Τρίτη 15/6/2021

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Μάταια ελπίζει η Ευρώπη ότι θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματά μας στην αν. Μεσόγειο

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση τα έχει βάλει η τουρκική κυβέρνηση, μετά την έγκριση των μέτρων κατά της Τουρκίας λόγω των ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς, όπως αναφέρει, μεροληπτεί…

«Η Ε.Ε. έχει χάσει τον ουδέτερο ρόλο της με τον οποίο θα μπορούσε να συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού», τονίζεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Είναι μάταιη προσδοκία να ελπίζουν ότι θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο με απειλές. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις και τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο με τον ίδιο τρόπο», επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι δεν θα σταματήσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο, όπως και τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ (δηλ. του ψευδοκράτους) στην ανατολική Μεσόγειο, παρά τα βήματα της Ε.Ε.», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, αναφέροντας, μάλιστα, πως είναι «η μόνη που έχει κάνει καλόπιστη προσπάθεια στο θέμα, με εποικοδομητικές και θετικές πρωτοβουλίες».

«Δεν μπορεί να δει τα γεγονότα, ούτε να πάρει μια απόφαση που συνάδει με το διεθνές δίκαιο και την ισότητα», κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, που πήρε θέση υπέρ της Κύπρου όσον αφορά τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συνεχίζοντας, η Τουρκία κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι… χρησιμοποιείται από τη Λευκωσία για τις μαξιμαλιστικές θέσεις της. δείχνοντας «αδικαιολόγητη και ακατανόητη» στήριξη στην Κύπρο, παραβλέποντας το διεθνές δίκαιο και μια σημαντική ευκαιρία για συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ε.Ε. έχει χάσει τον χαρακτήρα της ως ουδέτερος παράγοντας που θα μπορούσε να συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού. Δεν είναι ικανή να υιοθετήσει μια εποικοδομητική και χρήσιμη στάση στην ανατολική Μεσόγειο», υποστηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. «Αντί για αυτό η Ε.Ε. έχει υιοθετήσει μια απερίσκεπτη συμπεριφορά απέναντι στις εκκλήσεις μας για σεβασμό στα νόμιμα δικαιώματά μας».

Υπενθυμίζεται ότι χθες το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., σε συνέχεια της απόφασης που ελήφθη κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, υιοθέτησε ως μέτρο τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων κατά προσώπων ή οντοτήτων που ευθύνονται για τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο ή εμπλέκονται σε αυτές περιλαμβάνει το πλαίσιο περιοριστικών μέτρων κατά της Τουρκίας.

Οι κυρώσεις θα απαγορεύουν την μετάβαση των προσώπων στην Ε.Ε. και θα δεσμεύουν τα περιουσιακά στοιχεία των προσώπων και των οντοτήτων. Επιπλέον, θα απαγορεύεται σε πρόσωπα και οντότητες της Ε.Ε. να θέτουν κεφάλαια στη διάθεση όσων περιλαμβάνονται στους καταλόγους των κυρώσεων».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