάμεσα στην Αχαΐα και στην Κορινθία, ένας σχηματισμός μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας διασταυρώθηκε ξαφνικά με δύο ανεμοπτεριστές, που έκαναν αλεξίπτωτο πλαγιάς.

Ο σχηματισμός των μαχητικών προσέγγισε την περιοχή και μπροστά τους βρέθηκαν δυο αλεξίπτωτα, χωρίς οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας να γνωρίζουν ότι υπήρχε αεραθλητική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Το ένα αεροσκάφος πέρασε από το πρώτο αλεξίπτωτο πλαγιάς σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου, ενώ από το δεύτερο μόλις στο μισό! Δηλαδή για πολύ λίγο δεν σημειώθηκε δυστύχημα, αφού και μόνο από τα καυσαέρια κάποιος από τους ανεμοπτεριστές μπορούσε να είχε τραυματιστεί και κινδυνεύσει σοβαρά.

Αν και οι πιλότοι επικοινώνησαν με το κέντρο ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε υποβληθεί κάποιο σχετικό σχέδιο πτήσης, αν και είναι απαραίτητο να γίνεται.




Τι ανέφερε για το περιστατικό το ΓΕΑ

Όπως σημειώνει το ΓΕΑ η συγκεκριμένη περίπτωση δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, μιας και ανάλογες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στο Κέντρο Ασφαλείας Πτήσεων και Εδάφους το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι ιδιώτες αεραθλητές χρησιμοποιώντας είτε αλεξίπτωτα πλαγιάς, είτε Υπερελαφρές Πτητικές Αεραθλητικές Μηχανές (ΥΠΑΜ), δεν τηρούν τα προβλεπόμενα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας «από αντίστοιχα παλαιότερα περιστατικά έχει παρατηρηθεί ότι από μεμονωμένους αεραθλητές δεν γίνεται η προβλεπόμενη ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών Εναέριας Κυκλοφορίας. Οι πτήσεις ΥΠΑΜ διέπονται από τις διατάξεις του σχετικού Κανονισμού της ΥΠΑ (Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας) με ΦΕΚ Β’ 1360/02-09-10.

Οι πτήσεις των αιωροπτέρων και των αλεξιπτώτων πλαγιάς διέπονται από τις διατάξεις του σχετικού Κανονισμού της ΥΠΑ, με ΦΕΚ Β’ 309/15-03-06 σύμφωνα με τον οποίο:

Κάθε άτομο που χειρίζεται ένα αιωρόπτερο ή αλεξίπτωτο πλαγιάς θα είναι σε επαγρύπνηση ώστε να δει και να αποφύγει αεροσκάφη και θα παραχωρεί προτεραιότητα σε όλα τα αεροσκάφη.
Απαγορεύεται ο χειρισμός αιωροπτέρου ή αλεξιπτώτου πλαγιάς με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργεί κίνδυνο σύγκρουσης με οποιοδήποτε άλλο αεροσκάφος.
Απαγορεύεται ο χειρισμός ενός αιωροπτέρου ή αλεξιπτώτου πλαγιάς σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων (ΝΜ) από αεροδρόμιο χωρίς άδεια από την υπηρεσία που κάνει χρήση ή που ελέγχει την συγκεκριμένη εναέρια περιοχή, ανάλογα με την περίπτωση.
Απαγορεύεται ο χειρισμός ενός αιωροπτέρου ή αλεξιπτώτου πλαγιάς σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί από την ΥΠΑ ως επικίνδυνες, απαγορευμένες ή περιορισμένες περιοχές εκτός εάν ο χειριστής έχει άδεια από την υπηρεσία που κάνει χρήση ή που ελέγχει την περιοχή, ανάλογα την περίπτωση.
Απαγορεύεται ο χειρισμός ενός αιωροπτέρου ή αλεξιπτώτου πλαγιάς σε περιοχές όπου έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις πτήσεις με ΝΟΤΑΜ που έχει εκδοθεί από την ΥΠΑ, εκτός εάν ο χειριστής έχει πάρει άδεια που έχει εκδοθεί από την αρμόδια υπηρεσία Εναερίου Κυκλοφορίας [(Air Traffic Control (ATC)]ή την αρμόδια προς τούτο υπηρεσία.
Σε κάθε αεραθλητική δραστηριότητα είναι αδήριτη ανάγκη η συμμόρφωση με τις προβλέψεις των ανωτέρω σχετικών Κανονισμών, καθώς αυτές εκτός των άλλων προάγουν και την Ασφάλεια των Πτήσεων.

Ο εφησυχασμός, οι αποκλίσεις από τις ορθές πρακτικές και οι παραβάσεις, αποτελούν παράγοντες από τους οποίους η Ασφάλεια Πτήσεων βάλλεται, με συνέπεια την αύξηση της πιθανότητας να προκληθεί ένα ατύχημα.

Η πρόληψη των επισφαλών καταστάσεων απαιτεί τη συνδρομή, αλλά και την επαγρύπνηση όλων των αεραθλητών, με σκοπό την προαγωγή της Ασφάλειας των Πτήσεων και την καλλιέργεια αεραθλητικής παιδείας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This