Αποκαλύπτουμε το αποτυχημένο σχέδιο Ερντογάν για Ίμια της ΝΔ

Must Read

Οι Τούρκοι νόμιζαν ότι τα είχαν υπολογίσει όλα. Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας συνήθως χαλαρώνουν τα ανακλαστικά στην Ελλάδα.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Οι Έλληνες έχουν στο μυαλό τους την έξοδο από το κλεινόν άστυ, τις Απόκριες και τον χαρταετό. Ο κρατικός μηχανισμός υπολειτουργεί από το μεσημέρι της Παρασκευής. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν βρίσκονται στο μέγιστο σημείο ετοιμότητας. Και, πάντως, όχι στον Εβρο, που δεν εθεωρείτο μέχρι τις 29/2/2020 σημείο τριβής.

Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί έχουν αλλού την προσοχή τους. Νόμιζαν επίσης ότι μετά τα επεισόδια μεταξύ κατοίκων – ΜΑΤ στη Χίο και τη Λέσβο η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο. Και το κυριότερο από όλα: Οι Τούρκοι νόμιζαν, όπως είχε πει αλαζονικά ο πρέσβης τους στην Αθήνα σε κλειστή συνάντηση του ΕΛΙΑΜΕΠ, ότι εμείς, η Ελλάς, παρότι είμαστε γείτονές τους δεκαετίες, «δεν μπορούμε να τους διαβάσουμε».

Το δυστύχημα για αυτούς απεδείχθη, όπως είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει τον πρέσβη τους από αυτήν εδώ τη θέση, ότι και εκείνοι δεν μας διάβαζαν σωστά. Νόμιζαν ότι η ατμόσφαιρα της Αθήνας και η ύπουλη διάβρωση της κοινωνίας με τη φράση της πεφωτισμένης και ίσως ξεπουλημένης διανόησης «και τι θέλετε, να κάνουμε πόλεμο;» είχαν κατακυριεύσει τη βαθιά, τη μέσα, την ακατέργαστη Ελλάδα.

Θεωρούσαν ότι οι λεονταρισμοί πως ότι «θα μας πετάξουν στη θάλασσα» τρομάζουν τους ακρίτες. Τελικώς, τους πέταξαν εκείνοι στον ποταμό Έβρο. Οι ακρίτες τους μετανάστες. Την πέμπτη φάλαγγα του Ερντογάν.

Το τουρκικό σχέδιο να καταστεί ο Έβρος τα ΛΙμια της κυβέρνησης Μητσοτάκη βασίστηκε καταρχάς στη βαθιά υποτίμηση του πρωθυπουργού, τον οποίο ο Ερντογάν χλεύαζε με κάθε ευκαιρία και θεωρούσε υποχωρητικό. Οπαδό του κατευνασμού. Βασίστηκε στην υποτίμηση του λαού του Εβρου που όρθωσε το ανάστημά του και δημιούργησε με την αποφασιστικότητά του μια νέα λαϊκή εθνική ενότητα.

Πού να ήξεραν ποιοι τους εξευτέλισαν εκείνη τη βραδιά στο ποτάμι και εξουδετέρωσαν τις σφεντόνες τους, τις μολότοφ τους, τα δακρυγόνα τους. Θα μάθουν κάποτε . Βασίστηκε, τέλος, σε ελλιπή δεδομένα, καθώς ο ημέτερος κρατικός μηχανισμός, που οι Τούρκοι θεωρούσαν κοιμώμενο, ήταν σε εγρήγορση με αφορμή την επέλαση του κορονοϊού. Η πρώτη συζήτηση για λουκέτο στα σύνορα έγινε την Τετάρτη, σε μυστική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, δύο μέρες πριν από το διάγγελμα Ερντογάν για… άνοιγμα των συνόρων.

Η εφημερίδα μας αποκαλύπτει σήμερα το μυστικό σχέδιο των Τούρκων αλλά και μέρος από το ελληνικό παρασκήνιο των ημερών στο οποίο εμπλέκονται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο (τέως) Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, οι υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας και Ναυτιλίας Νίκος Δένδιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Γιάννης Πλακιωτάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρος Κλιάρης, ο διευθυντής του Γραφείου Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης κ.ά.

Το τουρκικό σχέδιο για Ίμια στον Έβρο είχε τέσσερις βασικούς άξονες:

1. Κατάρρευση των ελληνικών συνόρων με αιφνιδιαστική έφοδο από 50.000 παράνομους μετανάστες στους οποίους ανετέθη η αποστολή να εισβάλουν βαθιά μέσα στο ελληνικό έδαφος. Ο στόχος ήταν η εγκατάσταση 140.000 μεταναστών -οι οποίοι στη μεγάλη πλειονότητά τους μιλούσαν την τουρκική γλώσσα- στη Θράκη. Στόχος ήταν η άλωση της Θράκης.

2. Πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι Τούρκοι θεωρούσαν ότι ο νέος πρωθυπουργός δεν θα άντεχε τις εσωκομματικές αντιδράσεις εξαιτίας της αποτυχίας του Προσφυγικού και είτε με δική του πρωτοβουλία είτε με πρωτοβουλία των γνωστών αγνώστων της Ν.Δ. θα αναγκαζόταν τελικώς να παραιτηθεί και μέσα σε κλίμα εθνικής τραγωδίας να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

3. Οι Τούρκοι θεωρούσαν ότι εκλογές με απλή αναλογική μέσα σε συνθήκες εθνικής τραγωδίας και πολιτικής αποσταθεροποίησης θα έφερναν χάος στην Ελλάδα. Και ότι η πολιτική σταθερότητα θα διαλυόταν στα εξ ων συνετέθη.

4. Οι Τούρκοι σκέπτονταν ότι η διαδικασία των διερευνητικών εντολών την οποία θα εκαλείτο να φέρει εις πέρας μια νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς πολιτική εμπειρία θα ήταν το ιδανικό χρονικό σημείο για να στείλουν ερευνητικό σκάφος στην Κρήτη, να προκαλέσουν επεισόδιο και να καταλάβουν κατοικημένη νήσο ή βραχονησίδα. Ολα αυτά ανετράπησαν και απεδείχθησαν όνειρα εαρινής νυκτός επειδή:

Πρώτον, από τον Οκτώβριο Ένοπλες Δυνάμεις – Αστυνομία – εθνοφύλακες και κάτοικοι του Εβρου προετοιμάζονταν για κάθε ενδεχόμενο, παρατηρώντας την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τον Βορρά (24% του συνόλου). Η αύξηση της εγκληματικότητας τους ανησυχούσε. Τους περίμεναν λοιπόν τους Τούρκους. Απλώς οι Τούρκοι δεν το ήξεραν. Θα θυμούνται σε όλη τους τη ζωή τη φωσφοριζέ μπογιά που τους έριξαν οι αγρότες για να τους απομακρύνουν από τα σύνορα !

Δεύτερον, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη δύο μέρες πριν από τη στιγμή της κρίσεως και με αφορμή τον κορονοϊό ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών νομική θεμελίωση για την αναστολή της Συνθήκης της Γενεύης του 1951 (περί προσφύγων) και σφράγισμα των συνόρων. Την εισήγηση αυτή έγραψε με τα χέρια του ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Η προϊσταμένη της Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ, η οποία διαφώνησε με τη θεμελίωση, απεπέμφθη από τον υπουργό έπειτα από συνάντηση μαζί του στο γραφείο του.

Ο μεταξύ τους διάλογος έγινε κάτω από το άγρυπνο πορτρέτο του Κωνσταντίνου Καραμανλή που είναι τοποθετημένο εκεί. Εάν ζούσε, θα τον χειροκροτούσε. Στην ίδια σύσκεψη ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον αρχηγό του Λιμενικού να αλλάξει το δόγμα και να προχωρά εφεξής σε ανάσχεση των βαρκών που μετέφεραν παράνομους μετανάστες.
«Μάλιστα!» ήταν η μονολεκτική απάντηση του αιφνιδιασθέντος αρχηγού, ο οποίος πρώτη φορά λάμβανε τέτοιες εντολές. Συνήθως το σώμα του έκανε έρευνα και διάσωση, όχι αποτροπή.

Τρίτον, ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε πάνω από τρεις τέσσερις φορές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο μεταξύ Τετάρτης και Παρασκευής. Ο Πρόεδρος του πρότεινε να ζητήσει την εφαρμογή των άρθρων 77 και επέκεινα της Συνθήκης Ε.Ε. για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, πράγμα το οποίο και έπραξε. Το Μαξίμου και η Προεδρία αντάλλαξαν κείμενα και συνεργάστηκαν αγαστά εκείνες τις ημέρες.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, λειτουργώντας με υπευθυνότητα συγκριτικά με την ανώριμη εθνικά Νεολαία του, συμφώνησε με τον Παυλόπουλο ότι δεν θα αντιτεθεί στην απόφαση του πρωθυπουργού για λουκέτο στα σύνορα. Διαπιστώνει κανείς μετά ταύτα ότι τα πάντα λειτούργησαν εξαιρετικά.

Ο λαός ξύπνησε την ηγεσία. Από τον κατευνασμό οδηγηθήκαμε στην αποτροπή. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση το ξέρουν, βεβαίως. Καλό είναι να το καταλάβουμε όλοι μας: Ο λαός του Έβρου έσωσε τη χώρα, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό στο πρώτο ημίχρονο της μάχης με τους αφηνιασμένους Τούρκους. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει την ήττα του Ερντογάν στις Καστανιές τον Μάρτιο του 2020. Δεν τελειώσαμε όμως ακόμη. Τώρα αρχίζουμε. Η Τουρκία παραμένει επικίνδυνη. Εμείς όμως συνταχθήκαμε, αποδείξαμε ότι υπάρχει φρόνημα, δεν είμαστε σκορποχώρι και απαντήσαμε. Πρέπει να το ξανακάνουμε. Ας μην εφησυχάζουμε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΥΡΙΖΑ για ομιλία Μητσοτάκη: Το πιο σύντομο ανέκδοτο της μεταπολίτευσης το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο»!

«Παραδέχτηκε και επισήμως για πρώτη φορά το μπάζωμα, αλλά μας είπε ότι έγινε για καλό σκοπό» τονίζει, μεταξύ άλλων,...

More Articles Like This