ΑΡΧΙΚΗ ΑΜΥΝΑ Υβριδικός πόλεμος της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας μέσω του μεταναστευτικού (video)

Υβριδικός πόλεμος της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας μέσω του μεταναστευτικού (video)

Επί πολλές δεκαετίες δεδηλωμένη πρόθεση των τουρκικών ηγεσιών είναι να καταστήσουν την Τουρκία μεγάλη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτής της επιδίωξης, η Τουρκία είναι ένας γεωπολιτικός παίκτης ο οποίος δεν αποφεύγει τις εξωτερικές προκλήσεις, αλλά αντίθετα προσπαθεί διαρκώς να τις εκμεταλλευτεί. Σε αυτή τη λογική, οι τουρκικές ηγεσίες και κυρίως ο Ερντογάν δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αναξιοποίητες τις μαζικές μεταναστευτικές ροές που καταφθάνουν στην Ευρώπη από τον Τρίτο κόσμο.

Γράφει ο Αναστάσιος Λαυρέντζος


Η Τουρκία λοιπόν όχι μόνο δεν προσπάθησε να αποφύγει αυτές τις ροές, αλλά αντιθέτως επιδίωξε να τις έλξει. Έτσι λ.χ. διευκόλυνε την έκδοση βίζας για μεγάλο αριθμό χωρών της Ασίας και της Αφρικής και καθιέρωσε πολύ φθηνά αεροπορικά εισιτήρια. Επίσης ανέχτηκε, αν όχι υπέθαλψε, διάφορα κυκλώματα διακίνησης παράνομων μεταναστών. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία κατάφερε να γίνει βασική χοάνη διοχέτευσης της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη, μετατρέποντας έτσι τις μεταναστευτικές ροές σε πολιτικό της όπλο.

Με το όπλο αυτό η Τουρκία εκβίασε την Ευρώπη το 2015, όταν οι μεταναστευτικές και οι προσφυγικές ροές γιγαντώθηκαν επ’ αφορμή της συριακής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕ συνομολόγησε το 2016 με την Τουρκία μια συμφωνία για το μεταναστευτικό. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια εύθραυστη συμφωνία, με την οποία η ΕΕ θα πλήρωνε λύτρα στην Τουρκία, προκειμένου να κρατά υπό κάποιο έλεγχο τις μεταναστευτικές ροές. Στη μέση αυτής της διευθέτησης βρέθηκε η Ελλάδα, η οποία ανέλαβε το διαχειριστικό φορτίο, χωρίς όμως να έχει δυνατότητα ελέγχου στο πρόβλημα.

Τις τελευταίες εβδομάδες γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας μεγάλης έξαρσης των παράνομων μεταναστευτικών ροών, η οποία θυμίζει μέρες του 2015. Σχετικά είναι ενδεικτικό ότι στις 28 Αυγούστου, σε διάστημα μόνο μισής ώρας δεκατρείς μεγάλες λέμβοι έφτασαν στις ακτές της Λέσβου και αποβίβασαν περισσότερους από 500 μετανάστες. Οι εικόνες τεράστιων λέμβων παρατεταγμένων στη Σκάλα Συκαμνιάς της Λέσβου έκαναν σύντομα τον γύρο του κόσμου, δημιουργώντας για την Ελλάδα την αίσθηση μιας ανοχύρωτης χώρας. Ανάλογα περιστατικά εμφανίζονται σε πολλές περιοχές της χώρας, με την εμφάνιση μεταναστευτικών ροών και στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης. Τί μέλλει γενέσθαι λοιπόν; Και πώς η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει σε αυτές τις εξελίξεις;

Οι δύο βασικοί παράμετροι του μεταναστευτικού

Όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα, υπάρχουν δύο βασικοί ρυθμοί:

– Ο ένας είναι ο ρυθμός εισροής των παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα. Όποιος ελέγχει αυτό τον ρυθμό, είναι αυτός που ασκεί πολιτική. Η Τουρκία ελέγχει αυτόν τον ρυθμό και άρα είναι ο παράγοντας που ασκεί πολιτική.

– Ο δεύτερος ρυθμός είναι ο ρυθμός αποχώρησης των παράνομων μεταναστών από την Ελλάδα. Εκείνος που ελέγχει μόνο αυτόν τον ρυθμό, είναι απλώς διαχειριστής. Η Ελλάδα πασχίζει να ελέγξει αυτόν τον ρυθμό και άρα προσπαθεί να είναι ένας διαχειριστής.

Ανυπαρξία ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής

Υπό την πίεση των εντυπώσεων που δημιούργησαν οι πρόσφατες μαζικές αφίξεις μεταναστών, η κυβέρνηση συγκάλεσε πριν λίγες μέρες ΚΥΣΕΑ προκειμένου να αποφασίσει έκτακτα μέτρα για το μεταναστευτικό.

Όπως αποδείχτηκε, τα επτά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση επιχειρούν να ελέγξουν τον ρυθμό αποχώρησης μεταναστών από τη χώρα ή έστω να αποσυμφορήσουν τα νησιά του Αιγαίου. Μεταφέροντας έναν αριθμό μεταναστών στην ενδοχώρα, ανακουφίζουν προσωρινά τα νησιά (μέχρι να έλθει το επόμενο «κύμα»), άλλα όσους μεταφέρουν στο εσωτερικό, τους θέτουν εκτός συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας (δεν υπάρχει σχετική αναφορά στη συμφωνία, αλλά έτσι την ερμηνεύουν η ΕΕ και η Τουρκία). Ουσιαστικά δηλαδή τους εγκαθιστούν επ’ αόριστο στη χώρα. Με αυτές τις πρακτικές όχι μόνο δεν λύνουν το μεταναστευτικό, αλλά τελικά προωθούν ακριβώς αυτό που επιδιώκει η Τουρκία, δηλαδή, την εγκατάσταση μεταναστών σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει μεταναστευτική πολιτική. Είναι μόνο ένας παθητικός δέκτης, ο οποίος πασχίζει να διαχειριστεί το πρόβλημα. Ακόμη και αυτό όμως το κάνει σπασμωδικά, όταν η ένταση των μεταναστευτικών ροών τον υποχρεώνει να δείξει ότι αντιδρά.

Στην προηγούμενη περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής καλύφθηκε πίσω από το «ιδεολόγημα» των ανοικτών συνόρων. Με την αλλαγή κυβέρνησης στις πρόσφατες εκλογές καλλιεργήθηκαν οι προσδοκίες για μια διαφορετική προσέγγιση του μεταναστευτικού. Πράγματι, ορισμένες αποφάσεις των πρώτων ημερών έδειξαν μια αλλαγή πλεύσης, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση ΝΔ δεν είχε ετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει ένα μείζον και διαρκές ζήτημα όπως το μεταναστευτικό.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμένει μια ανοχύρωτη χώρα απέναντι στον υβριδικό μεταναστευτικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον της η Τουρκία. Επίσης, η ελληνική κοινωνία, η οποία επί μια δεκαετία αντιμετωπίζει μια βαθιά κρίση, δεν μπορεί να βλέπει τις ελληνικές κυβερνήσεις να προσπερνούν το βασικό πρόβλημα της χώρας και να ξοδεύουν χρόνο και πόρους για μια ατελέσφορη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Πρόταση για μια ελληνική μεταναστευτική πολιτική

Σε αυτό το πλαίσιο είναι προφανές ότι η παρούσα κυβέρνηση καλείται να αντιληφθεί τις ευθύνες της και να ασκήσει με θάρρος μια συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική. Μια πολιτική η οποία θα υπηρετεί πρώτα τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της Ελλάδας και στη συνέχεια θα βοηθά όσους πραγματικά δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια στα μέτρα των δυνατοτήτων της χώρας.

Μια τέτοια μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει:

1. Να περιορίσει ή να απαγορεύσει τη δράση όσων ΜΚΟ δεν λειτουργούν σε αυστηρά ανθρωπιστικό πλαίσιο. Ειδικότερα πρέπει να απαγορευτεί άμεσα η δράση των ΜΚΟ που λειτουργούν καταχρηστικά (ή ακόμη και σε συνεργασία με κυκλώματα λαθροδιακινητών), και βεβαίως όσων ΜΚΟ λειτουργούν ως μηχανισμοί προώθησης σχεδιασμών τρίτων χωρών.

2. Να δημιουργήσει ένα πλέγμα αντικινήτρων στην έλευση παράνομων μεταναστών, ώστε οι τελευταίοι να πάψουν να θεωρούν την Ελλάδα εύκολη πύλη σε έναν παράδεισο δωρεάν παροχών. Επί παραδείγματι, μπορεί να δηλωθεί ρητώς (όπως π.χ. στην Αυστραλία) ότι όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα παράνομα, δεν θα τύχει επιδομάτων και δεν θα λάβει ποτέ ελληνική υπηκοότητα. Μια τέτοια πρακτική θα αποκαταστήσει τη λειτουργία των συνόρων, αφού η παράνομη διάβασή τους θα συνεπάγεται μια σειρά ανεπιθύμητες συνέπειες για τους επίδοξους μετανάστες.

3. Να θέσει σε λειτουργία ειδικά για τους παράνομους μετανάστες κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, τα οποία θα τελούν υπό ελληνική διοίκηση, ενώ τα έξοδα σίτισης, περίθαλψης κ.λπ. θα καλύπτονται από διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ, ΕΕ). Υποστήριξη θα μπορούν επίσης να παρέχουν διεθνείς οργανώσεις (π.χ. Ερυθρά Ημισέλινος) ή διάφορες καθαρά ανθρωπιστικές ΜΚΟ. Σε περιπτώσεις που το ελληνικό κράτος θα πρέπει να αποσυμφορήσει τα νησιά του Αιγαίου, οι μεταφορές να μην γίνονται στην ενδοχώρα, αλλά σε εγκαταστάσεις δεύτερης γραμμής που μπορούν να βρίσκονται και σε μη κατοικημένα νησιά.

4. Να περικόψει ή να σταματήσει την άμεση παροχή χρημάτων σε μετανάστες και πρόσφυγες, ώστε να σταματήσει η διάχυση των χρημάτων αυτών στις τοπικές κοινωνίες των νησιών του Αιγαίου. Έτσι θα υποχρεωθούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους και διάφοροι μηχανισμοί παροχής υπηρεσιών, νομικών συμβούλων κ.λπ. που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά.

5. Να συντομευτούν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου με την εισαγωγή ορισμένων αυτοματισμών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για τους υπηκόους κάποιων χώρων (που και ο ΟΗΕ δεν τους αναγνωρίζει a priori καθεστώς προσφύγων) θα μπορούσαν τα αιτήματα ασύλου να απορρίπτονται κατ’ αρχήν και να εξετάζονται ενδελεχώς μόνο περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχουν συγκεκριμένα τεκμήρια. Επί παραδείγματι, δεν είναι δυνατόν ένας μετανάστης από το Μπαγκλαντές να διασχίζει 4-5 χώρες, στις περισσότερες από τις οποίες δεν υπάρχει πόλεμος (ούτε στη δική του), για να εμφανιστεί στα ελληνικά νησιά και να δηλώσει πρόσφυγας. Το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες από τις δεκάδες χώρες προέλευσης των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα.

6. Να εκπονήσει και να υποβάλλει στην ΕΕ ένα πρόγραμμα διαχείρισης του μεταναστευτικού, το οποίο θα περιλαμβάνει ενισχυμένη χρηματοδότηση για επιδοτούμενες επιστροφές των παράνομων μεταναστών στις πατρίδες τους. Επίσης, θα πιέζει για διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες προέλευσής τους, ώστε οι τελευταίες να τους δέχονται όταν απελαύνονται.

Από το: Slpress.gr

Ακολουθήστε μας στο Facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι!

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Aκόμα ένα «όχι» από το Βερολίνο στις ελληνικές διεκδικήσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Την αρνητική απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης έλαβε όπως αναμενόταν η χώρα μας, στη ρηματική διακοίνωση που είχε κοινοποιήσει το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την...

Οι επιπτώσεις από τον διχασμό των εκκλησιών Ελλάδας-Ρωσίας λόγω Ουκρανίας

Τη διακοπή κοινωνίας μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος κι εκείνης της Ρωσίας ενδέχεται να προκαλέσει η αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας.Το...

Μισό εκατομμύριο κόσμος διαδηλώνει στη Βαρκελώνη – Άγριες συγκρούσεις με την αστυνομία (LIVE)

Συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα οι κινητοποιήσεις στο κέντρο της Βαρκελώνης κατά της φυλάκισης των αυτονομιστών ηγετών, με διαδηλωτές που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους...

Κι άλλο «αίμα» ζητάει ο Τόμσεν – Επιμένει πως η ανάπτυξη θα έρθει αν μειωθούν οι συντάξεις!

Σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα συνεχίζει να έχει ο Πολ Τόμσεν, καθώς επέμεινε του ΔΝΤ ότι κακώς ανεστράφησαν οι αλλαγές που ψηφίστηκαν το 2017....

Kρεμάστηκε με λουρί σκύλου σε χωράφι της Κρήτης

Η αυτοκτονία μιας 54χρονης Βρετανίδας συγκλόνισε την Κρήτη πριν λίγες μέρες.Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, η 54χρονη γυναίκα κατευθύνθηκε σε χωράφι στο Οροπέδιο Καθαρού,...

Η Άγνωστη Ελληνική Ιστορία, το Σάββατο 19/10 με τη «δημοκρατία»

Μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές των αρχών του Ελληνοϊταλικού Πολέμου ήταν η αναμέτρηση των ελληνικών δυνάμεων με την επίλεκτη μεραρχία αλπινιστών των Ιταλών,...

Η Κουλιανού περνάει από κόσκινο το GNTM και δεν γνωρίζει την… Ηλιάνα (video)

Το πιο διάσημο ελληνικό τοπ μόντελ και μούσα του Ασλάνη, η Βίκυ Κουλιανού που παραμένει γοητευτική με την απαράμιλλη μεσογειακή ομορφιά της, μίλησε στην...

Εγκλωβισμένοι λόγω… βόμβας Λασκαράκη-Σουλτάτος (video)

Ξινός τους βγήκε ο μεσημεριάτικος καφές στο κέντρο της Αθήνας την προηγούμενη Παρασκευή, όταν ο Λευτέρης Σουλτάτος επέστρεψε από επαγγελματικό ταξίδι και θέλησε να...

Αυτή είναι η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο, σύμφωνα με τους… αρχαίους Έλληνες!

Όχι μόνο υπάρχει μία γυναίκα που είναι πιο όμορφη από όλες τις υπόλοιπες, αλλά είναι και διάσημη!Για τη Μπέλα Χαντίντ ο λόγος, το πρόσωπο...

Η Ταμίλα Κουλίεβα σε σπάνια συνέντευξη μιλά για τον χωρισμό μετά από 30 χρόνια γάμου (video)

Η Ταμίλα Κουλίεβα που αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό για την προσφορά της στην ηθοποιία στην τηλεόραση και το θέατρο, μίλησε χθες ως καλεσμένη...

Τους κόπηκε η λαλιά στο X Factor με το ντεκολτέ της Ασλανίδου (video)

Τα βλέμματα όλων στο χθεσινό X Factor στράφηκαν στην Μελίνα Ασλανίδου η οποία αν και δεν μας έχει συνηθίσει σε τόσο τολμηρές εμφανίσεις, άφησε......

Οι Ράδιο Αρβύλα θα πληρώσουν ακριβά την σάτιρα σε καρκινοπαθή (video)

Ο Αντώνης Κανάκης, η παραγωγή του Ράδιο Αρβύλα και ο ΑΝΤ1 καλούνται να πληρώσουν ακριβά την σάτιρα που έκαναν σε καρκινοπαθή στην εκπομπή τους.Οι...

Ο καλλιτεχνικός κόσμος ενώνεται για μια συναυλία: «Γίνε ο ήρωας του Παναγιώτη Ραφαήλ»

«Γίνε ο ήρωας του Παναγιώτη Ραφαήλ». Με αυτό τον τίτλο καλλιτέχνες από όλους τους χώρους και από κάθε γωνιά της Ελλάδος ενώνουν τις δυνάμεις...

Πέθανε μετά από ενέσεις σιλικόνης στα… απόκρυφά του – Του το επέβαλε ο «αφέντης» του

Στα δικαστήρια σέρνει τα μέλη μιας BDSM ομάδας η μητέρα ενός Αυστραλού, οποίος πέθανε μετά από ένεση σιλικόνης που έκανε στους όρχεις του. Η...

Δάκρυσε στον αέρα ο Μάνθος για την Πέγκυ, την «μοναδική του αγάπη» (video)

Ο Γρηγόρης  Αρναούτογλου κάλεσε στην εκπομπή του τον αγαπημένο ηθοποιό Βασίλη Κούκουρα για μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης.Όπως ήταν φυσικό αναφέρθηκαν στην κωμική...

Βαρθακούρης – Αντελίνα: Φτάνει πια με τα ξεφτιλίκια για την τηλεθέαση (video)

Οι χαρακτηρισμοί και οι ειρωνείες φαίνεται πως δε λείπουν καθόλου από τον Χάρη και την Αντελίνα Βαρθακούρη αφού για ακόμη μία φορά τσακώθηκαν άσχημα...

Ο γιος του… Ταρζάν δολοφόνησε τη μάνα και πήγε να το «ρίξει» στον πατέρα!

Εξιχνιάστηκε το μυστήριο γύρω από τη δολοφονία της Βάλερι Λάντιν, συζύγου του τηλεοπτικού «Ταρζάν» Ρον Έλι, η οποία σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 15/10...

«Πότιζε» με ποτό και ναρκωτικά τους 14χρονους φίλους του γιου της και μετά τους αποπλανούσε

«Αλανιάρα» μητέρα 47 ετών από τις ΗΠΑ κατηγορείται πως έδινε σε δυο φίλους του γιου της ναρκωτικά και αλκοόλ για να κάνει... σεξ μαζί...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εντοπίστηκαν νέα γονίδια που προκαλούν σχιζοφρένεια

Δέκα νέα γονίδια φαίνεται ότι εμπλέκονται στην εμφάνιση σχιζοφρένειας, σύμφωνα με έρευνα που βασίστηκε...

Δείτε τη Lady Gaga να πέφτει από τη σκηνή… καβάλα σε θαυμαστή της! (video)

Άναυδους άφησε τους θαυμαστές η Lady Gaga σε συναυλία της το βράδυ της Πέμπτης...

Γνωρίστε την Ελληνοαμερικανίδα influencer που μας κάνει εθνικά υπερήφανους… στο Instagram! (video)

Επαγγελματίας μοντέλο, υπέρμαχος της γυμναστικής και της υγιεινής διατροφής και, φυσικά, influencer, η -γεννημένη...

Euroleague: Ήττα στην παράταση για τον Ολυμπιακό, 77-68 από τη Ζενίτ!

Στο δεύτερο σερί εντός έδρας παιχνίδι του για την Euroleague, o -κακός για μια...

Πυροβόλησε τον αδελφό του για εκφοβισμό!

Τον ίδιο του τον αδελφό πυροβόλησε ένας νεαρός στο σπίτι της οικογένειάς τους στο...

Εκατό Αφρικανοί «βόλταραν» στη Σάμο φωνάζοντας ελευθερία και μετά επέστρεψαν στη δομή (video)

Στο κέντρο της Σάμου διαδήλωσαν χθες περίπου 100 μετανάστες από χώρες της Αφρικής, ζητώντας...

Χειροπέδες στον ένοικο της αποθήκης με ναρκωτικά στα Εξάρχεια

Συνελήφθη ο ένοικος της αποθήκης στην οδό Οικονόμου στα Εξάρχεια, στην οποία μετά από...

Αύριο η κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit – Τζόνσον: «Φεύγουμε με ή χωρίς συμφωνία»

Κρίσιμη είναι η αυριανή ημέρα για την Μεγάλη Βρετανία, καθώς η βρετανική Βουλή καλείται...

Μαχαίρωσαν νεαρό και του άρπαξαν το κινητό στον Ασπρόπυργο

Οι δείκτες για το λεγόμενο «μικρό έγκλημα» εξακολουθούν να παραμένουν στα ύψη, όπως αποτυπώνεται...

Καστοριά: Βοσκός σώθηκε από επίθεση αρκούδας χάρη στα σκυλιά του

Άγιο είχε ένας βοσκός από το χωριό Βέργα της Καστοριάς, ο οποίος δέχτηκε επίθεση...