Είναι πολλά τα λεφτά, Άγγελα! «Έμπορος όπλων» η Μέρκελ, προτίμησε τα κέρδη από το εμπάργκο

Must Read

Μία μόλις μέρα μετά την είδηση ότι η Γερμανία δεν υποστήριξε… ακριβώς την πρόταση για εμπάργκο αποστολής όπλων στην Τουρκία από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., εφόσον συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρησή της στη Συρία, καταλάβαμε και το γιατί.

Οι Γερμανοί μπροστά στα κέρδη τους δεν λογαριάζουν τίποτε! Σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild», η οποία επικαλείται εμπιστευτικού χαρακτήρα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών, αποκαλύπτεται το γεγονός ότι η κυβέρνηση τάχθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο «ενεργά ΚΑΤΑ ενός εμπάργκο όπλων».

Όπως αποδεικνύεται από τα έγγραφα, σε εσωτερική οδηγία-εντολή του εν λόγω υπουργείου  σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο επικείμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο αναφέρεται ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δοθεί συγκατάθεση σε απόφαση για εμπάργκο, παρά μόνο σε μια… «συλλογική επανεξέταση» των εξαγωγών όπλων. Στο ίδιο έγγραφο διατυπώνεται, επίσης, «μεγάλος προβληματισμός» σε ό,τι αφορά κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, με τους Γερμανούς ουσιαστικά να «χαϊδεύουν» για ακόμη μία φορά με τη στάση τους τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, άνευ πρακτικής ουσίας ενδέχεται να παραμείνουν η απόφαση της Ε.Ε. για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και το διάταγμα της ιταλικής κυβέρνησης για ακύρωση των μελλοντικών συμβολαίων για την «εξαγωγή οπλικών συστημάτων στην Αγκυρα».

Η μελλοντική ρήτρα στο εμπάργκο δεν πρόκειται να εμποδίσει ούτε την τουρκική προέλαση στη Βόρεια Συρία ούτε και την τροφοδοσία σε όπλα βάσει των ισχυόντων, παλαιών συμβολαίων, που εξακολουθούν και θα εξακολουθούν για πολύ χρόνο ακόμη να εκτελούνται.

Αυτό εξηγούσε χθες στον ιστότοπο businessinsider.it ο Τζόρτζο Μπερέτα του Διαρκούς Παρατηρητηρίου για τα ελαφρά όπλα και τις πολιτικές ασφάλειας και αμύνης (OPAL). «Δεν ωφελεί σε τίποτα ή πολύ λίγο να σταματήσουμε τις μελλοντικές παραδόσεις όπλων. Θα πρέπει να σταματήσουμε αμέσως τα ισχύοντα συμβόλαια» τόνισε.

Και τώρα τα ποσά!

Οι εξαγωγές όπλων και άλλου στρατιωτικού υλικού της Γερμανίας στην Τουρκία τους πρώτους οκτώ μήνες του 2019 κόστισαν περισσότερα από 250.000.000 ευρώ, σύμφωνα με δεδομένα τα οποία περιήλθαν σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου.

Το ποσό (250,4 εκατ. ευρώ) είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε ετήσια βάση από το 2005, παρότι δεν συμπεριλαμβάνονται στα δεδομένα αυτά τέσσερις μήνες της χρονιάς! Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών κατόπιν ερωτήματος του κόμματος «Η Αριστερά».

Το 2018, οι εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, σύμμαχο της Γερμανίας στο NATO, είχαν συνολικά αξία 242,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή αντιπροσώπευαν σχεδόν το 1/3 του τζίρου της γερμανικής βιομηχανίας. Η Τουρκία κατατάσσεται μακράν πρώτη ως προς τις εισαγωγές γερμανικών όπλων.

Παρότι αποφασίστηκε σε επίπεδο Ε.Ε. να παγώσουν οι πωλήσεις όπλων, πυρομαχικών και άλλου στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, η Άγκυρα αναμένεται να παραμείνει στην πρώτη θέση της κατάταξης των κρατών που αγοράζουν γερμανικό στρατιωτικό υλικό.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών οι εξαγωγές αφορούν σχεδόν στο σύνολό τους το ναυτικό: πρόκειται για υλικό προοριζόμενο για τη ναυπήγηση έξι υποβρυχίων τύπου 214 στην Τουρκία με τη συμμετοχή της γερμανικής εταιρείας, ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS). Η πώληση είχε εγκριθεί το 2009.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This