ΑΡΧΙΚΗ ΑΠΟΨΕΙΣ Οσο η Ελλάδα επιβραβεύει τους προδότες και τιμωρεί τους ήρωες

Οσο η Ελλάδα επιβραβεύει τους προδότες και τιμωρεί τους ήρωες

Επαναφέρουμε στη μνήμη μας τα τραγικά γεγονότα της εισβολής στην Κύπρο το 1974 – Οσο και αν φαίνεται παράξενο, κανείς από τους πρωταιτίους του πραξικοπήματος στην Κύπρο δεν δικάστηκε για το συγκεκριμένο έγκλημα

  • Από τον 
    Σάββα Καλεντερίδη

Τις ημέρες αυτές βιώνουμε και επαναφέρουμε στη μνήμη μας τα τραγικά γεγονότα της εισβολής στην Κύπρο το 1974, που αποτελεί την τελευταία εθνική τραγωδία. Ομως, για να φτάσουμε στην 20ή Ιουλίου, τότε που άνοιξαν οι μπουκαπόρτες του «Αττίλα» στις ακτές της Κερύνειας, είχαν προηγηθεί το προδοτικό πραξικόπημα και οι μεθοδεύσεις που οδήγησαν στην εξουδετέρωση μέσω διαταγών της Εθνικής Φρουράς, για να πατήσει σχεδόν ανεμπόδιστος ο «Αττίλας» τα ιερά χώματα της Κύπρου.

Από το βιβλίο «Νικόλαος Κατούντας – Ο Λεωνίδας της Κερύνειας», που περιέχει μαρτυρίες συμμαχητών του για τον ηρωικό θάνατο του Αχαιού λοχαγού, στις 22 Ιουλίου 1974, του οποίου είχα την τιμή να αναλάβω τη συγγραφή, παραθέτω υπό μορφή ημερολογίου ορισμένα γεγονότα που οδήγησαν στο προδοτικό πραξικόπημα:

«Φεβρουάριος 1974

Λαμβάνεται σε πολιτικό επίπεδο η τελική απόφαση ανατροπής του Μακαρίου από τους Φαίδωνα Γκιζίκη, Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο, πρωθυπουργό, Γρηγόριο Μπονάνο, αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων, ταξίαρχο Δημήτριο Ιωαννίδη, ουσιαστικό αρχηγό της χούντας.

26 Ιουνίου 1974

Ο διευθυντής του 2ου Επιτελικού Γραφείου του ΓΕΕΦ Κώστας Μπούρλος επισκέπτεται την Αθήνα και μεταφέρει στην Κύπρο ειδικό κώδικα συνθηματικής επικοινωνίας με την Αθήνα.

30 Ιουνίου 1974

Οι Ιωαννίδης – Μπονάνος αποφασίζουν την ανατροπή του Μακαρίου, ορίζοντας ως ημερομηνία του πραξικοπήματος τη 15η Ιουλίου 1974.

1 Ιουλίου 1974

Την 1η Ιουλίου 1974 με εντολή του ΑΕΔ στρατηγού Γρ. Μπονάνου δίδεται φύλλο πορείας για να παρουσιασθούν στην Αθήνα ο ταξίαρχος Μιχ. Γεωργίτσης και ο ταξίαρχος Παύλος Παπαδάκης, ο οποίος μέχρι και τις αρχές Ιουνίου του 1974 υπηρετούσε στη θέση του επιτελάρχη του ΓΕΕΦ. Η εντολή προς Μιχ. Γεωργίτση δόθηκε απευθείας στον ίδιο με παράκαμψη του ΓΕΕΦ και του αρχηγού του, αντιστράτηγου Γ. Ντενίση.

