Στην Αθήνα ο Πομπέο για τη συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Must Read

Στην Αθήνα αναμένεται σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, που έρχεται για την αναθεώρηση και επικαιροποίηση της διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Με αφορμή αυτή την επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας κ.κ. Δένδια και Παναγιωτόπουλο.

Η επίσκεψη του Πομπέο κινείται σε τρεις άξονες: την αμυντική συνεργασία, τις διεργασίες για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τα πλάνα στον επενδυτικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη καλέσει τους αμερικανούς επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα…

Υπογραφή αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπογραφή της αμυντικής συνεργασίας ανοίγει το δρόμο για επενδύσεις σε ελληνικές στρατιωτικές υποδομές και πιθανή παραχώρηση κάποιων εξοπλισμών. Η χρονική διάρκεια της συμφωνίας είναι ανοιχτή, με δικαίωμα ακύρωσης μόνον εφόσον καταγγελθεί από τη μία ή την άλλη πλευρά.

Τα δύο βασικά συστατικά στοιχεία της συμφωνίας αφορούν α) το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και β) τις επενδύσεις σε υποδομές και στην υψηλή τεχνολογία (με τεχνογνωσία για μη επανδρωμένα αεροχημάτα (UAV) και drones).

Ανατολική Μεσόγειος

Αυτό αφορά τη στήριξη που θα μπορούσαν να παρέχουν οι ΗΠΑ στο σχήμα τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ. Οι τρεις χώρες εξακολουθούν να στηρίζουν την προώθηση του σχεδίου για την κατασκευή του αγωγού EastMed.

Κυπριακό

Ως γνωστόν, ο ΟΗΕ κάνει προσπάθειες για επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό. Στη Νέα Υόρκη συμφωνήθηκε να προχωρήσει μια τριμερής υπό τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άτυπη πενταμερή, με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου, και αντικείμενο την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Ο κ. Πομπέο, στο μήνυμα που έστειλε προς τον κυπριακό λαό για την 59η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, επανέλαβε την αμερικανική θέση, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», θέση την οποία υπερασπίζεται και η κυπριακή κυβέρνηση. «Πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο επίτευγμα είναι η καλύτερη ευκαιρία για το λαό της Κύπρου να έχει διαρκή ειρήνη», κατέληξε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This