Η Τουρκία «νίπτει τας χείρας της» για τον τζιχαντιστή και ζητάει να «καθαρίσει» ο ΟΗΕ

Must Read

Για τρίτη μέρα συνεχίζεται το θρίλερ στον Έβρο με τον 39χρονο Αμερικανό υπήκοο ιορδανικής καταγωγής (σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης), ο οποίος φέρεται ότι είναι τζιχαντιστής και η Τουρκία θέλει να τον στείλει στην Ελλάδα. Ο άντρας πέρασε δυο νύχτες στην ελληνοτουρκική μεθόριο, στη «νεκρή ζώνη» δηλαδή Ελλάδας και Τουρκίας. Μάλιστα, διπλωματικές πηγές από τη γειτονική χώρα ζητούν να παρέμβει ο ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί μια λύση.

Σύμφωνα με το e-evros.gr, οι ελληνικές Αρχές αρνούνται να παραλάβουν τον συγκεκριμένο άνδρα, καθώς και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να εισέλθει στην Ελλάδα, ενώ σημειώνουν ότι στον έλεγχο που διενεργήθηκε δεν προέκυψε κάτι εις βάρος του.

Ο συνταξιούχος πρέσβης Μουράτ Μπιλχάν, μιλώντας χθες σε τουρκικά ΜΜΕ, τόνισε ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν δέχεται τον συγκεκριμένο πολίτη, αυτός παραμένει νόμιμα στη ζώνη ασφαλείας. Επίσης, πρόσθεσε πως «ο ΟΗΕ πρέπει να βρει λύση στο πρόβλημα, γιατί πρόκειται για ανιθαγενή. Αποστολή του οργανισμού πρέπει να βρεθεί στο σημείο, ξεμπλοκάροντας τη διαδικασία».

Την υπόθεση σχολίασε και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ώστε να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. «Εμάς δεν μας ενδιαφέρει αν μένει ή όχι στη “νεκρή ζώνη” ούτε αν τον έχουν πάρει ή όχι» απάντησε χαρακτηριστικά. Αξίζει να αναφερθεί πως στα σχέδια της Τουρκίας είναι να επαναπατρίσει περίπου 2.500 τζιχαντιστές, η πλειονότητα των οποίων θα απελαθεί σε χώρες της Ε.Ε., μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TRT Haber, προσθέτοντας ότι σήμερα 813 τζιχαντιστές βρίσκονται σε 12 κέντρα απελάσεως της χώρας.

Γερμανία και Ολλανδία παίρνουν πίσω τους δικούς τους τζιχαντιστές

Παρεμπιπτόντως, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε σήμερα πως η Γερμανία και η Ολλανδία συμφώνησαν να πάρουν πίσω από την Τουρκία Γερμανούς και Ολλανδούς κρατούμενους, που ήταν μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, και τις οικογένειές τους, αφότου η Άγκυρα άρχισε τον επαναπατρισμό των μαχητών αυτή την εβδομάδα.

«Έχουμε τη δική μας πολιτική και την εφαρμόζουμε χωρίς συμβιβασμούς. Αυτοί που θέλουν να βγουν από τον δρόμο μας θα το κάνουν, όμως αυτοί που δεν θα το κάνουν θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες», δήλωσε ο Σοϊλού στη νοτιοανατολική επαρχία Βαν.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα δύο χώρες. Η μία είναι η Γερμανία και η άλλη είναι η Ολλανδία», πρόσθεσε. «Από χθες το βράδυ, επιβεβαίωσαν ότι θα πάρουν πίσω τρομοκράτες του Νταές (Ισλαμικό Κράτος) που είναι πολίτες των χωρών τους και τις συζύγους, τα παιδιά τους και όλους τους άλλους», δήλωσε.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστασνέρ, δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι η Γαλλία θα πάρει πίσω από την Τουρκία 11 υπόπτους ως μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Σάιμον Κόβενι, δήλωσε επίσης πως δύο ιρλανδοί υπήκοοι, που πρόκειται να απελαθούν από την Τουρκία, έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στην Ιρλανδία.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα απελάσει τους κρατουμένους στην Ιρλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Δανία.

Δείτε επίσης: Η Τουρκία έστειλε τζιχαντιστή στα σύνορα αλλά τον «μπλόκαρε» η Ελλάδα

Επιστρέφοντας, στο θέμα του φερόμενου ως τζιχαντιστή στον Έβρο, θυμίζουμε πως όλα άρχισαν το πρωί της Δευτέρας, όταν οι Τούρκοι αστυνομικοί ζήτησαν από τις ελληνικές μεθοριακές Αρχές να επιτρέψουν να εισέλθει στην Ελλάδα Αμερικανός υπήκοος, αραβικής καταγωγής, τον οποίο συνόδευαν, επικαλούμενοι ότι είχε συλληφθεί γιατί είχε υπερβεί τις δικαιούμενες ημέρες παραμονής του στην Τουρκία. Οι τουρκικές Αρχές τον άφησαν να περάσει έξω από την Τουρκία από το φυλάκιο Παζάρκουλε και μόνος του τότε αυτός προχώρησε προς το ελληνικό φυλάκιο στις Καστανιές. Εκεί τον περίμεναν οι ελληνικές Αρχές, που δεν τον δέχθηκαν στο έδαφός τους και του σφράγισαν το διαβατήριο, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να επιστρέψει στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This