2 Ιουλίου 1974

Ο διοικητής Καταδρομών Κύπρου, συνταγματάρχης Κομπόκης, και ο ταξίαρχος Μιχαήλ Γεωργίτσης παρουσιάζονται για να συμμετάσχουν σε σύσκεψη στο γραφείο τού τότε αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων Γρ. Μπονάνου. Στη σύσκεψη αυτή ο Μπονάνος ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για την απόφαση ανατροπής του Αρχ. Μακαρίου με στρατιωτικό πραξικόπημα, που, όπως τους είπε, πάρθηκε από την κυβέρνηση και τη στρατιωτική ηγεσία. Παράλληλα καθόρισε ως χρόνο εκδήλωσης του πραξικοπήματος τη 15η Ιουλίου 1974, ώρα 19.30, και όρισε τον Μιχ. Γεωργίτση ως αρχηγό και τον Κ. Κομπόκη ως υπαρχηγό.

Ο Μπονάνος τόνισε στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη ότι δεν πρέπει να ανησυχούν, γιατί υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να επέμβει κανένας διότι «υπήρχε κάλυψη». Δεν προσδιοριζόταν μεν από ποιον είχε παρασχεθεί η κάλυψη, αλλά φαινόταν ότι ήταν από τις ΗΠΑ.

6 Ιουλίου 1974

Επιστρέφει στην Κύπρο ο Γεωργίτσης.

7 Ιουλίου 1974

Επιστρέφει στην Κύπρο ο Κομπόκης.

9 Ιουλίου 1974

Γεωργίτσης και Κομπόκης καλούν σε σύσκεψη επιτελείς και διοικητές μονάδων για τον καθορισμό των λεπτομερειών αναφορικά με την υλοποίηση του πραξικοπήματος. Στη σύσκεψη αυτή έπειτα από συζήτηση κρίθηκε ομόφωνα ότι το πραξικόπημα δεν θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί για τους παρακάτω λόγους:

Πρώτον, υπήρχε κίνδυνος εσωτερικών ταραχών στην Κύπρο.

Δεύτερον, οι μονάδες ήσαν ουσιαστικά διαλυμένες.

Τρίτον, η προετοιμασία ήταν ελλιπής.

Τέταρτον και το κυριότερο, υπήρχε κίνδυνος στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας.

10 Ιουλίου 1974

Ο ταγματάρχης Κοντώσης, που υπηρετούσε στην Εθνική Φρουρά ως σύνδεσμος με το ΑΕΔ, μεταφέρει στην Αθήνα στους Ιωαννίδη και Μπονάνο τους φόβους και τους ενδοιασμούς που εκφράσθηκαν στη σύσκεψη. Πλην όμως η απάντηση ήταν ότι οι ενδοιασμοί και τα αιτήματά τους για αναβολή του πραξικοπήματος απορρίπτονται. Είναι διαταγή του αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων και της κυβέρνησης να προχωρήσουν στην εκτέλεση της απόφασης για την ανατροπή του Μακαρίου.

11 Ιουλίου 1974

Στις 11 Ιουλίου οι Γεωργίτσης και Κομπόκης, αφού ενημερώθηκαν από τον Κοντώση για την επιμονή των Ιωαννίδη – Μπονάνου να γίνει το πραξικόπημα, έδωσαν εντολές και οδηγίες στους επικεφαλής των μονάδων που προσδιόρισαν ότι θα λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις για την κατάληψη των προεπιλεγμένων στόχων.

13 Ιουλίου 1974

Λευκωσία: Συνεργασία των Γεωργίτση, Κομπόκη, Παπαγιάννη (ΕΛΔΥΚ) και Γιαννακοδήμου, με σκοπό τον καθορισμό των τελευταίων λεπτομερειών του πραξικοπήματος.

15 Ιουλίου 1974

Ωρα 05.00

Ο αρχηγός του πραξικοπήματος ταξίαρχος Μ. Γεωργίτσης, ο οποίος αντικαθιστούσε τον αρχηγό του ΓΕΕΦ Γ. Ντενίση που απουσίαζε στην Αθήνα, είχε μεταβεί στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ για να συντονίσει την επιχείρηση. Το αρχηγείο για την εκτέλεση του πραξικοπήματος είχε εγκατασταθεί στο συγκεκριμένο χώρο για λόγους ασφαλείας, δεδομένου ότι το ΓΕΕΦ συστεγάζετο με το Αρχηγείο Αστυνομίας και γειτνίαζε με το στρατόπεδο του Εφεδρικού Σώματος, που ήταν υπό τον έλεγχο του Αρχ. Μακαρίου.

