Ψυχρολουσία για την Αθήνα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Βρείτε τα μόνοι σας με την Άγκυρα»

Must Read

Οι Αμερικανοί αρνούνται τα περί διαμεσολάβησης που άφηνε να διαρρεύσει το περιβάλλον Μητσοτάκη, υιοθετώντας τη θέση των Τούρκων περί ανοιχτών ζητημάτων!

«Αδειάζει» το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την κυβέρνηση που ήθελε τις ΗΠΑ σε διαμεσολαβητικό ρόλο, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και προτρέπει τις δύο χώρες να συνεργαστούν και να επιλύσουν τις διαφωνίες τους ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Η επισήμανση αυτή από εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών όχι μόνο τινάζει στον αέρα τα περί παρέμβασης κατευνασμού, αλλά υιοθετεί τη θέση της Άγκυρας περί ανοιχτών ζητημάτων, που πρέπει να επιλυθούν μέσα από διάλογο για να υποχωρήσει η ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Δείτε επίσης: Διαμεσολάβηση και στο βάθος συνεκμετάλλευση – συγκυριαρχία στο Αιγαίο με τις ευλογίες των ΗΠΑ

Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές, ενόσω βρισκόταν στην Ουάσινγκτον ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και αμέσως μετά την επιστροφή του, καλλιέργησαν μια φημολογία και μια αισιοδοξία πως με πρωτοβουλία του Μάικ Πομπέο οι ΗΠΑ θα αναλάβουν το επόμενο διάστημα ρόλο, για να συνετίσουν την Τουρκία και να αποκλιμακωθεί η ένταση. Η απάντηση ήταν μια ψυχρολουσία.

«Οι ΗΠΑ δεσμεύονται συνεχώς με τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας για να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση των εξελίξεων μέσω διπλωματικών οδών. Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, να συνεργαστούν, για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύσουν τις διαφωνίες τους ειρηνικά, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, και καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο αύξησης των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση του ανταποκριτή του ANT1 στην Ουάσινγκτον.

Διαρρεόταν, μάλιστα, πως στο πλαίσιο της αμερικανικής διαμεσολάβησης τον επόμενο μήνα ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Άγκυρα και αμέσως μετά στην Αθήνα. «Το ταξίδι του Πάλμερ στην Τουρκία τον επόμενο μήνα είναι ήδη προγραμματισμένο και -αντίθετα από σχετικά δημοσιεύματα- δεν εντάσσεται σε πλαίσιο μεσολαβητικής πρωτοβουλίας. Δεν έχει συμφωνηθεί διαμεσολάβηση των ΗΠΑ ούτε σε υψηλό ούτε σε χαμηλό επίπεδο» ήταν η αρνητική και πάλι απάντηση από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η κυβέρνηση με την τροφοδότηση των σεναρίων αυτών προφανώς θέλησε να δείξει πως είχαν αποτέλεσμα το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Αυτό, όμως, δεν επιβεβαιώνεται.

Δεδομένης δε της απάντησης από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έσπευσε με τη σειρά του να διαψεύσει τη φημολογούμενη αμερικανική πρωτοβουλία διαμεσολάβησης, αλλά και να αφήσει αιχμές κατά του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. «Το κλίμα είχε δημιουργηθεί από δημοσιεύματα, τα οποία προφανώς δεν προέρχονται από τη φαντασία κάποιων, αλλά κάποιοι άφησαν να διαρρεύσουν αυτές τις πληροφορίες» είπε ο κ. Δένδιας, για να προσθέσει: «Δεν επιβεβαιώνω ότι υπάρχει διακηρυγμένη πρωτοβουλία των ΗΠΑ».

Το μόνο που κατάφερε η κυβέρνηση ήταν να δημιουργήσει προϋποθέσεις κριτικής και πυρών από την αντιπολίτευση. Με σχόλιό του ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι επιβεβαιώνεται το φιάσκο της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι «σε θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν χωράνε “φούσκες” και κατασκευασμένα δημοσιεύματα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This