Αναστασιάδης-Ακιντζί: Δείπνο στο Βερολίνο με… μενού το Κυπριακό

Must Read

Στο Βερολίνο και το ιστορικό ξενοδοχείο «Adlon Kempinski» στράφηκαν τα βλέμματα χθες το βράδυ αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δείπνησαν με… μενού τους όρους αναφοράς για την επανέναρξη του διαλόγου επίλυσης του Κυπριακού.

Η κυπριακή πλευρά μετέβη στο Βερολίνο με μικρό «καλάθι», είναι η αλήθεια, και αυτό γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι η Τουρκία ναρκοθετεί όποια προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, εκβιάζοντας για την ικανοποίηση των αξιώσεών της. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, απειλεί με νέα εισβολή σε περίπτωση που τα αιτήματα της δεν γίνουν αποδεκτά. Δεδομένο είναι, επίσης, ότι οι σχέσεις Άγκυρας και Ακιντζί δεν είναι οι καλύτερες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν βέβαιο αν τελικά χθες το βράδυ στο δείπνο οι δύο ηγέτες μαζί με τον γ.γ. του ΟΗΕ θα κατέληγαν κάπου. Τα βασικά σενάρια, πάντως, ήταν δύο. Το θετικό ήταν να προέκυπτε από την τριμερή συνάντηση συμφωνία επί των όρων αναφοράς, κάτι που θα επιτρέψει την επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου και την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Στην περίπτωση αυτή θα ανοίξει ο δρόμος για πενταμερή, προκειμένου να συζητηθεί η εξωτερική πτυχή του προβλήματος.

Το άλλο σενάριο ήταν το αρνητικό, δηλαδή να επιβεβαιωνόταν η διάσταση που υπάρχει ανάμεσα στα δύο μέρη. Πηγές, μάλιστα, από τη Λευκωσία ανέφεραν ότι αν ο Ακιντζί κατέθετε στο τραπέζι της τριμερούς την αξίωση για ικανοποίηση θέσεων προτού επανεκκινήσει η διαπραγμάτευση, τότε το «ναυάγιο» θα ήταν σχεδόν δεδομένο. Γιατί απλώς κάτι τέτοιο σημαίνει τον διαμοιρασμό της εξουσίας και των υδρογονανθράκων πριν κάνουν γίνουν διαπραγματεύσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This