Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023

Η μεγάλη παγίδα του «dispute»!

Δημοσίευση:

Σε μία από τις πρώτες επισκέψεις του στη Θράκη αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ένα ζωηρό επεισόδιο με τον τοπικό εκδότη της εφημερίδας «Πατρίδα Κομοτηνής» Κωνσταντίνο Τσέτλακα.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Ο αείμνηστος «Τσε», με τον αυθορμητισμό του νεαρού της ηλικίας του, πλησίασε τον πρωθυπουργό στο γεύμα που του παρέθετε ο δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Στογιαννίδης στο «Ξενία» και με άγνοια κινδύνου επιχείρησε να του πιάσει… ψιλή κουβέντα.

Αλλά ο Καραμανλής, ως γνωστόν, δεν έδινε γενικώς θάρρητα σε αγνώστους, πόσο μάλλον σε «δικούς» του. (Μια φορά αποπειράθηκε ο Αβέρωφ να του μιλήσει στον ενικό ενώπιον τρίτων και βγήκαν… σύννεφα από τα φρύδια του Εθνάρχου!) Δεν έδωσε λοιπόν ιδιαίτερη σημασία ο Καραμανλής στον νεαρό άνδρα που είχε σταθεί πάνω από το κεφάλι του και πάσχιζε να του ανοίξει συζήτηση προκειμένου να αποσπάσει «αποκλειστική δήλωση».

Εκνευρισμένος ο εκδότης απομακρύνθηκε και, μόλις βρέθηκε δύο μέτρα μακριά από το τραπέζι, ξεστόμισε μια «αθώα» βρισιά στα τουρκικά. Βέβαιος ότι δεν θα τον ακούσει και δεν θα τον καταλάβει κανείς. Αλλά ο Καραμανλής και τον άκουσε και κατάλαβε. Τότε γύρισε προς το μέρος του και με τη βαριά σερραϊκή προφορά του απάντησε επίσης στα… τουρκικά μια αντίστοιχη βρισιά, η οποία ας πούμε ότι στην αγγλική αποδίδεται με την κοφτή φράση «fuck you»!

O εκδότης αιφνιδιάστηκε, αλλά δεν παρεξηγήθηκε. Εντυπωσιάστηκε με τα ανακλαστικά του Καραμανλή, έβαλε τα γέλια, πλησίασε, ζήτησε συγγνώμη και από τότε έγιναν οι καλύτεροι φίλοι. Μέχρι τας δυσμάς του βίου του, όταν η συζήτηση πήγαινε καμιά φορά στη Θράκη, ο Καραμανλής ρωτούσε σκασμένος στα γέλια «τι κάνει ο… Τσε;».

Το περιστατικό αυτό, πέραν του ευτράπελου και του παραπολιτικού, αποκάλυψε στους παροικούντες κάτι μάλλον άγνωστο. Ο μεγαλωμένος στα χώματα της Μακεδονίας κορυφαίος ηγέτης ήξερε να συνεννοείται στα βασικά στην τουρκική. Γεννήθηκε άλλωστε το 1908 σε υπόδουλη περιοχή. Μα το κυριότερο, γνώριζε άριστα τη νοοτροπία των Τούρκων. Πώς να τους χειρίζεται. Και πώς να τους επιβάλλεται.

Πράγματι λοιπόν ο Εθνάρχης δεν είχε κανένα φοβικό σύνδρομο με τις κατά καιρούς εγειρόμενες τουρκικές αξιώσεις και δεν φοβόταν να τις συζητήσει. Μα, το κυριότερο: Γνώριζε άριστα πώς να τις αποκρούσει και να τις εξουδετερώσει. Και βεβαίως να δείξει στη διεθνή κοινότητα ποιος φταίει για την όξυνση.

Ο «παππούς» ήταν μανούλα στο blame game. Κάνω αυτή την απαραίτητη -μακρά- εισαγωγή γιατί το θέμα μου σήμερα είναι ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Οι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα προσέλθουμε σε αυτόν. Βασική αρχή του ιδρυτή αυτής της παράταξης -σε αντίθεση με τον Ανδρέα Παπανδρέου- ήταν ότι δεν φοβόμαστε να συζητήσουμε οιαδήποτε θέματα αφού έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας.

