Η ιστορία μας διδάσκει

Must Read

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται πολλές φορές ως τραγωδία

  • Από τον δρ. Απόστολο Κρητικόπουλο*

Στα τέλη του 4ου μ.Χ. ήταν σε πλήρη εξέλιξη το φαινόμενο των μεγάλων «μεταναστεύσεων των λαών». Βάρβαροι πλημμύρισαν την Ευρώπη. Οι σχετικά ήσυχοι Βησιγότθοι, ένας αρχαίος Γερμανικός λαός, ζήτησαν άδεια από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία να διαβούν τον Δούναβη για να ζήσουν εν ηρεμία στα ρωμαϊκά εδάφη. Το ζήτημα προβλήθηκε ως «ανθρωπιστικό», καθώς πιέζονταν ιδιαίτερα από τους πολεμοχαρείς Ούννους. Οι Ρωμαίοι τούς έδωσαν την άδεια, σκεπτόμενοι πως μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν τη μετακίνηση κατά δύο τρόπους. Αφενός οι Βησιγότθοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μισθοφόροι στον ρωμαϊκό στρατό και αφετέρου θα λειτουργούσαν ως μία ασφαλής ζώνη μεταξύ της αυτοκρατορίας και των απειλητικών και επίφοβων Ούννων. Μαντέψτε τη συνέχεια…

Οι «φιλήσυχοι» Βησιγότθοι, υπό τον Αλάριχο*, λεηλάτησαν τα εδάφη της αυτοκρατορίας (η Ελλάδα, και κυρίως ο Μοριάς, υπέφερε φρικτά τότε) και στο τέλος (410 μ.Χ.) κατέλαβαν και κατέστρεψαν την ίδια τη Ρώμη!

Ο κλασικός πολιτισμός γκρεμίστηκε από κάτι πολύ χειρότερο, η γνήσια πρόοδος σταμάτησε στη Δύση για 1.000 χρόνια. Το πιο βαθύ σκοτάδι έπεσε στη δυτική Ευρώπη (τόσο βαθύ, ώστε η Ιστορία ονόμασε τους αιώνες εκείνους «σκοτεινές εποχές – Dark ages», ο γνωστός σε όλους Μεσαίωνας) έως ότου κάπου εκεί στο 1400 μ.Χ. να αρχίσει η περίοδος της Αναγέννησης με βάση τα κλασικά πρότυπα. Τέσσερις είναι παραλληλισμοί που εύκολα καταλήγουμε σήμερα:

α) Οι «μετριοπαθείς» μουσουλμάνοι δεν είναι ηπιότεροι των «ακραίων», όπως και οι Βησιγότθοι δεν αποδείχθηκαν καλύτεροι των Ούννων παρά τις ρωμαϊκές προσδοκίες.

β) Τα επιχειρήματα «θα τους πιέσουμε να εργαστούν για να ενισχύσουμε τα ταμεία μας», «θα αφομοιωθούν», «θα έχουμε έναν πολυπολιτισμό» είναι έωλα και δεν θα λειτουργήσουν, όπως και οι Γότθοι δεν εντάχθηκαν στην κουλτούρα των Ρωμαίων, αλλά έγιναν οι δήμιοί τους.

γ) Η πολιτική του κατευνασμού δεν θα δώσει καμία λύση εάν δεν συνοδεύεται από προβολή στρατιωτικής ισχύος.

δ) Μια ανατροπή του status quo στην Ευρώπη θα είναι συντριπτική για τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τη θρησκεία μας. Θα γυρίσουμε στον Μεσαίωνα. Κυριολεκτικά, εκεί που άρχισε (και βρίσκεται ακόμη) το Ισλάμ.

• Μερικά πράγματα παραμένουν αναλλοίωτα στους αιώνες: Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1943 μ.Χ.), όταν οι Ιταλοί άρχισαν να αλληθωρίζουν προς τους Συμμάχους και να καλοβλέπουν τη ρήξη με τη ναζιστική Γερμανία, οι Γερμανοί -ιστορικοί απόγονοι των Γότθων- κατέστρωσαν σχέδιο στρατιωτικής εισβολής και κατάληψης της Ρώμης, με την κωδική ονομασία «Αλάριχος».

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το μαντείο δεν βγάζει πια χρησμούς

Εδώ και εννέα χρόνια ο επιχειρηματίας και τέως εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα Συμεών Τσομώκος συνέλαβε...

More Articles Like This