Τρίτη 15/6/2021

Νέα πρόσκληση: «Άγγιξε» την Κύπρο το «Yavuz», ετοιμάζεται για γεώτρηση – Hχηρή απάντηση: «Η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος-πειρατή…»

Τέλος δεν έχει η τουρκική προκλητικότητα, αφού σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας το σκάφος Yavuz βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου με σκοπό να πραγματοποιήσει γεώτρηση.

Όπως αναφέρει μάλιστα η εν λόγω ανακοίνωση: «Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στην περιοχή όπως και οι Ελληνοκύπριοι».

Μάλιστα, η Άγκυρα αγνοεί τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία κάλεσε τους Τούρκους να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ένωσης. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, είπε χαρακτηριστικά:

«Η ΕΕ έχει παραμείνει σιωπηλή από το 2003 στον σφετερισμό των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει πρώτα να βάλει τέλος σ’ αυτές τις πολιτικές που υιοθετεί με το πρόσχημα των αλληλεγγύης, οι οποίες απέχουν από την πραγματικότητα, είναι προϊόντα προκατάληψης και φανερώνουν δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Να σημειωθεί πως η κίνηση αυτή της Τουρκίας γίνεται στα πλαίσια της Διάσκεψης του Βερολίνου, από την οποία θα απουσιάζει η Ελλάδα, κάτι που εκμεταλλεύεται η γειτονική χώρα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της.

Η αντίδραση της Κύπρου

Κύμα αντιδράσεων προκάλεσε στην Κύπρο η κίνηση της Τουρκίας να στείλει το “Yavuz” στο νότιο κομμάτι της, με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας να στέλνει μήνυμα στους Τούρκους να σταματήσουν τις παραβιάσεις.

«Συνεχίζοντας να περιφρονεί προκλητικά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της, η Τουρκία επιχειρεί ξανά να διεξαγάγει παράνομη γεώτρηση εντός, αυτή τη φορά, της νότιας ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, στο ερευνητικό τεμάχιο 8, το οποίο έχει δεόντως αδειοδοτηθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL.

Η νέα επαπειλούμενη γεώτρηση, θα συνιστά ακόμη μία κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και το σχετικό διεθνές εθιμικό δίκαιο, αγνοώντας τις διεθνείς συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ που βρίσκονται σε ισχύ μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ και Κύπρου – Αιγύπτου, αντίστοιχα.

Η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος-πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αντιδιαστολή με τις ενεργειακές συνέργειες που δημιουργούνται στην περιοχή, όπως κατέδειξε περίτρανα η δημιουργία, προ τριημέρου στο Κάιρο, του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), αλλά και η προ δύο εβδομάδων υπογραφή της Συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, στην Αθήνα, η Τουρκία επιμένει να βαδίζει στον δρόμο της διεθνούς παρανομίας που μόνη της επέλεξε.

Η Τουρκία, με κυνισμό και υποκρισία, διενεργεί την προδήλως παράνομη δραστηριότητα της στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, προβάλλοντας επιχειρήματα περί δήθεν προάσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, την ίδια στιγμή που διεκδικεί για τον εαυτό της το 44% της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου εις βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι οι γεωτρητικές εργασίες διενεργούνται προς όφελος των Τουρκοκυπρίων είναι αβάσιμος και οποιαδήποτε υποτιθέμενη «αδειοδότηση» από την ούτω καλούμενη «ΤΔΒΚ» είναι παράνομη και άκυρη, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο», ήταν η ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δείτε επίσης: Συνέντευξη του Αρχηγού του Λιβυκού Στόλου: «Ή θα νικήσουμε ή θα πεθάνουμε…»

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