Πέμπτη 17/6/2021

Ο φράχτης στον Έβρο και η τακτική Δημοσχάκη

Συνέβη προ διετίας σε συνοριακό φυλάκιο των Ενόπλων Δυνάμεων μας στις Καστανιές Έβρου. Το επισκέφθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μαζί με τον Βουλευτή Έβρου Αναστάσιο Δημοσχάκη. Ήταν ο καιρός που οι Τούρκοι είχαν συλλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Εισήλθε ο Καραμανλής στο φυλάκιο και όταν ζεστάθηκε η συζήτηση ρώτησε έναν αξιωματικό: «Υπάρχει κάτι που να σας ανησυχεί;». Η απάντηση που έλαβε τον αιφνιδίασε αλλά και τον χαροποίησε: «Εμείς κύριε Πρόεδρε, δεν είμαστε εδώ για να ανησυχούμε εμείς! Είμαστε εδώ για να ανησυχούνε οι άλλοι! Οι απέναντι». Εξαιρετικώς επίκαιρη φράση δεδομένης της συγκυρίας.

Ο φράκτης του Εβρου έχει την δική του ιστορία. Η ιδέα της φύλαξης των συνόρων στον Έβρο με νέα μέθοδο υιοθετήθηκε το πρώτον όταν ανέλαβε ο Δημοσχάκης αρχηγός της ΕΛΑΣ το 2007. Ο πρώτος αρχηγός από την Βόρειο Ελλάδα.

Δείτε επίσης: Ο ΥΠΕΘΑ προσλαμβάνει 1.200 οπλίτες για την «μάχη του Έβρου»

Όταν τον ρώτησε ο τότε Υπουργός Δημοσίας Τάξεως Βύρων Πολύδωρας ποιο είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να λύσει εκείνος απάντησε: «Το λαθρομεταναστευτικό». Τα στοιχεία φώναζαν. Το 2005 είχαν εισέλθει παρανόμως στην χώρα 66.351 παράνομοι μετανάστες και το 2007 112.364.

Επέστρεφε τους τριπλάσιους μετανάστες

Ο Δημοσχάκης ως αρχηγός της ΕΛΑΣ τότε ταξίδεψε επισήμως στις ΗΠΑ και συνάντησε στον Λευκό Οίκο ένα σημαίνον στέλεχος σύμβουλο του Προέδρου Μπους ο οποίος διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στην Ρουμανία. Του ζήτησε μεταξύ άλλων να αναλάβουν οι ΗΠΑ την εκπαίδευση ανδρών της ΕΛΑΣ στις επαναπροωθήσεις μεταναστών από τον Έβρο.

Η εμπειρία τους από την διαχείριση του ίδιου προβλήματος στα σύνορα με το Μεξικό θα τους ήταν πολύτιμη. Πράγματι η εκπαίδευση άρχισε το 2008 και το αποτέλεσμα ήταν για κάθε 50 μετανάστες που έμπαιναν ο Δημοσχάκης να επιστρέφει στην Τουρκία τριπλάσιους. Εκατόν πενήντα! Τότε τέθηκε για πρώτη φορά στο τραπέζι και η ιδέα του φράκτη που τελικώς άρχισε επί Υπουργίας Παπουτσή και ΑΓΕΣ Φράγκου το 2011.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