Κυριακή 13/6/2021

Ο θρασύς Ακάρ ζητά από την Ελλάδα αποστρατικοποίηση 16 νησιών κι ο Τσαβούσογλου απ’ την Ευρώπη να γίνει «έντιμη»

Τη «συμμόρφωση» της Ελλάδας με το διεθνές δίκαιο ζήτησε ο Χουλουσί Ακάρ, που, στο πλαίσιο προσπάθειας υφαρπαγής των ελληνικών νησιών από την Τουρκία, διαμήνυσε και πάλι ότι η χώρα μας πρέπει να αποστρατικοποιήσει 16 νησιά του Αιγαίου.

«Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκιο σε 16 νησιά του Αιγαίου», ήταν τα ακριβή λόγια του Τούρκου υπουργού Άμυνας, ο οποίος και στις 20 Απριλίου του 2019 είχε πει: «Η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τις συνθήκες, εξοπλίζοντας νησιά του Αιγαίου, τα οποία υπόκεινται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης».

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε στο Sputnik ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μεσολαβεί δίκαια και αντικειμενικά στη συνεχιζόμενη διένεξη ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο, που αφορά την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο, αντί να λαμβάνει απλώς αποφάσεις που στοχοθετούν την Άγκυρα».

«Η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίζει έναν ισορροπημένο και αντικειμενικό ρόλο στα ζητήματα. Χάριν της αλληλεγγύης, η ΕΕ είναι σε θέση να υποστηρίζει μόνο τα κράτη μέλη της. Αυτό, όμως, δεν λύνει το πρόβλημα. Αντί να κάνουν δηλώσεις ή να λαμβάνουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, θα πρέπει να βρουν τον τρόπο για να διευθετήσουν αυτό το πρόβλημα και μπορούν να είναι έντιμοι μεσολαβητές», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Δείτε επίσης: Λευκή σημαία Τσαβούσογλου για Λιβύη: «Όσο τηρείται η εκεχειρία, δεν θα στέλνουμε στρατό»

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