Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης «Δούρειος Ίππος» της Άγκυρας για την αλλαγή του status quo στο Αιγαίο

Must Read

Καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ προκλητικότητας μετά το άλλο οι Τούρκοι στο Αιγαίο τη στιγμή που απειλούν με γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και με έναν ύποπτο και δόλιο τρόπο επιχειρούν να σύρουν την Ελληνική πλευρά σε συζητήσεις για ανύπαρκτα θέματα, όπως το υποτιθέμενο «αμφισβητούμενο καθεστώς νησιών του Αιγαίου» σε ένα ανατολίτικο παζάρι με δήθεν αντικείμενο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Το πρόσχημα των ΜΟΕ δεν είναι τίποτα περισσότερο από την αφετηρία ενός ατέρμονος διαλόγου, με απώτερο στόχο την αποδοχή από την Αθήνα των Τουρκικών αιτιάσεων, με πιθανή προσφυγή στη Χάγη και την συνεκμετάλλευση της Ελληνικής θάλασσας του Αιγαίου. Η Άγκυρα στήνει την γνωστή παγίδα στην Αθήνα. Αν καταφέρει να την εγκλωβίσει, τότε η Ελλάδα θα έχει απωλέσει με απόλυτη βεβαιότητα κυριαρχικά δικαιώματα.

Τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία της Τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στον αέρα την θάλασσα και πρόσφατα και στην ξηρά, στην περιοχή του Έβρου, σοκάρουν: Οι Τούρκοι αμφισβητούν πλέον τα όρια του FIR Αθηνών, το εύρος των χωρικών υδάτων, θέτουν ζητήματα που αφορούν «γκρίζες ζώνες» και την υφαλοκρηπίδα!

Παρά τη ζοφερή εικόνα, η Αθήνα δείχνει υπομονή. Είναι αξιοσημείωτο δε το ότι, τη στιγμή που Τουρκικά μαχητικά κάνουν «πάρτυ» στο Αιγαίο και στον Έβρο, με μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων, η Ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να τείνει χείρα φιλίας στα «γεράκια» της Άγκυρας.

Εξ άλλου, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τονίζουν ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα «κουρελιάζει» πρώτη η Τουρκία. «Σε τι μπορεί να αποσκοπεί η συζήτηση για ΜΟΕ; Στο να ρίξουν την ένταση που η Τουρκία προκαλεί και δυναμιτίζει ανάλογα τις επιδιώξεις της;», διερωτώνται οι Έλληνες επιτελείς. Προτρέπουν, μάλιστα, οι όποιες συζητήσεις να «στηθούν» υπό μία και μόνη προϋπόθεση: «Να σταματήσει η Τουρκία τις προκλήσεις, όπως και την κάθε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, τις απειλές και τους άσκοπους τσαμπουκάδες και τότε να εδραιωθεί κάποια βάση διαλόγου».

«Μοιρασιά» στην Ανατολική Μεσόγειο

Με τα Τουρκικά μαχητικά οπλισμένα, να πετούν λίγα μέτρα πάνω από εθνικό έδαφος, τον Ερντογάν και τον Τσαβούσογλου να μιλούν για «μοιρασιά» στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να υπάρξει, όπως έχει αναφέρει κατ’ επανάληψη ο υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδιας «έντιμος διάλογος».

Στην τελευταία «απόπειρα» συζήτησης περί ΜΟΕ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ανακοινώθηκε «συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων σε επίπεδο διοικητών σχηματισμών, ανταλλαγή άρθρων (!) και συμμετοχή σε κοινές αθλητικές δραστηριότητες».

Πληροφορίες από εκείνη την συνάντηση, ανέφεραν ότι οι Τούρκοι επιχειρούν, πλέον, να ανοίξουν όλα τα ζητήματα που αφορούν τις πάγιες αξιώσεις τους σε βάρος των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, γεγονός που πιστοποιείται άλλωστε καθημερινά, όπως και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλού, ο οποίος, αναφερόμενος στην απαράδεκτη παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλο και τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κ. Φλώρο σε ακριτικά νησιά, είπε ότι τα Τουρκικά μαχητικά εκτελούσαν «αποστολή ρουτίνας»! Θέλουν, πλέον, να περάσουν το μήνυμα ότι η παράνομη δράση των Τούρκων πιλότων είναι «ρουτίνα».

