Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020

Μια περιουσία θα πληρώσει για τις 41 ράβδους χρυσού που επιχείρησε να «περάσει» πριν 14 χρόνια ως οικογενειακό… κομπόδεμα!

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Όχι μόνο δεν θα τη γλιτώσει, αλλά μια μικρή περιουσία θα αναγκαστεί να πληρώσει, τελικά, ο κάτοχος 41 ράβδων χρυσού, τις οποίες είχε φέρει από το εξωτερικό, με την πρόφαση(;) ότι αποτελούν «οικογενειακή περιουσία»! 

Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος για λαθρεμπορία και φοροδιαφυγή, όχι μόνο επιχείρησε πριν από 14χρόνια να «περάσει» τους ράβδους χρυσού από τη Γενεύη της Ελβετίας στην Ελλάδα, αλλά προσπάθησε, μέσω της δικαστικής οδού, να μην φορολογηθεί για αυτές, με το επιχείρημα ότι ο χρυσός αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της οικογένειάς του.

Ωστόσο, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ομόφωνα, ότι, ανεξάρτητα από το αν αυτές αποτελούν οικογενειακή περιουσία ή όχι, θα πρέπει, τελικά, να πληρώσει στο ελληνικό δημόσιο πρόσθετο φόρο ύψους 452.000 ευρώ, ο οποίος του επιβλήθηκε για τις 41 ράβδους χρυσού, αξίας 656.435 ευρώ, κατά την κατάσχεσή τους από τις τελωνειακές αρχές στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Το χρυσό μετέφερε στις αποσκευές του και, όταν οι τελωνειακές αρχές το ανακάλυψαν, συνέταξαν έκθεση κατάσχεσης, ενώ ο ίδιος συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε τακτική δικάσιμο. Στη συνέχεια, η αρμόδια Δ.Ο.Υ., με βάση την αξία των ράβδων χρυσού, του καταλόγισε κύριο φόρο 245.360 ευρώ και πρόσθετο φόρο 207.331 ευρώ (σύνολο 452.691 ευρώ), καθώς το ποσό της αγοράς τους δεν καλύπτεται από τα δηλωθέντα εισοδήματά του.

Άσκησε προσφυγή αλλά… έχασε

Ο κατηγορούμενος άσκησε προσφυγή ενώπιον της φορολογικής αρχής, υποστηρίζοντας ότι οι πλάκες χρυσού αποτελούν «οικογενειακή περιουσία από το 1982» και είχαν επενδυθεί σε χρηματιστηριακά προϊόντα από δύο χρηματιστηριακές Ελβετικές εταιρείες. Μετά τον θάνατο της μητέρας του, το 2007, αποφασίστηκε από τον ίδιο και τα αδέλφια του να διανεμηθεί η οικογενειακή περιουσία.

Μάλιστα, όπως δήλωσε, ταξίδεψε στη Γενεύη ειδικά για να παραλάβει από τη γνωστή Τράπεζα UBS S.A. τις ράβδους χρυσού, προκειμένου να επενδυθούν στην Ελλάδα, ενώ έλαβε και σχετικές βεβαιώσεις από τις χρηματιστηριακές εταιρείες ότι παρέλαβε τα 41 κιλά χρυσού.

Ωστόσο, σύμφωνα με το dikastiko.gr στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έχασε την δικαστική μάχη, καθώς από τους Εφέτες κρίθηκε ότι δεν επιβλήθηκε φόρος επί κτηθέντος στην αλλοδαπή εισοδήματος, αλλά ούτε και για εισόδημα που φέρεται ότι αποκτήθηκε στην ημεδαπή. Επιπλέον, το Εφετείο απέρριψε τον ισχυρισμό του ότι αθωώθηκε ποινικά από το Εφετείο Αθηνών για το αδίκημα της λαθρεμπορίας, καθώς η αθωωτική απόφαση δεν αναφέρεται «στις περί φορολογίας εισοδήματος διατάξεις, όπως αυτές του αποδίδονται» ως προς την απόκτηση των ράβδων χρυσού.

Έτσι, έκανε νέα προσφυγή, αυτή τη φορά στο ΣτΕ, ζητώντας να αναιρεθεί η σε βάρος του απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, υποστηρίζοντας ότι οι πλάκες χρυσού αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή και, κατά συνέπεια, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΕΛΛΑΔΑ FM 94.3

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