«Χαϊδεύει» την Τουρκία ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και κάνει τα… στραβά μάτια για την εισβολή στη Β. Συρία

Must Read

Έκκληση στην Τουρκία «να… δράσει με αυτοσυγκράτηση, αν και έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια στην περιοχή» έκανε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Άγκυρα, νομιμοποιώντας -κατά κάποιο τρόπο- την εισβολή της γείτονος στη Βόρεια Συρία!

Αυτή, βέβαια, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Στόλτενμπεργκ ισχυρίστηκε αυτό το πράγμα, αφού και μετά την συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, είπε σχεδόν τα ίδια.

Ο Γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε ήδη δηλώσει ότι η Τουρκία «έχει νόμιμες ανησυχίες, διότι δέχθηκε τρομερές τρομοκρατικές επιθέσεις και από την άλλη φιλοξενεί αρκετούς πρόσφυγες».

Μάλιστα, στην ίδια περίπτωση ο Στόλτενμπεργκ είχε πει ότι η γειτονική μας χώρα πληροφόρησε το ΝΑΤΟ πως επρόκειτο να ξεκινήσει την αποκαλούμενη –κατά σχήμα οξύμωρο- επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» κατά «τρομοκρατών και του τρομοκρατικού διαδρόμου στα νότια της χώρας με σκοπό την εξασφάλιση της ειρήνης».

«Αν και η Τουρκία έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά της, αναμένουμε από αυτή να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σήμερα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Τον ενημέρωσα για τις σοβαρές μου ανησυχίες αναφορικά με την επιχείρηση αυτή και για τους κινδύνους περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επισήμανε ότι «δεν θα πρέπει να κινδυνεύσουν οι πρόοδοι που έχουν καταγραφεί στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Οι μαχητές του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) δεν πρέπει να καταφέρουν να αποδράσουν».

Από την πλευρά του, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι αναμένει από τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ να σταθούν στο πλευρό της στην εν εξελίξει “νόμιμη” επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία!

«Το να αναμένουμε από τους συμμάχους μας να επιδείξουν αλληλεγγύη είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα», εξήγησε. «Δεν αρκεί να λέτε: Κατανοούμε τις νόμιμες ανησυχίες σας. Θέλουμε να δούμε ξεκάθαρη αλληλεγγύη».

Και επειδή, κατά τον κ. Τσαβούσογλου, ο κ. Στόλτενμπεργκ έπρεπε να τους τα πει πιο… καλά, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να… ικετεύει για πάντα το ΝΑΤΟ. «Γι’ αυτό και αγοράσαμε τους S-400», έσπευσε να προσθέσει.

«Μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν έχει τα δικά της αμυντικά συστήματα. Κατόπιν δικού μας αιτήματος, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία ανέπτυξαν τα δικά τους συστήματα Patriot στην Τουρκία. Όλα αυτά τα συστήματα είναι πολύ καλά, αλλά είναι μία προσωρινή λύση», είπε μεταξύ άλλων και συνέχισε: «Πρώτα απ’ όλα, όπως τα τοποθέτησαν, μπορούν να τα απομακρύνουν και να τα τοποθετήσουν ξανά. Δεν κάνω κριτική. Αυτή είναι η λογική του “ροτέσιον” και ειλικρινά, ευχαριστούμε πολύ τους συμμάχους γι’ αυτή τη βοήθεια. Εμείς πρέπει να αποκτήσουμε τα δικά μας αμυντικά συστήματα».

Άτοπες χαρακτηρίζει τις απειλές Ερντογάν ο Τουσκ

Και ενώ το ΝΑΤΟ κάνει… κωλοτούμπες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που σήμερα επισκέφθηκε την Κύπρο και ενημερώθηκε για τα θέματα των παραβιάσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, έγραψε στο twitter:

«Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η βασική ανησυχία μας είναι πως οι πράξεις της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ακόμα μία ανθρωπιστική καταστροφή. Και δεν θα δεχτούμε ποτέ οι πρόσφυγες να εργαλειοποιούνται και να χρησιμοποιούνται, για να μας εκβιάζει. Οι χθεσινές απειλές του Προέδρου Ερντογάν είναι εντελώς άτοπες».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This