Σαουδική Αραβία προς Δένδια: «Τα τουρκικά μνημόνια είναι άκυρα, ανύπαρκτα και επικίνδυνα»

Must Read

Η Αθήνα και το Ριάντ, λειτουργώντας από κοινού ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή, εκφράζουν την κοινή πεποίθηση ότι τα μνημόνια Τουρκίας – Σάρατζ είναι άκυρα και ανύπαρκτα.

Τα παραπάνω εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκηπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ στην Αθήνα.

«Όσον αφορά τη Λιβύη, οι χώρες μας συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες. Έχουμε και οι δύο την αντίληψη ότι τα δύο μνημόνια, τα οποία υπεγράφησαν από τον κ. Σαράτζ και την Τουρκία είναι άκυρα και ανύπαρκτα. Επίσης, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την κατάσταση, τόσο για τη Λιβύη, όσο και για την ευρύτερη περιοχή», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, επικαλούμενος τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το Νταβός, εξέφρασε την άποψη πως τα μνημόνια είναι εξωφρενικά, τόσο από νομική, όσο από γεωγραφική άποψη, γνωστοποιώντας το γεγονός πως συμφώνησαν με τον πρίγκηπα αλ Σαούντ να μείνουν σε διαρκή επαφή, ώστε Ελλάδα και Σαουδική Αραβία να λειτουργούν από κοινού ως σταθεροποιητικοί παράγοντες στην περιοχή.

Ιδιαίτερη δυναμική στις σχέσεις Ελλάδας –  Σαουδικής Αραβίας

Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Δένδιας τόνισε πως έχουν αποκτήσει μια ιδιαίτερη δυναμική και επισήμανε ότι αυτό για την Ελλάδα είναι μια στρατηγική επιλογή, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια ιδιαίτερα σημαντική χώρα, όχι μόνο στην αραβική χερσόνησο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση σχετικά με τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του γερμανικού Κοινοβουλίου για τα μνημόνια Τουρκίας – κυβέρνησης Τρίπολης, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως (αυτή) αναδεικνύει με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο τον αποσταθεροποιητικό τους ρόλο στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην περιοχή.

«Δεν είναι μόνο δύο νομικά κείμενα που είναι ανύπαρκτα και επιβλαβή. Δημιουργούν μια αποσταθεροποιητική πραγματικότητα», τόνισε και έσπευσε να προσέθεσε ότι «η άποψη της Νομικής Υπηρεσίας του γερμανικού Κοινοβουλίου είναι μία ακόμα πέτρα στο οικοδόμημα που προσπαθούμε να χτίσουμε, για να πείσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη για την επικινδυνότητα αυτών των δραστηριοτήτων στην περιοχή μας».

Διαβάστε επίσης: Σκληρή απάντηση ελληνικού ΥΠΕΞ: Υποκριτές οι Τούρκοι που κάνουν λόγο για διεθνές δίκαιο!

Τέλος, ερωτηθείς για τις τουρκικές προκλήσεις, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που αντιμάχεται την Τουρκία, αλλά είναι μια χώρα που στηρίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την εφαρμογή του διεθνούς Δικαίου. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει η Ελλάδα, διαμήνυσε και σημείωσε: «Εμείς θα θέλαμε να έχουμε ένα γείτονα που ευημερεί, που συμμερίζεται τον τρόπο που εμείς και η Ευρώπη βλέπει τα πράγματα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This