Προφανώς οι αξιώσεις που τίθενται από τους Τούρκους και συνιστούν αλλαγή του «status quo» στο Αιγαίο, απορρίπτονται σταθερά από την Ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Στρατιωτική ηγεσία συνιστά και στην Κυβέρνηση «ιδιαίτερη προσοχή» στις κινήσεις και πρωτοβουλίες της. Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε στο γραφείο του τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζ. Πάγιατ, προς τον οποίον εξέθεσε τόσο την κατάσταση στο Αιγαίο, όσο και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να αντιδράσει δυναμικά σε οιαδήποτε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων και αυτό δεν θα συνιστά καθ’ οιονδήποτε τρόπο «πρόσκληση σε γεύμα» (διαλόγου) προς την Τουρκία.

Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές συνεχώς «Δεν μπορεί Έλληνες πιλότοι και στρατιωτικοί να έχουν χύσει το αίμα τους στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, άλλοι να δίνουν καθημερινά μάχες στο Αιγαίο και οποιοσδήποτε να διανοείται “διάλογος με υποχωρήσεις”». Το τελευταίο διάστημα, οι Τούρκοι έχουν «ξεσαλώσει» με υπερπτήσεις, παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του ΕΕΧ, εμπλεκόμενοι σε επικίνδυνες αερομαχίες με τα Ελληνικά μαχητικά, που παγίως αναχαιτίζουν.

Οι υπερπτήσεις, οι εμπλοκές, τα οπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη και οι παραβιάσεις είναι στοιχεία που καταδεικνύουν «ποιοτική αναβάθμιση» της τουρκικής προκλητικότητας. Μία ματιά στα στοιχεία είναι αρκετή για να καταδείξει πώς η Άγκυρα το πάει «σφαίρα» για «πολεμικό επεισόδιο», μίνι ή και μείζονα Ελληνοτουρκική κρίση, με στόχο τον διάλογο. Το πρώτο θα το έχει, εάν απαιτηθεί. Για το δεύτερο, ας περιμένει…

Νέο ρεκόρ παραβιάσεων και παραβάσεων το 2020

Το 2019 που χαρακτηρίζεται ως έτος με πολύ αυξημένη την Τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο, φαίνεται ότι θα αποδειχθεί… «ασήμαντο» σε σύγκριση με το τρέχον, 2020. Ολόκληρο το προηγούμενο έτος είχαν σημειωθεί συνολικά 124 υπερπτήσεις και 384 εμπλοκές – αριθμοί ρεκόρ στο διάστημα των τελευταίων τουλάχιστον δέκα χρόνων!

Σήμερα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Και μόνο με τα στοιχεία των τεσσάρων πρώτων μηνών οι τάσεις της Τουρκικής προκλητικότητας φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο!

Μέχρι και τα τέλη Απριλίου, δηλαδή σε διάστημα τεσσάρων μηνών, τα Τουρκικά αεροσκάφη είχαν καταγράψει ήδη 255 υπερπτήσεις και 212 εμπλοκές με Ελληνικά μαχητικά. Κι όλα αυτά, όταν τα προηγούμενα χρόνια (την τελευταία 5ετία), σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, κατεγράφησαν από 36 έως και 57 υπερπτήσεις ανά έτος και 68 έως 176 εμπλοκές.

Τεράστιος είναι, πλέον, και ο αριθμός των οπλισμένων Τουρκικών αεροσκαφών που εισέρχονται στον Ελληνικό εναέριο χώρο. Το 2019 είχαν εντοπισθεί 344 οπλισμένα αεροσκάφη επί συνόλου 2.118. Τώρα, τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2020, έχουν εντοπισθεί 170 οπλισμένα αεροσκάφη, σε σύνολο 2070 αεροσκαφών.

Οι αριθμοί κατά τα προηγούμενα έτη ωχριούν μπροστά στα στοιχεία που αναμένεται να καταγραφούν φέτος. Όπως, βεβαίως, και αυτά των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Το 2019 κατεγράφη ρεκόρ παραβιάσεων, με τον αριθμό τους να εκτοξεύεται στις 4.811, όταν το 2016 ήταν 1.671 και το 2015, 1.779. Μόνο την διετία 2017-2018 ξεπέρασαν τις 3.000 οι παραβιάσεις.

Από το 2009 που υπάρχουν συστηματικά συγκεντρωτικά στοιχεία στην διάθεση του ΓΕΕΘΑ, ουδέποτε έχουν καταγραφεί τόσο υψηλοί αριθμοί στην Τουρκική προκλητικότητα, που βαίνει συνεχώς εντεινόμενη.

Είναι προφανές πώς, αυτή η αυξημένη παραβατικότητα εκ μέρους της Τουρκίας, αποτελεί άλλο έναν μοχλό πίεσης για να υποκύψει η Ελλάδα στις άνομες αξιώσεις της.

τουρκικη προκλητικοτητα

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This