Στη σύσκεψη στην αίθουσα επιχειρήσεων της ΕΛΔΥΚ παρευρίσκονταν, μεταξύ άλλων, ο υποδιοικητής της ΕΛΔΥΚ αντισυνταγματάρχης Κων. Παπαγιάννης (ο διοικητής βρισκόταν στην Αθήνα για τη σύσκεψη «συσκότισης» που πραξικοπήματος) και ο συνταγματάρχης Σωτήριος Λιανάς, ο οποίος προοριζόταν να αναλάβει τη διοίκηση της ΙΙΙ ΑΤΔ.

Ωρα 05.30

Ανώτεροι αξιωματικοί της Ε.Φ. έχουν μεταβεί στο ΓΕΕΦ και συμμετέχουν σε σύσκεψη στην αίθουσα επιχειρήσεων. Στο ΓΕΕΦ βρίσκονται επίσης στρατιώτες που υπηρετούν στο 2ο ΕΓ, καθώς και οι οδηγοί των επιτελών.

Ωρα 08.17

Ο Μιχ. Γεωργίτσης με σήμα του προς το Γραφείο του Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΕΔ) και με χαρακτηρισμό Ακρως Απόρρητον (ΕΧ) και Αστραπιαίο ενημερώνει την Αθήνα για την έναρξη του πραξικοπήματος.

Ωρα 08.20

Αρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και καταδρομείς εφορμούν εναντίον του Προεδρικού Μεγάρου, αρχικά από την είσοδο και στη συνέχεια από την έξοδο που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά επί της λεωφόρου Δημοσθένη Σεβέρη.

Ταυτόχρονα εκδηλώνονται και οι επιθέσεις εναντίον του Αρχηγείου Αστυνομίας, του στρατοπέδου του Εφεδρικού και του ΡΙΚ, καθώς και του διεθνούς αεροδρομίου Λευκωσίας…»

Ολα τα παραπάνω είναι καταγεγραμμένα εκτός από το βιβλίο «Νικόλαος Κατούντας – Ο Λεωνίδας της Κερύνειας» (Εκδόσεις Ινφογνώμων 2019) και στον Φάκελο της Κύπρου, που εξέδωσε σε τόμους η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως αποτέλεσμα εκείνου του προδοτικού πραξικοπήματος, χάθηκε η μισή Κύπρος, ενώ κατά την εκδήλωσή του σκοτώθηκαν 91 άτομα, ενώ υπήρχαν και 250 τραυματίες.

Οσο κι αν φαίνεται παράξενο, κανείς από τους πρωταιτίους του πραξικοπήματος στην Κύπρο δεν δικάστηκε για το συγκεκριμένο έγκλημα. Και όχι μόνο αυτό, αντί να δικαστούν για την καταφανή προδοσία, οι πρωταγωνιστές αξιωματικοί του πραξικοπήματος επιβραβεύτηκαν μετά το 1974.

Σαν να υπήρχε ένα αόρατο χέρι που τους προστάτεψε και τους επιβράβευσε για τις πράξεις τους, που εξυπηρετούσαν στόχους ξένων δυνάμεων. Τώρα, αν υπάρχει κάποια ομοιότητα με την επιβράβευση Μαυρωτά στη θέση του γ.γ. Αθλητισμού, ο οποίος, παρά τις προειδοποιήσεις, συμμετείχε στην επικύρωση της προδοτικής Συμφωνίας των Πρεσπών, το αφήνω στην κρίση σας.

Κατά τα άλλα, καληνύχτα, Ελλάδα.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι!

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εξαλλος ο Σαμαράς από το άδειασμα Μητσοτάκη!

Στα... κάγκελα βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis. Αν και χθες του είχαν φτάσει τα μηνύματα για...

«Χίτσκοκ» στην Καλαμάτα: Η κουμπάρα τον κάρφωσε με μαχαίρι στο λαιμό – Σοκάρει το video

Ένας 45χρονος άνδρας στην Καλαμάτα δέχτηκε επίθεση από την κουμπάρα του, με την γυναίκα να του καρφώνει ένα κουζινομάχαιρο στον λαιμό, σύμφωνα με ρεπορτάζ...

