«Τρυπώνουν» στην Κύπρο οι Τούρκοι με αφορμή την έκρηξη στα κατεχόμενα

Ζητούν τη βοήθεια των Τούρκων, ενώ αρνούνται τη βοήθεια των Ελληνοκυπρίων

Must Read

Τη διεξαγωγή χημικών μετρήσεων στα κατεχόμενα εξαιτίας του ατυχήματος με τη ρίψη του πυραύλου S-200 θα αναλάβει ομάδα ειδικών από την Διοίκηση Εκτάκτων Καταστάσεων και Καταστροφών (AFAD) της Τουρκίας.

Την πληροφορία έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος της «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος νωρίτερα ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Τούρκο ΥΠΑΜ, Χουλουσί Ακάρ, και τον Αρχηγό του τουρκικού ΓΕΣ, Στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ.

Η ομάδα αναμένεται πολύ σύντομα, για να διεξάγει έρευνες, σύμφωνα με τον Οζερσάι. Όπως αναφέρει ο ίδιος, πρόκειται για τέσσερα άτομα της AFAD, που μαζί με την «πολιτική άμυνα» θα κάνουν χημικές μετρήσεις.

Στην ανάρτησή του για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ΥΠΑΜ, ο  Οζερσάι ανέφερε ότι η Τουρκία θα προβεί σύντομα σε μερικές υποδείξεις για το θέμα αυτό στις γειτονικές χώρες της περιοχής. «Και εμείς, προβαίνοντας σε διάφορες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο, μεταφέρουμε την ανησυχία μας σχετικά με το θέμα στις ενδιαφερόμενες χώρες».

Η κατοχική κυβέρνηση αρνειται τη βοήθεια των Ελληνοκυπρίων

Στο μεταξύ, η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους αρνήθηκε την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας από την ελληνοκυπριακή πλευρά, σε σχέση με το περιστατικό.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Κύπρου, o εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, Δημήτρης Σαμουήλ, ανέφερε πως από πολύ νωρίς το πρωί ο κ. Χριστοδουλίδης επικοινώνησε με την επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ζητώντας της να μεταφέρει την ετοιμότητα των Αρχών της Δημοκρατίας να συνδράμουν στο περιστατικό. Ωστόσο, η απάντηση από πλευράς των κατεχομένων ήταν αρνητική, αφού είπαν πως «επί του παρόντος δεν χρειάζονται οποιαδήποτε βοήθεια».

Ο κ. Σαμουήλ ανέφερε ακόμη πως πρόκειται για ένα ατυχές περιστατικό, ενώ «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το περιστατικό έγινε στην κατεχόμενη πλευρά του νησιού, στην οποία οι υπηρεσίες της Δημοκρατίας δεν έχουν πρόσβαση».

Ακιντζί: «Η κατάσταση ξεκαθαρίζει με τη βοήθεια του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας»!

Από την πλευρά της, βέβαια, η Ειδική Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, μετέφερε στον στον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, τις προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για παροχή βοήθειας.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφέρεται ότι ο κ. Ακιντζί ευχαρίστησε τόσο την κ. Σπέχαρ όσο και την «ε/κ διοίκηση» για την ευαισθησία που έδειξαν, λέγοντας πως οι αρμόδιοι στρατιωτικοί και πολιτικοί θεσμοί συνεχίζουν εντατικά τις απαραίτητες έρευνες και πως η κατάσταση ξεκαθαρίζει σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι ο Μουσταφά Ακιντζί, επισκεπτόμενος την περιοχή τις πρώτες πρωινές ώρες, δήλωσε: «Ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα τέτοιο περιστατικό χωρίς να είμαστε άμεσα εμπλεκόμενοι στις αντιπαραθέσεις στην περιοχή, λόγω της γεωγραφικής μας θέσης. Το γεγονός δείχνει για ακόμη μια φορά προς τα πού πρέπει, κατά προτεραιότητα, να γίνουν βήματα, ώστε να τερματιστούν άμεσα οι συγκρούσεις και να υπάρξει η βάση για ειρήνη και σταθερότητα. Πρέπει όλοι να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια για μια μόνιμη λύση είτε στο νησί μας, είτε στην περιοχή».

Ο Μουσταφά Ακιντζί πήγε στο Βουνό λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα και ενημερώθηκε από τους αρμόδιους για την κατάσταση εκείνη την ώρα. Μετά τον Τ/κ ηγέτη, στην περιοχή του χωριού Βουνό μετέβη ο Κουντρέτ Οζερσάι και ακολούθησε ο Ερσίν Τατάρ και ο Τουφάν Ερχιουρμάν, πρόεδρος του ΡΤΚ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This