Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023

Δήμος Χαλανδρίου: Το σχέδιο για την οικειοθελή μετεγκατάσταση των Ρομά του Νομισματοκοπείου και τη διάλυση του καταυλισμού

Τώρα στον οικισμό του Νομισματοκοπείου μένουν 257 άτομα

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Η κήρυξη του οικισμού των Ρομά στο Νομισματοκοπείο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας και η επιβολή περιοριστικών μέτρων λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού που ανιχνεύθηκαν εκεί, έφερε πάλι στο προσκήνιο το χρόνιο ζήτημα με τη μετεγκατάστασή τους και την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Ο δήμος Χαλανδρίου έχει εκπονήσει πρόγραμμα για τους Ρομά που φιλοξενεί στην περιοχή του και έχει υλοποιήσει σειρά δράσεων για τη μετεγκατάστασή τους και τη κοινωνική τους ένταξη στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και της απασχόλησης. Με δική του πρωτοβουλία, δικές του δαπάνες και τη σύμφωνη γνώμη των ιδίων, έχει μετεγκαταστήσει εντός του αστικού ιστού αρκετές οικογένειες και έχει ζητήσει τη συνδρομή της Πολιτείας για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια εκκένωσης του καταυλισμού, ώστε να λυθεί οριστικά το ζήτημα.

Συγκεκριμένα, από τον οικισμό στο Νομισματοκοπείο ήδη 17 οικογένειες (81 άτομα), μετακινήθηκαν οικειοθελώς και κατοικούν πλέον σε σπίτια εκτός του καταυλισμού, ενώ ο καταυλισμός των ρομά που υπήρχε στην περιοχή Πάτημα, έχει πλέον καταργηθεί, αφού ο Δήμος μετεγκατέστησε σε σπίτια όλες τις οικογένειες που υπήρχαν εκεί.

Τώρα, στον οικισμό του Νομισματοκοπείου μένουν 257 άτομα (143 ενήλικες και 114 ανήλικοι) και ο Δήμος δηλώνει ότι αδυνατεί από μόνος του να φροντίσει και γι’ αυτές τις οικογένειες, ώστε να παύσει και αυτός ο καταυλισμός, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ άσχημες και εν μέσω πανδημίας γίνονται άκρως επικίνδυνες.

Το 2019 το σχετικό σχέδιο του Δήμου Χαλανδρίου εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα κι έτσι, η Περιφέρεια Αττικής ενέκρινε ένα κονδύλι ύψους 850.000 ευρώ. Το σχέδιο αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων επιδότηση ενοικίου και οργανισμών κοινής ωφέλειας σε 40 οικογένειες για τρία χρόνια (με δυνατότητα επέκτασης) στον δήμο Χαλανδρίου και σε όμορους δήμους, καθώς και δράσεις προκειμένου να επιτευχθεί η κοινωνική ενσωμάτωση των οικογενειών. Όμως παρά το γεγονός ότι υπεγράφη τότε από τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, ενάμιση χρόνο μετά το ποσό αυτό δεν έχει ακόμη εκταμιευθεί.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, το Δημοτικό Συμβούλιο του Χαλανδρίου, κατά την έκτακτη συνεδρίασή του στις 13 Απριλίου και με αφορμή το υγειονομικό πρόβλημα που προέκυψε στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου, αλλά και τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν εκεί, αποφάσισε με ομοφωνία όλων των δημοτικών παρατάξεων να ζητήσει να βρεθεί ο τρόπος, ώστε να ξεμπλοκαριστούν αυτά τα χρήματα. Και παράλληλα, αποφάσισε πάλι ομόφωνα, να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για τη στεγαστική και κοινωνική ένταξη των ρομά που έχουν απομείνει στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου, μέσω της εγκατάστασης ανά οικογένεια στον αστικό ιστό, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την οριστική κατάργηση του καταυλισμού και για τον λόγο αυτό κατέθεσε ένα έκτακτο αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να στηρίξει οικονομικά τον δήμο.