Τουρκική φρεγάτα «σκιά» του «Ορούτς Ρέις» που… βολτάρει στην Αν. Μεσόγειο

Το τουρκικό «ερευνητικό» πλοίο Ορούτς Ρέις που κατέπλευσε στην Ανατολική Μεσόγειο, συνοδεύει η φρεγάτα TCG ORUÇREİS F-245, κλάσης ΜΕΚΟ 200 του τουρκικού Ναυτικού, σύμφωνα...

Η Lamda Development αναλαμβάνει το οραματικό έργο του Ελληνικού με ποσοστό 100%

Σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της έκδοσης των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ), και ενόψει της άμεσης εκκίνησης της μεγαλύτερης επένδυσης στη χώρα, η Lamda Development...

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρούς εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για δραματική μεταβολή του καιρού από αύριο, Πέμπτη.Αναμένονται βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται...

«Έβρεξε» μολότοφ στην πορεία για τον Φύσσα – Με χημικά… απάντησαν τα ΜΑΤ

Επεισόδια εκτυλίχθηκαν κατά την πορεία για τα 6 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.Συγκεκριμένα, αντιεξουσιαστές συγκρούστηκαν με ΜΑΤ μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο...

Γιατί ο Πάππας φυλάσσεται από ελβετική φρουρά

Την 22 Ιανουαρίου του 1506 οι πρώτοι 150 Ελβετοί στρατιώτες φτάνουν στο Βατικανό για να αποτελέσουν τη φρουρά του Πάπα (ελβετική φρουρά).Γράφει ο...

Αυτή είναι η αεροσυνοδός με την οποία… πετάει στα ουράνια ο Γιάννης Πάριος

«Τα πάντα όλα» για την ξανθιά αεροσυνοδό που έκανε τον Γιάννη Πάριο να... πετάει στα σύννεφα!H «Espresso» αποκαλύπτει σήμερα λεπτομέρειες για τη Θεσσαλονικιά...

Το plus size μοντέλο που… ξελόγιασε την Ηλιάνα! (video)

Η Νικολέτα Σιλβέστρου είναι πολύ όμορφη και για τα παραπανήσια κιλάκια της εντάσσεται στην κατηγορία των plus size μοντέλων.Μπαίνοντας στο πλατό άρεσε στους κριτές,...

«Λωλαίνει» η Λιόλιου παραλίες και πίστες στο πέρασμα της! (video)

Κι αν δεν το κάνει εκείνη, τότε ποια; Η Κατερίνα Λιόλιου, η καλλονή με την ωραία φωνή που μας συστήθηκε στο «The Voice Of...

Η Καζαριάν θέλει να γίνει ηθοποιός αλλά κάπου ξέχασε το «ήθος» της

Η Ειρήνη Καζαριάν, που κέρδισε το περσινό Greece’s Next Top Model, αποφάσισε ότι έχει τα προσόντα να πάει την καριέρα της σε άλλο επίπεδο...

Ποια Πάολα; Δείτε την κόρη της, Παολίνα, να χορεύει τσιφτετέλι (video)

Η μονάκριβη κόρη της Πάολα Φωκά, την οποία απέκτησε με τον Φώτη Ζογλοπίτη, μεγάλωσε και είναι μια κούκλα έφηβη 16 ετών.Η Παολίνα που ακολουθεί...

«Εspresso»: Άνεργοι στην ουρά για πορνοστάρ

Ουρές σχημάτισαν χθες δεκάδες άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και έφτασαν στο σημείο να πετάξουν τα ρούχα...

«Νίκη» της Λουξ: 30 μέρες διορία στην Coca Cola να αποσύρει την ξεδιάντροπη καμπάνια

Το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας υποχρεώνει την την Coca Cola Hellas να αποσύρει την καμπάνια με τις απεικονίσεις του μνημείου του Παρθενώνα και της Βουλής...

