Τετάρτη 12/5/2021

Σοβαρά τώρα; Ο Τσαβούσογλου μας κατηγορεί για «απάνθρωπη μεταχείριση» των προσφύγων! Τι απαντά η Ελλάδα

Φτάσαμε σε σημείο να μας κάνουν μάθημα και οι Τούρκοι… Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό ζήτημα στην Κροατία, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χακίμ Ακσόι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται κάποιες οδηγίες (σ.σ. που φτάσαμε δηλαδή) στο πως πρέπει να διαχειριστούμε τα κύματα των προσφύγων-μεταναστών.

Κι ενώ η Τουρκία, η οποία στέλνει συνεχώς πρόσφυγες προς τα ελληνικά ύδατα κατηγορεί την Ελλάδα «για απάνθρωπη μεταχείριση των προσφύγων».

Δείτε επίσης: Η Ελλάδα θα γίνει πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

«Το πιο πρόσφατο παράδειγμα χειραγώγησης της κοινής γνώμης που επιχειρεί η Ελλάδα μέσω διαστρέβλωσης των γεγονότων, είναι οι αβάσιμες και ατυχείς δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Συγκριτικά με την μεταναστευτική κρίση του 2015, όταν 850.000 παράτυποι μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη, το σημερινό ποσοστό διέλευσης έχει μειωθεί στο 94% χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Τουρκία.

Δεν είναι ανθρώπινο για αυτές τις χώρες που βρίσκονται σε μεταναστευτικά περάσματα όπως η Ελλάδα, να εφαρμόζουν «μηδενική μεταναστευτική πολιτική» και να αγνοούν τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Η Ελλάδα και οι χώρες που πλήττονται από το προσφυγικό πρέπει να επικεντρωθούν κυρίως στην αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν τη μετανάστευση στις χώρες προέλευσης.

Η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 4 εκατομμύρια εκτοπισμένους. Οι Έλληνες εταίροι μας, καθώς και η διεθνής κοινότητα, πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι δίκαιο να αναλάβει η Τουρκία το βάρος της μετανάστευσης, το οποίο αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα.

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αρνείται να δει και να αναγνωρίσει την κατάσταση, οι παράνομοι μετανάστες συνεχίζουν να πιέζονται στα σύνορα από τις ελληνικές αρχές. Αγνοώντας τις ευρωπαϊκές αξίες, αυτοί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε απάνθρωπη μεταχείριση.

Θεωρούμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε στην Ελλάδα ότι η επιλογή συνεργασίας με την Τουρκία θα αποφέρει πιο σημαντικά αποτελέσματα από αυτά της προπαγάνδας κατά της Τουρκίας.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να:

  • Επανορθώσει τις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, που καταγράφονται επίσης από διεθνείς οργανισμούς.
  • Φροντίσει για την πρόληψη θανάτων των μεταναστών, των ανηλίκων καθώς και των μεταναστών που δεν μπορούν να λάβουν την απαιτούμενη βοήθεια.
  • Να μην ξεχνά ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα και ελευθερίες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.
  • Να τερματιστεί η πρακτική προώθησης των μεταναστών, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
  • Να μην χρησιμοποιούν όπλα εναντίον μεταναστών και να μην τα αντιμετωπίζουν απάνθρωπα
  • Να δείξουν σεβασμό στις πεποιθήσεις των μεταναστών, καθώς και στις κοινές αξίες της Ευρώπης και της ανθρωπότητας.»

Ακάρ: «Δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας»

Από την άλλη πλευρά και ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, προέβη σε προκλητικές δηλώσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως: «Δεν θα επιτρέψουμε τις προσπάθειες που έχουν στόχο στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο να μην μπορούμε να μπαίνουμε έστω με το πόδι μας. Δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα μας».

Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε με το καλύτερο τρόπο στις υποδείξεις των Τούρκων αναφορικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Ο Έλληνας εκπρόσωπος χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η Ελλάδα ως ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν. Η Τουρκία αντί να κάνει υποδείξεις καλό θα είναι να εφαρμόσει πλήρως τις πρόνοιες της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και να πάψει να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