Χάνει το… δεκανίκι των Ολλανδών το «Γιαβούζ»

«Δεν θα μπουν στην Κυπριακή ΑΟΖ τα υποστηρικτικά πλοία».

Must Read

Η γνωστοποίηση των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, που γίνονται  από την Τουρκία μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ, σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, τους οργανισμούς της και τις Αρχέςαυτής, φαίνεται πως άρχισε να αποδίδει.

Τα τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πλοία υποστήριξης, καθώς δύο από τα τρία βοηθητικά πλοία αποφάσισαν να μη συμμετέχουν στην παράνομη γεώτρηση.

Συγκεκριμένα, η συνεργαζόμενης με τους Τούρκους ολλανδική πλοιοκτήτρια εταιρεία ανέφερε στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» πως τα δύο πλοία της «δεν θα υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις του Γιαβούζ σε κυπριακά ύδατα».

«Γνωρίζουμε τις πολιτικές ευαισθησίες μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου σε σχέση με την τοποθεσία γεώτρησης του «Γιαβούζ» και γι’ αυτό τα πλοία μας δεν θα υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις του σε κυπριακά ύδατα», ήταν η απάντηση (σε σχετικά ερωτήματα) της μητρικής ολλανδικής εταιρείας «Vroon Offshore Services», ιδιοκτήτριας των πλοίων υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων «VOS PRIME» και «VOS PRINCE».

Πρόκειται για τα δύο από τα τρία πλοία υποστήριξης που αναφέρονται στην παράνομη τουρκική Navtex για τη γεώτρηση του Γιαβούζ στον στόχο «Καρπασία-1» (Karpaz-1), στο λεγόμενο «τεμάχιο Ε» των κατεχομένων, εντός της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα, η απάντηση του εκπροσώπου της «Vroon Offshore Services» ήταν σαφής. Τα πλοία της βρίσκονται μεν στο λιμάνι της Σελεύκειας, αλλά δεν θα ακολουθήσουν το «Γιαβούζ» από τη στιγμή που αυτό θα επιχειρήσει παράνομα σε κυπριακά ύδατα.

Νέα προειδοποίηση των Βρυξελλών

«Απαράδεκτη κλιμάκωση»

Από πλευράς Ευρώπης, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, με γραπτή της δήλωση επισημαίνει πως «η δεύτερη προγραμματισμένη επιχείρηση γεώτρησης, δύο μήνες μετά την έναρξη των συνεχιζόμενων ενεργειών γεώτρησης δυτικά της Κύπρου, είναι μια περαιτέρω απαράδεκτη κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου».

Η κα Μογκερίνι καλεί τις «τουρκικές Αρχές να αποφύγουν παρόμοιες ενέργειες, να ενεργήσουν με πνεύμα καλής γειτονίας και να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Η Λευκωσία κλιμακώνει τις καταγγελίες για τη νέα επιχειρούμενη παράνομη τουρκική γεώτρηση στα ανοιχτά της κατεχόμενης Καρπασίας.

Η Προεδρία τονίζει ότι «η επιχειρούμενη δεύτερη γεώτρηση, δύο μόλις μήνες μετά την έναρξη της παράνομης γεώτρησης δυτικά της Κύπρου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, συνιστά μια κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με τη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο, και αποτελεί σοβαρότατη παραβίαση της κυριαρχίας της ΚΔ».

Μάλιστα, σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, μίλησε για το θέμα στον Ελβετό ομόλογό του, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για επίσκεψη εργασίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This