Οι καμπύλες της Έλενας Παπαρίζου δε μας αφήνουν να… αγιάσουμε! (video)

Εν όψει ενός ακόμη «φορτωμένου» χειμώνα, η Έλενα Παπαρίζου είπε να παρατείνει λίγο ακόμη τις καλοκαιρινές της εξορμήσεις, καθώς το επιτρέπει, προς το παρόν...

Είναι καλλονή, είναι δισεκατομμυριούχος και διασκεδάζει σαν «μια από μας» στη Μύκονο! (video)

Η Αριάνα Ροκφέλερ, απόγονος της πανίσχυρης δυναστείας των Ροκφέλερ, άφησε για λίγες ημέρες το παραδεισένιο κτήμα της στην Φλόριντα και ταξίδεψε στo νησί των...

Η Ραμόνα τα «χώνει» στην Τούνη: Ανησυχώ που τα κορίτσια θέλουν να ντύνονται σαν κι αυτήν! (video)

Για όλους και για όλα μίλησε η εκρηκτική περσόνα Ραμόνα Βλαντή σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτική εκπομπή.Ένα από τα θέματα που σχολίασε η...

Ηθοποιός από το «Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς» έφυγε από τη ζωή στα 49 του (video)

Ένας ακόμη που «έφυγε» νωρίς… Νικημένος από τον καρκίνο, ο ηθοποιός Brian Turk άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 49 ετών.Ο Turk, ο...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκοτώνει και δεν πληρώνει: Νεκροί 3 ανήλικοι ληστές – Γιατί αθωώθηκε αυτός που τους...

Τρεις εφήβους που είχαν μπει παράνομα στο σπίτι του, σκότωσε ένας Αμερικανός κάτοικος του...

Ερυθρόλευκοι μάγκες πήραν ισοπαλία από την Τότεναμ!

Τεράστιο αποτέλεσμα για τον Ολυμπιακό!Οι Ερυθρόλευκοι αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2 με την Τότεναμ στο Φάληρο...

Τουρκική φρεγάτα «σκιά» του «Ορούτς Ρέις» που… βολτάρει στην Αν. Μεσόγειο

Το τουρκικό «ερευνητικό» πλοίο Ορούτς Ρέις που κατέπλευσε στην Ανατολική Μεσόγειο, συνοδεύει η φρεγάτα...

Στη Βουλή οι συμβάσεις για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων – Το 2020 οι πρώτες γεωτρήσεις

Κατατέθηκαν στη Βουλή τα 4 σχέδια νόμου για την κύρωση ισάριθμων συμβάσεων μίσθωσης για...

Στο αρχείο η υπόθεση για το πόθεν έσχες της Μαρέβας Γκραμπόβσκι

Η υπόθεση του ελέγχου του πόθεν έσχες της Μαρέβα Γκραμπόβσκι, συζύγου του Πρωθυπουργού, μπήκε...

«Χίτσκοκ» στην Καλαμάτα: Η κουμπάρα τον κάρφωσε με μαχαίρι στο λαιμό – Σοκάρει το...

Ένας 45χρονος άνδρας στην Καλαμάτα δέχτηκε επίθεση από την κουμπάρα του, με την γυναίκα...

Αυτή είναι η αεροσυνοδός με την οποία… πετάει στα ουράνια ο Γιάννης Πάριος

«Τα πάντα όλα» για την ξανθιά αεροσυνοδό που έκανε τον Γιάννη Πάριο να... πετάει...

Champions League: Ολυμπιακός – Τότεναμ 2-2 (τελικό)

2-2 για τον Ολυμπιακό, με πέναλτι που εκτέλεσε εύστοχα ο Βαλμπουενά στο 54'.Γκολ της...

Και τρίτο πρόσωπο στο καρτέρι θανάτου;

Εξελίξεις-σοκ στην υπόθεση του 55χρονου κυνηγού Gerd Peter Baumbeger, ο οποίος βρέθηκε πυροβολημένος στο...

«Έβρεξε» μολότοφ στην πορεία για τον Φύσσα – Με χημικά… απάντησαν τα ΜΑΤ

Επεισόδια εκτυλίχθηκαν κατά την πορεία για τα 6 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου...