Βουλή και Στρατηγός Χαφτάρ απορρίπτουν τη συμφωνία με την Τουρκία – Ερντογάν: «Η συμφωνία δεν επιδέχεται αμφισβήτησης»

Must Read

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης απέρριψε τα πρόσφατα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης, όπως ήταν φυσικό, αφού η Τουρκία στηρίζει τον αντίπαλο του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, Φάγεζ αλ-Σάρατζ, και η Βουλή των Αντιπροσώπων ελέγχεται από τον ίδιο τον Χάφταρ!

Σε μια χώρα με εμφύλιο σπαραγμό, όμως, αυτά είναι ψιλά γράμματα…

H Boυλή της Λιβύης είναι το νομοθετικό σώμα το οποίο εκλέχτηκε (στις εκλογές) το 2014 και εφόσον δεν έχει διαλυθεί νομίμως, για να αντικατασταθεί από άλλο μετά από εκλογές, ακόμα βρίσκεται σε ισχύ. Ελέγχεται από τις πολιτικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, οπότε η απόρριψη ήταν, οπωσδήποτε, φυσικό να συμβεί.

Δείτε επίσης: Θράσος! Τουρκία-Λιβύη «μοιράζονται» την Μεσόγειο και εξαφάνισαν την Κρήτη – Οργισμένη απάντηση από το ΥΠΕΞ

Εάν, λοιπόν, μια συμφωνία δεν κυρωθεί από το νομοθετικό σώμα της χώρας δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «al-Arabiya», ο LNA καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ του Ερντογάν και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης, ονομάζοντάς την «παράνομη συμφωνία», η οποία «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» και «δεν σέβεται τα έννομα δικαιώματα των υπόλοιπων χωρών της ανατολικής Μεσογείου».

Κάλεσε, μάλιστα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει και να ανακόψει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Λιβύη.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σαλέχ, έστειλε επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ζητώντας την καταδίκη της επίμαχης συμφωνίας, την οποία χαρακτήρισε ως «απειλή προς το λιβυκό κράτος, το μέλλον και την ασφάλεια».

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης επετεύχθη με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA), με έδρα την Τρίπολη. Όπως προαναφέραμε, η χώρα της βόρειας Αφρικής βρίσκεται σε εμφύλιο, με τα ανατολικά τμήματα της Λιβύης να ελέγχονται από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ.

Τι απαντά ο Ερντογάν

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέρριψε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της συμφωνίας με τη Λιβύη για τη χάραξη θαλασσίων συνόρων, η οποία -όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων- επιτρέπει στην Άγκυρα να «εγκαθιδρύσει» δικαιώματα σε τεράστιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο.

Τα μνημόνια εν προκειμένω υπεγράφησαν στις 27 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Ο Ερντογάν, μάλιστα, εμφανίζεται αποφασισμένος ενόψει της επικείμενης συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό: «Εάν το θέμα τεθεί στην ατζέντα (σ.σ. στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ), θα τους πούμε ότι αυτό που έκαναν η Λιβύη και η Τουρκία απορρέει από κυριαρχικά τους δικαιώματα και δεν θα τα συζητήσουμε μαζί τους».

«Η Ελλάδα μπορεί να λάβει μέτρα, εμείς, επίσης, έχουμε το δικαίωμα να λάβουμε. Θα κάνουμε ό, τι είναι αναγκαίο», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ελλάδα, αλλά επίσης από την Αίγυπτο και την κυπριακή κυβέρνηση, για την αποτυχία της τουρκο-λιβυκής θαλάσσιας συμφωνίας «δεν θα έχουν καμία συνέπεια, διότι έχουμε συνομολογήσει γραπτή συμφωνία με την Λιβύη».

«Η Τουρκία δεν θα συζητήσει γύρω από ένα τραπέζι, με άλλες χώρες, για τα κυριαρχικά της δικαιώματα» είπε ο Ερντογάν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This