Σοκ σε Αθήνα-Λευκωσία μετά τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν!

Must Read

Μπορεί Αθήνα και Λευκωσία να πόνταραν πολλά στη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν, ώστε να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα, αλλά ο Αμερικανός Πρόεδρος, τελικά εμφανίστηκε διαλλακτικός στο θέμα των κυρώσεων, κλείνοντας το μάτι στην Τουρκία, με την οποία θα κάνει μπίζνες δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα τουρκικά μέσα πανηγύριζαν μετά τη συνάντηση, ενώ ο Λευκός Οίκος εξέφραζε τις τυπικές ανησυχίες για την προμήθεια των S-400 και ζήτησε από την Τουρκία να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ σε ότι αφορά την άμυνα με τέτοιο τρόπο ώστε να ενδυναμώνει το ΝΑΤΟ.

Τραμπ και Ερντογάν έδειξαν στη συνάντηση Οσάκα, ότι έχουν λιώσει οι …πάγοι μεταξύ τους δήλωσαν αμφότεροι φίλοι και σύμμαχοι και έδειξαν ότι ο μοναδικός υπεύθυνος για το ότι η Τουρκία προμηθεύτηκε τους S-400 ήταν ο Ομπάμα γιατί δεν τους έδωσε τους πυραύλους Πάτριοτ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι «περίπλοκη», αλλά διευκρίνισε ότι «εξετάζει διάφορες λύσεις», αφήνοντας ανοικτό «παράθυρο» για αναστολή των προγραμματιζόμενων κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Παράλληλα, στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης κινήθηκε και η δήλωσή του ότι «η Τουρκία ήταν πάντα φίλος μας», αλλά και η απόδοση ευθυνών προς την κυβέρνηση Ομπάμα, σχετικά με την στάση της στο ζήτημα της πώλησης των πυραύλων Patriot το 2013.

Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως «στην ατζέντα της συνάντησης ήταν οι S-400 και οι εξελίξεις στην Συρία και την Μάνμπιτζ». Η συνάντηση κράτησε περίπου 35 λεπτά.

Ο Ρ.Τ. Ερντογάν προχώρησε σε δηλώσεις πριν την συνάντηση. Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε πως «υπάρχει στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ».

«Αυτή η στρατηγική συμμαχία μας ενθαρρύνει την αλληλεγγύη μας σε πολλές περιοχές και πιστεύω πως αυτό θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο. Εχουμε ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων» ανέφερε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ τόνισε πως «η Τουρκία είχε άδικη αντιμετώπιση με τους S-400. Πιστεύω πως πρέπει να αντιμετωπίζεις δίκαια τους ανθρώπους. Δεν πιστεύω πως ήμασταν δίκαιοι με την Τουρκία. Αξιολογούμε πλέον διαφορετικές λύσεις. Προφανώς αυτό είναι πρόβλημα.

«H Τουρκία ήθελε να αγοράσει Patriot, οι ΗΠΑ δεν τους πουλούσαν και μετά την συμφωνία με S-400 προχωρήσαμε σε νέα προσφορά. Ο Μ. Ομπάμα και η διακυβέρνηση του ευθύνεται που μπλόκαρε την πώληση των Patriot. Ο Ρ.Τ. Ερντογάν είναι ένας ηγέτης με τον οποίο έχω φιλική σχέση. Θέλουμε να τετραπλασιάσουμε το εμπόριο με την Τουρκία. Ο στόχος πρέπει να είναι τα 100 δισ. δολάρια. Η συνεργασία μας χαρακτηρίζεται ως στρατηγική. Θα πάω στην Τουρκία αλλά δεν ξέρω ακόμη ημερομηνία.»

Τέλος, ο Ν. Τραμπ παρατήρησε επίσης την τουρκική αντιπροσωπεία λέγοντας, «κοιτάξτε αυτούς τους ανθρώπους» και πόσο ωραίο είναι. Σαν να είναι σε casting». Δεν υπάρχει στούντιο του Χόλιγουντ όπου θα μπορούσατε να φτιάξετε αυτά τα άτομα», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας γέλασαν.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης μαζί με τον Ρ.Τ. Ερντογάν βρίσκονταν ο ΥΠΕ,  Mevlut Cavusoglu, ο ΥΠΟΙΚ, Berat Albayrak, ο ΥΠΑΜ, Hulusi Akar, ο σύμβουλος του για θέματα επικοινωνίας Fahrettin Altun, ο εκπρόσωπος του Ibrahim Kalin, ο αρχηγός της MIT Hakan Fidan και ο αναπληρωτής πρόεδρος του AKP Cevdet Yilmaz.

Πριν από τη συνάντηση ο κ. Τραμπ είπε ότι θα συζητούσε με τον κ. Ερντογάν την αγορά του ρωσικού συστήματος από την Τουρκία.

 «Καμία υποχώρηση για τους S-400»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που συναντήθηκε πριν τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν,  δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση όσον αφορά τη συμφωνία για την απόκτηση του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400, προσθέτοντας ότι «τα βλέμματα είναι στραμμένα στη διαδικασία παράδοσης», η οποία αναμένεται να γίνει κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Τόνισε πως «η παραλαβή των S-400 προχωράει κανονικά», με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνει λόγο για το κυριαρχικό δικαίωμα ενός κράτους να επιλέγει τα οπλικά συστήματα που επιθυμεί.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This