«Ο δήμος Χαλανδρίου ήδη έχει κάνει για το ζήτημα αυτό πολλά περισσότερα από όσα του αναλογούν», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος και προσθέτει: «Στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο επιβεβαιώθηκε η ομόφωνη θέση όλων των δημοτικών παρατάξεων για την ανάγκη διάλυσης του καταυλισμού στο Νομισματοκοπείο και τη λύση του στεγαστικού θέματος, που κρατάει σχεδόν 40 χρόνια. Το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε με τεράστια αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες και την πόλη, μια απόφαση που δηλώνει ξεκάθαρα την ομοθυμία του να δοθεί επιτέλους οριστική λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Δυστυχώς, το πρόβλημα διαιωνίζεται, καθώς καθυστερεί η εκταμίευση, δύο χρόνια μετά την έγκριση από την Περιφέρεια Αττικής της χρηματοδότησης για το πιλοτικό σχέδιο κοινωνικής ένταξης των ρομά και ενάμιση χρόνο μετά την απόφαση του Δ.Σ. να συμμετέχει ο δήμος στο παραπάνω πρόγραμμα με ίδιους πόρους».

Και ο κ. Ρούσσος συνεχίζει: «Αν και δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου, ωστόσο επειδή θέλουμε να λυθεί οριστικά αυτό το πρόβλημα, αναλαμβάνουμε και τις σχετικές πρωτοβουλίες. Έχουμε μετεγκαταστήσει 81 άτομα από τον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου και όλα τα άτομα, 24 συνολικά, από τον καταυλισμό του Πατήματος, που διαλύθηκε οριστικά και πλέον οι άνθρωποι αυτοί μένουν σε σπίτια εντός του αστικού ιστού. Όμως δεν φτάνουν τα μέσα που διαθέτουμε, πρέπει να αναλάβει και η Πολιτεία το βάρος της ευθύνης που της αναλογεί. Εμείς, ζητάμε να προχωρήσει η εκταμίευση του ποσού που έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια και μια έκτακτη ενίσχυση από το Υπουργείο Εσωτερικών ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Στη συνάντηση που είχα πρόσφατα με τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα αυτοδιοίκησης κ. Πέτσα, τον ενημέρωσα πλήρως, ώστε να εξετάσει διεξοδικά το όλο ζήτημα. Δεν γίνεται να υπάρχει σήμερα αυτός ο καταυλισμός μόλις 9 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, πόσο μάλλον εν μέσω πανδημίας, που κάνει επικίνδυνο το υγειονομικό πρόβλημα».

Συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα ανέφεραν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών ξεκινά ο μηχανισμός για την παροχή της έκτακτης χρηματοδότησης που ζητά ο δήμος. Επισημαίνουν, πάντως, ότι πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία, καθώς εμπλέκονται και άλλα υπουργεία, ωστόσο δηλώνουν βεβαιότητα ότι θα βρεθεί λύση και θα εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι.

Σχετικά με το αν ο δήμος Χαλανδρίου έχει σχέδιο για την περιοχή, όταν καταργηθεί ο καταυλισμός, ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος απαντά: «Όλη αυτή η περιοχή είναι εκτός σχεδίου πόλεως. Υπάρχουν ιδιοκτήτες των οικοπέδων, που θίγονται και αυτοί. Μάλιστα κάποιοι έχουν ασκήσει αγωγές ζητώντας αποζημιώσεις. Εμείς ως δήμος έχουμε ολοκληρώσει την πολεοδομική μελέτη».

Και ο δήμαρχος Χαλανδρίου καταλήγει: «Το θέμα αυτό πρέπει να τελειώσει. Στο Δημοτικό Συμβούλιο το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων λειτούργησε με αίσθημα ευθύνης. Δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσημα ανακοίνωσε την υποψηφιότητά για δήμαρχος Λυκόβρυσης Πεύκης, ο Γρηγόρης Λέων

Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής...

Κουβέρτες για την προστασία των αδέσποτων από το κρύο μαζεύει ο Δήμος Κοζάνης

Κάλεσμα στους πολίτες απευθύνει η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Κοζάνης, ώστε να...

Πανελλαδική απεργία στους δήμους

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία στους δήμους όλης της χώρας για την ερχόμενη Τρίτη, 17 Ιανουαρίου,...

Χαμός στο δημοτικό συμβούλιο Κηφισιάς: Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του τέως βασιλιά...

Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κηφισιάς, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και μετά...

