Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Τουρκία

Must Read

Με εξαγγελία δικής της ναυτικής άσκησης (Navtex) απαντά η Κυπριακή Δημοκρατία στις προκλήσεις της Τουρκίας, την ώρα που το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» έχει βάλει πλώρη για την κυπριακή ΑΟΖ.

Η Κύπρος δέσμευσε για ναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά μεγάλη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Κάβο Γκρέκο, που καλύπτει μεγάλο μέρος του τεμαχίου 3 και μέρος του τεμαχίου 2 της κυπριακής ΑΟΖ, εντός της περιοχής ευθύνης του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης, για τη Δευτέρα 1η Ιουλίου. Η άσκηση θα επαναληφθεί και στις 10 Ιουλίου.

Στο μεταξύ, Κύπρος, ΗΠΑ και Ε.Ε κάνουν συντονισμένες κινήσεις, προκειμένου να σφίξουν τον κλοιό γύρω από την Τουρκία, με στόχο τον περιορισμό των κινήσεών της και την επαναφορά στην τήρηση του διεθνούς δικαίου.

Υπενθυμίζουμε ότι η αμερικάνικη Γερουσία αποφάσισε άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και αναστολή της μεταφοράς των F-35. Παράλληλα, ο Νίκος Αναστασιάδης με επιστολή του προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταγγέλλει τις τουρκικές ενέργειες στα Κατεχόμενα, ενώ την ίδια ώρα η Κύπρος εκδίδει NAVTEX και το τεμάχιο 3, «φρενάροντας» έτσι την πορεία του «Γιαβούζ». Και όλα αυτά εν όψει της σημερινής συνάντησης Τραμπ- Ερντογάν στην Οσάκα της Ιαπωνίας, στη Σύνοδο Κορυφής των G20.

Όσον αφορά την κυπριακή άσκηση, το νοτιοανατολικό άκρο της περιοχής που δεσμεύτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία συνορεύει με τον στόχο «Σουπιά», όπου ερευνητική γεώτρηση παρεμποδίστηκε  από τουρκικά πολεμικά πλοία τον Φεβρουάριο του 2018. Σύμφωνα με τη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην περιοχή θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά και θα είναι «πολύ επικίνδυνη για ναυσιπλοΐα».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει αντιδράσει ακόμα, ως συνηθίζει, με δήθεν αντι-Navtex, με την οποία θα θεωρεί ως «μη εκδοθείσα» τη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι εμφανές ότι η Navtex έχει προληπτικό χαρακτήρα και απαντά σε τουρκικές απειλές ότι θα μεταφέρει το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» σε περιοχή του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με σκοπό αφενός να συνεχίσει την αμφισβήτηση της ΑΟΖ, που ξεκίνησε με την παρεμπόδιση της γεώτρησης στη «Σουπιά» και να δικαιολογήσει τις τότε ενέργειες.

Επίσης, η Τουρκία  θέλει να βάλει νέα εμπόδια σε νέο σχέδιο γεώτρησης στον ίδιο στόχο που βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά και την αναμενόμενη είσοδο και της γαλλικής ΤΟΤΑL στα δικαιώματα του τεμαχίου μαζί με τις ΕΝΙ και Kogas.

Αν και δεν αναφέρεται, είναι πολύ πιθανό η σχεδιαζόμενη άσκηση να αφορά κοινή άσκηση με συμμετοχή πολεμικού ναυτικού άλλης χώρας.

Εξάλλου, στα νότια της Κύπρου, τις τελευταίες μέρες, γαλλικά πολεμικά πλοία πλέουν σε περιοχή στα ανοικτά του άξονα των ακτών μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας, ενώ ένα από αυτά παραμένει στο λιμάνι Λεμεσού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This