Το FBI αποκαλύπτει την πραγματική σκευωρία με στόχο την συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis

Must Read

Η κατάθεση των στοιχείων που είχαν στείλει οι αμερικανικές Αρχές απέδειξε, πέραν πάσης αμφιβολίας, την εμπλοκή των πολιτικών προσώπων και την προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου από τον Αγγελή και τη Ράικου. Η κίνηση τακτικής για να μπλοκάρει το κλείσιμο της υπόθεσης.

  • Από τη Μαρία Παναγιώτου

εφημερίδα «δημοκρατία»

Αρχικώς, η κίνηση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιάννη Αγγελή, να καταθέσει την περασμένη εβδομάδα μια σειρά εγγράφων του FBI στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, η οποία αρχικώς προσπαθούσε να ξεπλύνει το σκάνδαλο Novartis και τώρα προσπαθεί να ξεπλύνει και τη «λίστα Λαγκάρντ», έμοιαζε σαν μία από τις γνωστές ενέργειές του, με αυτοκαταστροφικές αποχρώσεις.

Τι λόγο είχε ο πρώην εποπτεύων της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς -που τον Δεκέμβριο του 2018 αρνήθηκε να παραλάβει από τις αμερικανικές Αρχές πληροφορία για λογαριασμό Ελληνα πολιτικού στο εξωτερικό, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο Novartis- να καταθέσει τώρα μια σειρά εγγράφων που εκθέτουν τόσο τον ίδιο όσο και την πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου;

Η κίνηση έμοιαζε δύσκολο να ερμηνευτεί, κυρίως γιατί ένα από τα βασικά συμπέρασμα που μπορούσε κανείς να εξαγάγει από τα έγγραφα ήταν πως ο κ. Αγγελής και η κυρία Ράικου είχαν ψευδορκήσει στην κατάθεσή τους στην Προανακριτική Επιτροπή. Στη συνέχεια, βεβαίως, αποκαλύφθηκαν τα κίνητρα της κίνησης του κ. Αγγελή. Εν τω μεταξύ, όμως, αξίζει να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στα ίδια τα έγγραφα, που τελικά μας έκαναν πράγματι… λίγο σοφότερους.

Τι μάθαμε από τα έγγραφα του FBI:

·   Από τον Ιανουάριο του 2017, δηλαδή δύο μήνες πριν από την παραίτησή της, η Ελένη Ράικου γνώριζε πως οι Αμερικανοί είχαν στα χέρια τους υλικό για εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών στο σκάνδαλο. Σε έγγραφο με αυτή την ημερομηνία και με παραλήπτη την κυρία Ράικου, που τότε ήταν ακόμη επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, αναφέρεται πως «ο αντιπρόεδρος της Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής, έδινε χρήματα στον Νικόλαο Μανιαδάκη για να πληρώσει μετρητοίς Ελληνες υπουργούς», αλλά και πως η Novartis, από το 2008 έως το 2014, έκανε «πληρωμές τοις μετρητοίς σε κυβερνητικούς παράγοντες στην Ελλάδα που κατείχαν ανώτερη θέση στην ελληνική κυβέρνηση». Η κυρία Ράικου έχει επομένως ψευδώς καταθέσει στην Προανακριτική πως μέχρι τον Μάρτιο του 2017, οπότε παρέδωσε την επιστολή παραίτησής της, η πρώτη και τελευταία φορά που άκουσε για πιθανή εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο ήταν όταν την επισκέφτηκε στο γραφείο της η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου.

·   Από το 2017, οι αμερικανικές Αρχές είχαν πληροφόρηση που δεν βασιζόταν μόνο σε εξέταση μαρτύρων, αλλά και σε έγγραφα και άλλο υλικό, το οποίο είχε αποκτήσει το FBI.

·   Από τον Μάιο του 2017, το FBI είχε πληροφορίες πως «οι ανώτεροι διοικητικοί αξιωματούχοι στην Ελλάδα, που παρέλαβαν παράνομες δωροδοκίες από τη Novartis» ήταν, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Μανιαδάκης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Γιώργος Πατούλης και ο Ιωάννης Στουρνάρας.

·   Από τις 13 Δεκεμβρίου 2017, από τις έρευνες του FBI έχουν προκύψει ενδείξεις και για άλλα πρόσωπα, όπως η σύζυγος του κ. Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου. Σημειώνεται σε σχετικό έγγραφο: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτού του εγγράφου για την εφαρμογή του νόμου και αποδεικτικούς λόγους που αφορούν μόνο τα ακόλουθα φυσικά πρόσωπα: Kωνσταντίνος (Κώστας) Φρουζής, Εμμανουήλ Βουλκίδης, Θεόδωρος Βουλκίδης, Νίκος Μανιαδάκης, Νίκος Μανιάς, Σταυρούλα (Λίνα) Νικολοπούλου, Γιάννης Στουρνάρας».

