Έχει ξεφύγει τελείως η Άγκυρα: «Αμφισβητεί υφαλοκρηπίδα, εναέριο χώρο, νησιά και Ίμια»

Must Read

Κάθε μέρα και μια πρόκληση. Πριν από λίγο αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με ανάρτησή του στο Twitter δημοσιεύει έγγραφο με σημειώσεις στο οποίο περιλαμβάνονται οι αξιώσεις των γειτόνων μας στο Αιγαίο.

Το έγγραφο κοινοποίησε ο Τσαγατάι Ερτζίγες, Διευθυντής Αεροναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και έχει τίτλο: «σημείωμα σχετικά με τις διαφορές του Αιγαίου».

Έτσι, λοιπόν η Άγκυρα αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, εγείροντας πέντε αξιώσεις. Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι θέτουν θέμα για την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα, την αποστρατικοποίηση των νησιών, τον εναέριο χώρο, την κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων.

«Η θεμελιώδης πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη να θεωρηθεί ολόκληρο το Αιγαίο ως ελληνική θάλασσα με πλήρη παραβίαση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας ως ένα από τα παράκτια κράτη», αναφέρει μεταξύ αλλων το έγγραφο του ΥΠΕΞ.

Δείτε επίσης: Τσουνάμι κινητοποιήσεων για το μεταναστευτικό! Φοβισμένη η κυβέρνηση από τις αντιδράσεις (video)

Αναλυτικότερα η Τουρκία ρίχνει στο τραπέζι πέντε θέματα που αφορούν:

  1. Την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών», γράφει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

2. Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

3. Εναέριος χώρος

«Ο διεθνής εναέριος χώρος στην ανοικτή θάλασσα δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία κανενός έθνους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου πρέπει να αντιστοιχεί στο εύρος των χωρικών υδάτων» υποστηρίζει η Τουρκία.

4. Κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων

5. Δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και αρμοδιότητες

Αυτά, για να βλέπουμε πως ακριβώς εννοούν οι Τούρκοι την προσφυγή στην Χάγη. Όταν οι Τούρκοι ακούν το Ελληνικό πολιτικό σύστημα να ομιλεί περί αναγκαιότητας προσφυγής στην Χάγη καταλαβαίνουν πως τους «παίρνει» να ζητήσουν τα πάντα.

Και όσο μας βλέπουν «ανοιχτούς στον διάλογο» τόσο θα μακραίνει ο κατάλογος των διεκδικήσεων…

 Το tweet του Τούρκου αξιωματούχου:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This