Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

H Toυρκία εκτός ελέγχου: Στέλνουν και το «Γιαβούζ» ενώ ο «Πορθητής» προχωρά στη δεύτερη εξόρυξη

Η ΕΕ περιορίζεται σε μια απλή προειδοποίηση προς την Αγκυρα, τη στιγμή που οι εξορυκτικές της δραστηριότητες... εξοργίζουν τη Μεσόγειο

Με περίσσιο θράσος ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, ανακοίνωσε πως το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε ήδη τη γεώτρηση ανοιχτά της Κύπρου.

Οι εξελίξεις έρχονται, την ώρα που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα προς την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ Αθήνα και Λευκωσία ακόμα δεν γνωρίζουν τι ισχύει πραγματικά.

Ο «Πορθητής»… «οργώνει» με έρευνες στο τεμάχιο Φινίκε-1 και στόχος είναι το τρυπάνι του να φτάσει σε βάθος 5.000 και πλέον μέτρων, ενώ η γεώτρηση στην περιοχή θα ολοκληρωθεί τέλη Ιουλίου σύμφωνα με προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού.

«Αυτή τη στιγμή η γεώτρησή μας έχει ξεπεράσει τα τρεις χιλιάδες. Στόχος μας είναι να φτάσει στα 5-5.500 μέτρα μέσα σε 100-120 ημέρες. Προς το τέλος Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στο στόχο μας. Άλλωστε το έχουμε πει από την αρχή. Δεν υπάρχει εγγύηση για το τι θα βρούμε. Αν δεν κάνουμε γεώτρηση δεν είναι δυνατόν να το ξέρουμε. Φυσικά και έχουμε ελπίδες. Στην ανατολική Μεσόγειο προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση. Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την Τουρκία, αλλά δεν το λένε».

Σα να μην έφτανε αυτό, ο Ντονμέζ ανακοίνωσε για την Πέμπτη την αποστολή ενός ακόμη γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο. Το «Γιαβούζ», όπως είπε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, θα προχωρήσει σε γεώτρηση σε περιοχή που το ψευδοκράτος εξουσιοδότησε την ΤΡΑΟ.

Οι Ευρωπαίοι προειδοποιούν την Αγκυρα

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, μόνο μια προειδοποίηση προς την Άγκυρα θα προβλέπει η ανακοίνωση του συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ «Ελλάδα και Κύπρος λένε ότι θα μπορούσαν να ζητήσουν κυρώσεις από την ΕΕ προς την Τουρκία» αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται να κινείται για την ώρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η απλή διατύπωση που χρησιμοποιήθηκε στο προσχέδιο της απόφασης είναι ότι «η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ενώ η Άγκυρα καλείται να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις».

Το Reuters προσθέτει ότι «η Κύπρος απειλεί με άσκηση βέτο σε κάθε συμφωνία για μελλοντική διεύρυνση εκτός αν η ΕΕ σκληρύνει τη στάση της απέναντι στις τουρκικές γεωτρήσεις».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