Η παγίδα του νέου εκλογικού νόμου

Must Read

Εκεί στην κυβέρνηση είναι τόσο σίγουροι ότι θα κερδίσουν τις επόμενες εκλογές όποτε κι αν γίνουν αυτές;

από τον Γιώργο Σταφυλά

Τι όνειρο έχουν δει; Πως είναι τόσο βέβαιοι και σπεύδουν από τώρα να το προεξοφλήσουν αλλάζοντας τον εκλογικό νόμο. Με ενισχυμένη αναλογική θα γίνουν οι μεθεπόμενες εκλογές. Οι επόμενες, όποτε γίνουν, θα γίνουν με την απλή. Την απλή που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαιος μεν πως θα χάσει, με την πεποίθηση όμως δε ότι αυτός ο  νόμος του επέτρεπε  να μείνει μέσα στο παιχνίδι  ως υπολογίσιμη δύναμη. 

Η ΝΔ τώρα πως είναι τόσο σίγουρη ότι θα είναι πρώτη και θα πάρει το μπόνους των εδρών που ο νέος νόμος δίνει; Για να φτάσει ένα ικανοποιητικό αριθμό εδρών, με τον νέο νόμο που δίνει μπόνους εδρών ανάλογα με το ποσοστό, χρειάζεται ένα 40%.

Τι είναι αυτό που τους πείθει εκεί στην Πειραιώς ότι μετά από τέσσερα χρόνια θα «χτυπήσουν» πάλι 40άρι; Εκτός αν πονηρά σκεπτόμενος ο Μητσοτάκης πάει σε εκλογές πιο μπροστά- πολύ πιο μπροστά- από την λήξη της θητείας του.

Αν σκέφτεται κάτι τέτοιο τότε καλύτερα να το επιχειρήσει τώρα που είναι καβάλα. Γιατί μετά από ένα χρόνο κανείς δεν ξέρει τι γίνεται. Σε ένα χρόνο πολλά αλλάζουν. Πολλώ δε μάλλον σε τέσσερα.

Η κυβέρνηση τα έχει κάνει μαντάρα στο μεταναστευτικό. Κάπου εκεί την Άνοιξη όλα τα σχέδια της και τα παχιά λόγια για κλειστές δομές και οι υποσχέσεις για χιλιάδες επιστροφές θα σκάσουν και ο θόρυβος θα είναι μεγάλος.

Ακόμα ο κόσμος κάνει υπομονή. Αλλά δεν θα κάνει για πάντα. Πολύ σύντομα η φθορά από το μεταναστευτικό θα είναι τέτοια που θα αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Δεν θα μπορεί να κρυφτεί με φιλικά media.

Δείτε επίσης: Με 163 «ΝΑΙ» πέρασε η αλλαγή του εκλογικού νόμου – Ποιες αλλαγές φέρνει

Επιπλέον και η διαχείριση των εθνικών δεν γοητεύει. Ο κόσμος παρακολουθεί με ανησυχία και δεν του ακούγονται καθόλου καλά αυτά τα περί Χάγης.  Που λοιπόν ποντάρει η κυβέρνηση; Στην οικονομία; Πόσο θα κρατήσει το καλό κλίμα που όντως υπάρχει αυτή την ώρα;

Αφού στην πραγματικότητα πρόκειται απλά για ψυχολογία και όχι πραγματικότητα. Εξάλλου διεθνείς αναλυτές προβλέπουν και νέα παγκόσμια ύφεση πράγμα που όταν συμβεί ασφαλώς θα επηρεάσει και την Ελλάδα.

Συνεπώς είναι παντελώς αδικαιολόγητη αυτή η αισιοδοξία που φτάνει σε τέτοιο βαθμό ώστε να φτιάχνουν εκεί στην ΝΔ,  έναν εκλογικό νόμο κομμένο και ραμμένο στις τωρινές δημοσκοπήσεις. 

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι και η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έκανε το ίδιο. Έφτιαξε δηλαδή έναν εκλογικό νόμο στα μέτρα της το 1991 όταν ήτα καβάλα στο άλογο. Τελικά όμως στις εκλογές του 1993 νίκησε το ΠΑΣΟΚ…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This