·   Από τις 23 Ιανουαρίου 2018, το FBI μοιάζει να έχει ακόμη περισσότερες πληροφορίες για επιπλέον πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Μάριος Σαλμάς, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

·   Από τις εταιρίες μέσων ενημέρωσης που χρησιμοποιήθηκαν από τη Novartis για πληρωμή δωροδοκιών και ξέπλυμα χρήματος, οι αμερικανικές Αρχές θεωρούν ότι κεντρικό ρόλο είχε η Publicis Hellas, στην οποία στα αμερικανικά έγγραφα ως ιδιοκτήτης αναφέρεται ο Θωμάς Αντωνιάδης. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που θα συναντήσουμε και σε άλλες υποθέσεις, με άλλες ιδιότητες.

·   Ο εκδότης Παναγιώτης Μαυρίκος, ο οποίος δεν βρίσκεται εν ζωή, είχε «αξιοποιηθεί», γιατί «είχε πρόσβαση σε 3-4 υπουργούς Υγείας».

·   Σύμφωνα με όσα γνωρίζει το FBI, το πρώτο τρίμηνο του 2012 ο αντιπρόεδρος της Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής, είχε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας στο γραφείο του. Οι αμερικανικές Αρχές σημειώνουν ακόμη πως «το 2012, η Novartis κατέβαλε 20.000 ευρώ στον Ανδρέα Λοβέρδο, τα οποία ξεπλύθηκαν μέσω Ιατρικής Ανάπτυξης».

Μάθαμε, τέλος, πως τα έγγραφα αυτά δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει φέιγ βολάν από τον κ. Αγγελή ούτε στην Προανακριτική Επιτροπή ούτε στην έρευνα που διεξάγεται στον Αρειο Πάγο για τους δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση Novartis, καθώς, όπως αναγράφουν, «οι πληροφορίες του παρόντος εγγράφου προορίζονται μόνο για πληροφοριακούς και καθοδηγητικούς σκοπούς, και δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνησή σας σε οιεσδήποτε ποινικές διαδικασίες, ούτε να προωθηθούν σε άλλη κυβέρνηση, πρόσωπο ή οντότητα ή να χρησιμοποιηθούν σε ανοιγείσες ποινικές διαδικασίες».

Το colpo grosso με «όχημα» τον κ. Αγγελή

Δύο ημέρες μετά την κατάθεση των εγγράφων στην Προανακριτική αποκαλύφθηκε τελικά και η στόχευση της κίνησης του κ. Αγγελή, όταν διάφορα ΜΜΕ άρχισαν να μεταδίδουν την είδηση πως, μετά τα νέα στοιχεία που προσκόμισε, δεν μπορεί να κλείσει η έρευνα που διεξάγεται στον Αρειο Πάγο, καθώς πρέπει ο ίδιος να καταθέσει ξανά και οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς να κληθούν για συμπληρωματικές εξηγήσεις.

Να υπενθυμίσουμε εδώ πως η έρευνα που διεξάγουν στον Αρειο Πάγο οι αντιεισαγγελείς Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης είχε στην πραγματικότητα ολοκληρωθεί, αφού πριν από περίπου 20 ημέρες η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, καθώς και οι επίκουροί της, Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, είχαν δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για τους χειρισμούς τους στο σκάνδαλο Novartis. Επομένως, αναμενόταν πλέον το πόρισμά τους. Ολοι φανταζόμαστε, όμως, τι θα γινόταν εάν οι κύριοι αντιεισαγγελείς αποφάσιζαν πως η υπόθεση πρέπει να μπει στο αρχείο. Προφανώς και θα… κατέρρεε όλο το κατηγορητήριο που έχει στηθεί στην Προανακριτική Επιτροπή!

Εν ολίγοις, λοιπόν, ο κ. Αγγελής «χρησιμοποιήθηκε» προκειμένου να συνεχιστεί αναγκαστικά η έρευνα στον Αρειο Πάγο. Ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης για τις επιδιώξεις του πολιτικού συστήματος είναι μοναδικός στα χρονικά. Φανταζόμαστε, όμως, πως κάποιοι λογαριάζουν χωρίς την αντίδραση των ίδιων των λειτουργών της!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This