Με έναν σμπάρο, τρία τρυγόνια για τον Γιώργο Παπανικολάου

«Κάν' το όπως ο Παπανικολάου» θα έπρεπε να είναι το σύνθημα των δημάρχων! Μαζεύει τα...

Η μεγαλύτερη Βασιλόπιτα θα δημιουργηθεί και φέτος στο Περιστέρι!

Η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών, Προαστίων & Περιχώρων και ο Δήμος Περιστερίου σε μια μοναδική...

Κατ’ οίκον νοσηλευτική φροντίδα σε μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα από το Δήμο Ηρακλείου

Στο πλευρό των μη αυτοεξυπηρετούμενων ή και μερικώς αυτοεξυπηρετούμενων ατόμων στέκεται έμπρακτα από τον...

Ο Ρέμος ανάβει το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Περιστέρι

Ανεβάζει πολύ τον πήχη στο άναμμα των χριστουγεννιάτικων δέντρων ο πάντοτε ευρηματικός «πρύτανης των...

Λεωφορείο για μεταφορά ατόμων με αναπηρία προμηθεύτηκε ο Δήμος Κοζάνης

Ένα νέο λεωφορείο μεταφοράς ατόμων με αναπηρία απέκτησε ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων...

Τιμή στους ήρωες των Εκστρατευτικών Σωμάτων Μέσης Ανατολής απέδωσε στην πλατεία Ρίμινι ο Δήμος...

Με συγκίνηση και υπερηφάνεια, παρουσία ανώτατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων,  τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο...

«Πρότυπο Κέντρο Πρόληψης Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών» στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Πραγματοποιήθηκε ειδική συνάντηση-σύσκεψη, όπου έγινε και η πρώτη επίσημη παρουσίαση των σχεδίων της αρχιτεκτονικής...

Ο Δήμος Καλλιθέας θα κρατήσει σταθερά τα δημοτικά τέλη και για το 2023

Ούτε ένα λεπτό δεν πρόκειται να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη το 2023 στον δήμο...

Δημοτολόγιο για τετράποδα δημιουργεί ο Δήμος Χαλανδρίου

Την οργάνωση δημοτολογίου για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς αποφάσισε ο Δήμος Χαλανδρίου, προσφέροντας μάλιστα...

Δωρεάν καυσόξυλα στους πολίτες από τον Δήμο Ζωγράφου

Δωρεάν καυσόξυλα θα μοιράσει στους πολίτες τη Δευτέρα 12/9/2022 και την Τρίτη 13/9/2022 ο...

Ο Δήμος Αιγάλεω «ξαναζωντανεύει» τον ιστορικό θερινό κινηματογράφο «Τιτάν»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες λειτουργικής αποκατάστασης του ιστορικού θερινού κινηματογράφου «Τιτάν» επί...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σοκ! «Δεν προήλθε από ασφυξία ο θάνατος της Ίριδας!» – Τι κατέθεσε η Αγγελική Τσιόλα

Αλλάζει το τοπίο η νέα συμπληρωματική κατάθεση που κλήθηκε...

Σείστηκε το Νευροκόπι από τις κραυγές της μάνας του αδικοχαμένου Ικάρου – Γαμπρός κηδεύτηκε ο Σμηναγός Τσιτλακίδης

Στην τελευταία κατοικία του ο Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης - Εικόνες από αρχαία τραγωδία στην κηδεία του

Φρούριο το Κολωνάκι για το δείπνο της Σακελλαροπούλου

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 30 Ιανουαρίου, ανήμερα των...

Βγήκε στο Κολωνάκι με ρόμπα και γούνινες παντόφλες

Έχει τον τρόπο να κάνει «φασαρία» και να γίνεται...

Έγκλημα! «Αμέλεια» της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου μάς κόστισε 5.179.865 ευρώ

Μια σκανδαλώδη ενέργεια, ταυτόσημη με παράβαση καθήκοντος και απιστία...

Μάγκας ο Νίκος Μάνεσης

Πριν από λίγες ημέρες η εφημερίδα Δημοκρατία και το...

Κατέρρευσε πάνω από τον τάφο του σμηναγού Τσιτλακίδη η αρραβωνιαστικιά του, Μαρία

Δεν άφησε από την αγκαλιά της την φωτογραφία του αρραβώνα τους
spot_img

NEWSROOM