Αλλά προσερχόμαστε στον διάλογο έχοντας επίγνωση της Ιστορίας μας για να επικρατήσουμε, όχι για να υποχωρήσουμε. Και μάλιστα σε βασικά ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Το καθεστώς των νήσων του Αιγαίου και η απόπειρα της τουρκικής ηγεσίας να διχοτομήσει την ελληνική επικράτεια μέσω του «αθώου» θέματος της υφαλοκρηπίδας ήταν βαθιά κόκκινη γραμμή για εκείνον από το 1975.

Για να κάνουμε ένα άλμα στο σήμερα και να το συνδέσουμε με το χθες και το αύριο, πρέπει να σας αποκαλύψω κάτι: Ο κύκλος διανοουμένων που έχει περικυκλώσει το Μέγαρο Μαξίμου -ευτυχώς κρατείται μακριά από το υπουργείο Εξωτερικών- αποπειράται εδώ και καιρό να πείσει την πολιτική ηγεσία του τόπου ότι η αγγλική λέξη dispute (διεκδικώ, αμφισβητώ) και τα παράγωγά της (disputed) δεν είναι βλάσφημος. Ότι δεν θα πρέπει να τη φοβόμαστε.

Οτι με θάρρος πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι με τους Τούρκους, να κωδικοποιήσουμε τα θέματα «disputed», τις αμφισβητούμενες, τις διεκδικούμενες, τις διαφιλονικούμενες περιοχές, να τις αποκαλέσουμε έτσι, να τις… συζητήσουμε με τη γείτονα και όπου απαιτείται, χωρίς μαξιμαλισμούς, να… υποχωρήσουμε. Ευτυχώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απορρίπτει για την ώρα τις ωραίες αυτές εισηγήσεις, αλλά η φιλελευθέρα ελίτ της εξωτερικής πολιτικής επιμένει και τον πιέζει. Η χρήση αυτής της λέξης -dispute, επαναλαμβάνω- έχει λάβει χαρακτήρα πανδημίας στο λεξιλόγιο των ξένων ΜΜΕ, αλλά και δυτικών διπλωματών, όταν αναφέρονται στις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Τη διακρίνετε και στο απαράδεκτο δημοσίευμα του CNN που αμφισβητεί την ελληνικότητα του Καστελορίζου. Νομίζω ότι εν προκειμένω όσοι τα εισηγούνται αυτά και θέλουν να περάσουν στα κείμενα των διαγραφόμενων συμφωνιών την ορολογία «αμφισβητούμενες περιοχές» κάνουν ένα διπλό μεθοδολογικό λάθος.

Δεν γίνεται, την ώρα που οι Τούρκοι επιδίδονται σε ρεσιτάλ μαξιμαλισμού, θέτοντας εκατό θέματα για διάλογο, και την ώρα που εμπράκτως διακηρύσσουν («Oruc Reis») ότι οι θάλασσές μας είναι δικές τους, εμείς να κατέβουμε στο τερέν με τη φράση «αυτά δεν είναι δικά μας αλλά αμφισβητούμενα και υπό συζήτηση, ίσως και στην κρίση της Χάγης». Θα έχουμε αρχίσει «τρώγοντας γκολ από τα αποδυτήρια». Δεν είμαστε εμείς κάποιοι ουδέτεροι τρίτοι για να «ζωγραφίζουμε» τη διαφορά με λεξούλες. Ιδιοκτήτες ήμασταν. Κυρίαρχοι.

Μας πήρε αιώνες για να ανακτήσουμε κάθε περιοχή που θέλουν να βάλουν σήμερα οι Τούρκοι προς διαπραγμάτευση πάνω σε μια κόλλα χαρτί. Αυτό είναι το πρώτο λάθος. Και το δεύτερο λάθος, επακόλουθο του πρώτου: Στον διάλογο πρέπει να πάμε με τις εθνικές μας θέσεις στο μάξιμουμ. Όχι στο μίνιμουμ. Το μάξιμουμ, ναι, σου επιτρέπει να κάνεις κάποια κίνηση που μοιάζει με υποχώρηση, ώστε να έχεις οδό διαφυγής από την κατηγορία του αδιάλλακτου.

Αλλά αν πάμε με τις εθνικές μας θέσεις στο μίνιμουμ, τότε μετά το πρώτο και το δεύτερο βήμα υποχώρησης θα κοιτάξουμε πίσω μας και θα αντικρίσουμε τον εθνικό γκρεμό. Θα συνειδητοποιήσουμε ότι διαπραγματευόμαστε «ελάσσονες» διαφορές, όπως νήσοι, κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα, άμυνα, αποχώρηση στρατιωτικών δυνάμεων κ.λπ. Δεν είναι προς διαπραγμάτευση όλα αυτά!

Προσοχή, λοιπόν, να μην γκριζάρουμε το δίκαιό μας διά του dispute. Για αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει λύση: Μπορούμε να πούμε στους συνομιλητές μας εις άπταιστην τουρκικήν αυτό που είπε ο Καραμανλής στον «Τσε» στην ίδια γλώσσα και αποδίδεται με την κοφτή αγγλική φράση «fuck you». Μην ανησυχείτε. Δεν θα προσβληθούν. Αυτοί προσβάλλονται μόνο αν γίνεται παζάρι με κατεβασμένα χέρια. Χωρίς σκληρή διαπραγμάτευση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα θέαμα γκροτέσκο

Σε μία κανονική δημοκρατία, εάν η ΕΥΠ ανήκε στο γραφείο του πρωθυπουργού και ξέσπαγε...

Τουρκία χωρίς ΝΑΤΟ και ΝΑΤΟ χωρίς Τουρκία

Το θέμα του γεωπολιτικού προσανατολισμού της Τουρκίας και των απόψεων που υπάρχουν σε ΗΠΑ...

Θεάματα για μπαμπουίνους

Τους βλέπεις κι απορείς: τελικά οι Νεάντερταλ όντως ηττήθηκαν από τους Κρο-Μανιόν ή συνέβη...

Συμψηφίζω, συμψηφίζεις, συμψηφίζει, καταψηφίζουμε, καταψηφίζετε, καταψηφίζουν

To έλεγε κάπως απλοϊκά ο Ευάγγελος Παπανούτσος, αλλά ήταν ακριβής:«Στον διάλογο δεν πάμε να...

Μέτριοι εναντίον γελοίων μηδενιστών

Έτσι συγκινημένο και με τρεμάμενη φωνή που άκουσα τον Φίλη, νόμισα προς στιγμήν πως...

Όθων και Αχιλλέας Παράσχος

Ο Αχιλλέας Παράσχος* ήταν ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του 19ου αιώνα. Ηταν φανατικός...

Ο θρησκευτικός φαινότυπος

Η ενέργεια του ηγέτη του σουηδικού κόμματος Hard Course Ράσμους Παλουντάν να κάψει το...

Αμοιβαίες μπλόφες Ελλάδας – Ρωσίας!

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος στην αρχή της θητείας του αποδείχθηκε από τους...

Η θεία Δόμνα ξέρει

Οφείλω, συμπολίτες μου, να ζητήσω συγγνώμη από τους πολυπληθείς (λέμε τώρα) αναγνώστες μου, διότι...

Ανασφαλής Δημοκρατία

«Έχουμε παραφρονήσει εντελώς;» ρωτούσαμε σε προηγούμενα σημειώματά μας. Τώρα δεν χρειάζεται καν ερωτηματικό. Είμαστε...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σείστηκε η Λάρισα από την παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Πορτοσάλτε

Δεν ήταν επεισόδιο από τα Looney Tunes, αλλά παρουσίαση...

Πριβέ «αποχαιρετισμός» στην τέως βασιλική οικογένεια!

Τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, με πρώτη τη...

Αποκαλύψεις για τις θηριωδίες Ζελένσκι κατά της ουγγρικής μειονότητας

Συνεχίζεται το Ουγγρικό σφυροκόπημα κατά του Ζελένσκι, με νέα...

Ψηφοδέλτια ΠΑΣΟΚ: Υμνητής του Μητσοτάκη υποψήφιος

Ανακοινώθηκαν σήμερα σχεδόν 350 υποψήφιοι, από τους 400 συνολικά...

Χαμός σε μπαρ στο Ρέθυμνο: Νεαρός μαχαίρωσε αστυνομικό και εκείνος τον πυροβόλησε!

Μεγάλη αναταραχή επικράτησε τα ξημερώματα σε ένα μπαρ στο...

Τραγωδία στο Ναύπλιο: Κατέληξε 46χρονος ποδοσφαιριστής που υπέστη ανακοπή στο γήπεδο

Ένας ποδοσφαιριστής τοπικής ομάδας στο Ναύπλιο άφησε την τελευταία...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