Έτοιμοι για όλα! Σε συναγερμό ΚΑΙ στο Αιγαίο οι Ένοπλες Δυνάμεις, υπό τον φόβο τουρκικής προβοκάτσιας με θερμό επεισόδιο

Must Read

Ο κίνδυνος, μέσα από μια τεχνητή κρίση που προκαλεί με τις αθρόες προωθήσεις μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, η Τουρκία να εξυφαίνει σχέδιο για πρόκληση προβοκάτσιας, η οποία θα οδηγήσει σε «θερμό επεισόδιο» ή και σε πολεμική σύρραξη, είναι ορατός και απασχολεί εντόνως την ελληνική κυβέρνηση. Αυτός είναι ο λόγος που η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι τεράστια και εκτείνεται απ’ άκρη σ’ άκρη των συνόρων με την Τουρκία, χερσαία, αλλά ειδικά θαλάσσια. Στο Αιγαίο, ο έλεγχος των ροών είναι πολύ πιο δύσκολος απ’ ό,τι στον Έβρο, εκεί όπου Στρατός και Αστυνομία έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Το σχέδιο αποσταθεροποίησης της Ελλάδας και της άσκησης πιέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκ μέρους του καθεστώτος Ερντογάν με το Μεταναστευτικό είναι προφανές. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και επιτελείς του Πενταγώνου, ωστόσο, αναζητούν και άλλες σκοπιμότητες πίσω από το σχέδιο αυτό, γνωρίζοντας πολύ καλά πως ο Τούρκος πρόεδρος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του και οι καταστάσεις, για παράδειγμα στη Συρία, δεν εξελίσσονται όπως ανέμενε, κάνοντας πιο δυσχερή τη θέση του. Η διάχυση της κρίσης δυτικά ίσως αποτελεί διέξοδο για τον Ερντογάν…

Η προπαγάνδα που κάνει τελευταίως η Άγκυρα περί νεκρών μεταναστών από ελληνικά πυρά στον Εβρο προβλημάτισε περισσότερο, όπως και ορισμένες άλλες περίεργες κινήσεις στα τουρκικά παράλια, με χαρακτηριστική την αυξημένη δραστηριότητα της τουρκικής ακτοφυλακής.

Με πολιτική εντολή, λοιπόν, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αυξήσει την ετοιμότητά τους και την παρουσία τους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως και στον Έβρο. Έχει ενισχυθεί ο αριθμός των στρατιωτών με επιπλέον άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων, ενώ αυξήθηκαν τόσο ο αριθμός των πολεμικών πλοίων που επιτηρούν τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία όσο και οι περιπολίες σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα.

Οι περιπολίες δεν λειτουργούν αποτρεπτικά μόνο για τους Τούρκους διακινητές, που στοιβάζουν σε λέμβους δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες και επιχειρούν να τους περάσουν στα ελληνικά νησιά, αλλά και αποτρεπτικά για την πιθανή σκέψη κλιμάκωσης και εξέλιξης της μεταναστευτικής κρίσης σε στρατιωτική κρίση ή σύρραξη.

Δείτε επίσης: Χάος και πάλι στον Έβρο – Πέταξαν χημικά και δακρυγόνα στους αστυνομικούς (video)

Ο έλεγχος και οι περιπολίες γίνονται και από τον αέρα, με drones να πετούν συνεχώς στο ανατολικό Αιγαίο και ελικόπτερα να βρίσκονται στα κεντρικά νησιά, κάνοντας πτήσεις επιτήρησης με τη διάθεση και θερμικών καμερών. Σε ετοιμότητα βρίσκεται και η αντιαεροπορική άμυνα, με τα ραντάρ να «σαρώνουν» τα θαλάσσια σύνορα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις στέλνουν μήνυμα αποτροπής και με τη διεξαγωγή άσκησης με πραγματικά πυρά σε πολλά νησιά ταυτόχρονα.

Ιδιαίτερη βάση δίνεται στις ευαίσθητες περιοχές (αυτές που η Τουρκία θεωρεί «γκρίζες ζώνες»), όπως είναι το σύμπλεγμα των Ιμίων και του Καστελόριζου. Χθες, μάλιστα, τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από τη νήσο Ρω, με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας να σπεύδουν να τα αναχαιτίσουν και να προκαλούνται, λόγω αντίδρασης των Τούρκων χειριστών, 4 εμπλοκές. Συνολικά, τα τουρκικά μαχητικά σημείωσαν 36 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής επισκέφθηκε το Φαρμακονήσι, παρακολουθώντας άσκηση και βολές ετοιμότητας από τη στρατιωτική φρουρά. «Φαρμακονήσι. Εξαιρετική η συνεργασία Στρατού και Ακτοφυλακής και εδώ. Πολλές οι προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα, αλλά με αποφασιστικότητα, σθένος, υψηλό ηθικό και αίσθηση του καθήκοντος περιορίζονται καθημερινά. Βολές, ασκήσεις ετοιμότητας και η απόλυτη θέση μας για την προάσπιση των συνόρων μας είναι όχι μόνο μήνυμα, αλλά και ρεαλιστική απόδειξη της αποφασιστικότητάς μας», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο κ. Στεφανής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This